Seks vanlige årsaker til tørre slimhinner og atrofi

Jeg fikk for noen uker siden en e-post fra en bekymret kunde som fortalte at hun etter å ha begynt å bruke VagiVital AktivGel hadde begynt å få utflod igjen. Hun hadde lenge betraktet "tørre slimhinner" som den "normale" tilstanden i underlivet, og ble naturlig nok bekymret da hun etter noen ukers bruk av AktivGel oppdaget at hun hadde begynt å få utflod igjen, på samme måte som før overgangsalderen. Vi tilpasser oss mange ting, og kvinner er kanskje spesielt "dyktige" til å akseptere sin egen situasjon.

Det fascinerer meg fortsatt hvor vanskelig det er for de fleste av oss å snakke åpent om intime temaer. Vi prøver, men det er ikke alltid like lett, nettopp fordi det er en privatsak. Det er intimt og ofte knyttet til "problemer". Dessuten er det fortsatt mange tabuer. Vi er heller ikke vant til å bruke visse ord eller uttrykk. De færreste av oss har fått den treningen, men det går an å øve på det. Selv jeg kan føle meg sjenert og ville ikke satt meg ved siden av en fremmed kvinne på bussen og begynt å snakke om kjønnsorganene mine eller stilt spørsmål om intimhelsen hennes 😊. Jeg snakker ærlig talt ikke med noen når jeg reiser med buss. Men hvis en kvinne hadde begynt å snakke med meg på bussen om tørre slimhinner, hadde jeg blitt interessert med en gang, og vi hadde sannsynligvis hatt en veldig givende og interessant samtale, som ville ha fulgt meg lenge. For det er slik det er. De fleste av oss lengter etter en ekte samtale der vi kan møtes og dele erfaringer ❤️

Hvordan vi uttrykker oss og hvilke ord vi bruker, betyr mye. Ordet "atrofi" (tørre slimhinner) kommer som mange andre ord fra gresk, der "a-" betyr "uten" eller "mangel på" og "trophē" betyr "ernæring" eller "vekst". I sin opprinnelige betydning refererer "atrofi" altså til en tilstand av ernæringsmangel eller mangel på vekst. Så la oss snakke mer om vaginale slimhinner som lider av næringsmangel, eller foretrekker du begrepet atrofi? Og vet du, det er faktisk ikke uvanlig at man begynner å få utflod igjen etter bruk av AktivGel, da slimhinnen blir fuktet på nytt ❤️

TØRRE SLIMHINNER OG ATROFI

Tørrhet i slimhinnene er en vanlig plage som kan ramme kvinner i alle aldre, men er spesielt vanlig blant dem som nærmer seg eller har passert overgangsalderen. Det finnes imidlertid flere årsaker til tørre slimhinner i tillegg til hormonelle forandringer. Her er noen av de vanligste årsakene:

1. HORMONELLE ENDRINGER

🌸Klimakteriet (overgangsalderen / menopause)

Den vanligste årsaken til tørre slimhinner er nedgangen i østrogenproduksjonen som oppstår naturlig i overgangsalderen. I overgangsalderen reduseres eggstokkenes produksjon av østrogen betydelig, noe som direkte påvirker elastisiteten og fuktighetsnivået i det vaginale vevet. Denne hormonelle endringen fører til at vevet blir tynnere, mindre elastisk og mer utsatt for irritasjon og tørrhet, noe som resulterer i en følelse av ubehag i underlivet.

🌸Premenopause (perimenopause)

I årene før overgangsalderen (premenopausen) kan det også forekomme svingninger i østrogennivået, noe som kan føre til tørre slimhinner. I perioden før overgangsalderen opplever mange kvinner uregelmessige hormonsvingninger, der østrogennivået svinger mye før det synker jevnt og trutt. Disse svingningene bidrar til å redusere fuktigheten og smøringen i skjeden, noe som kan føre til ubehag og tørre slimhinner allerede før overgangsalderen offisielt inntreffer.

VagiVital Menopause FSH-test indikerer om du er i premenopause/menopause.

Du finner VagiVital Menopause FSH-testen her!

🌸 Etter fødsel

Etter fødselen går mange kvinner gjennom en hormonell omstillingsperiode der østrogennivået faller midlertidig. Dette kan redusere smøreevnen og elastisiteten i skjeden, noe som kan føre til tørre slimhinner i denne restitusjonsperioden.

🌸Under amming:

Under amming produserer kroppen høye nivåer av prolaktin, et hormon som stimulerer melkeproduksjonen, men som også kan undertrykke østrogenproduksjonen. Denne reduksjonen i østrogen bidrar til tørrhet i slimhinnene, noe som er en vanlig opplevelse blant ammende mødre.

2. MEDISINSKE BEHANDLINGER

🌸Kreftbehandlinger

Kreftbehandlinger som cellegift og strålebehandling kan direkte påvirke kroppens hormonbalanse og skade eggstokkene, noe som fører til redusert produksjon av østrogen. Hormonbehandling, som ofte brukes til å behandle hormonfølsom brystkreft, har som spesifikt mål å redusere eller blokkere østrogen for å hemme kreftvekst, noe som kan føre til tørre slimhinner som en bivirkning.

Les bloggen om tørre slimhinner og atrofi ved brystkreft her!

🌸Kirurgiske inngrep

Ved hysterektomi, der livmoren fjernes, kan eggstokkenes funksjon påvirkes selv om de etterlates, noe som kan føre til en reduksjon i østrogenproduksjonen. Denne reduksjonen kan i sin tur bidra til utvikling av tørre slimhinner, ettersom østrogen spiller en sentral rolle i å opprettholde vaginal helse og fuktighet.

3. MEDISINER

🌸Enkelte legemidler

Antidepressiva, særlig de som tilhører gruppen selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI), kan påvirke kroppens seksuelle funksjoner og dermed redusere den naturlige smøringen. Antihistaminer, som brukes mot allergi, kan redusere fuktigheten i kroppens slimhinner ved å blokkere histamin, noe som kan føre til tørrhet. Enkelte hormonelle prevensjonsmidler kan også påvirke kroppens naturlige hormonbalanse og dermed bidra til tørre slimhinner ved å redusere østrogenproduksjonen.

4. SYKDOMMER OG HELSETILSTAND

🌸 Sjøgrens syndrom

Sjøgrens syndrom er en autoimmun sykdom der immunsystemet feilaktig angriper kroppens egne fuktproduserende kjertler, noe som resulterer i alvorlig tørrhet i øyne og munn. Etter hvert som sykdommen rammer de fuktproduserende kjertlene, kan også andre slimhinner, inkludert slimhinnene i skjeden, bli tørre. Dette skyldes at de reduserte funksjonene i spytt- og tårekjertlene ofte gjenspeiles i en tilsvarende svekkelse av kjertlene som er ansvarlige for vaginal smøring, noe som resulterer i tørre slimhinner.

"Jeg har Sjøgrens syndrom og visste ikke at jeg var tørr i underlivet, det var ikke noe jeg kjente til å begynne med, jeg var vant til sår og blemmer og ubehag i underlivet. Men så begynte forholdet vårt å lide, og jeg satte meg ved datamaskinen og lette etter hva som kunne være galt. Jeg fant nettsiden til VagiVital, bestilte kremen og såpen og prøvde den..... Wow, det hjelper. Kjønnsorganene mine føltes mye bedre, sår og blemmer begynte å leges, jeg har dem ikke så ofte lenger og forholdet vårt ble bedre. Så nå har jeg det alltid hjemme❤️" - Carina

🌸 Lichen sclerosus

Lichen sclerosus er en kronisk hudsykdom som ofte rammer underlivet og fører til hvitaktige flekker på huden, som kan bli tynn og skjør. Denne lidelsen kan forårsake kløe, smerter og noen ganger sår, noe som kan bidra til ubehag og smerter, spesielt ved samleie. Årsaken til lichen sclerosus er ikke helt klarlagt, men autoimmune mekanismer, hormonelle faktorer og genetiske disposisjoner antas å spille en rolle. Ofte fokuserer behandlingen på å lindre symptomene og kan omfatte steroidkremer og andre medisinske salver.

"Det hele begynte rundt sommeren 2008, med kløe, svie og en generell følelse av at noe var galt. Jeg gikk til en gynekolog som ikke engang kunne undersøke meg. Jeg besvimte. Flere gynekologer senere fikk jeg diagnosen Lichen sclerosus. Ikke en morsom sykdom noe sted. Det har vært salver, kortison og diverse medisiner. Ved en tilfeldighet så jeg en annonse for VagiVital og prøvde det. For en forskjell! Jeg er ikke frisk, men så mye bedre." - Pernilla

🌸 Vestibulitt/vulvodyni

Vestibulitt, også kjent som vulvodyni, er en smertefull tilstand som kjennetegnes av kroniske smerter eller ubehag i vulva, ofte uten noen åpenbar årsak. Smertene, som kan være brennende, stikkende eller skjærende, forverres vanligvis ved berøring, samleie eller bruk av tampong. Årsakene til vestibulitt/vulvodyni er ikke helt klarlagt, men behandlingen kan omfatte medisinering, fysioterapi og livsstilsendringer for å lindre symptomene.

"Nå føles veien mot helbredelse lettere. Jeg har hatt problemer med magesmerter i omtrent et år. I et halvt år har jeg forsøkt å få time hos gynekolog, men har blitt sendt frem og tilbake mellom helsestasjonen og sykehuset. Resultatet er at jeg ikke har fått noen form for vurdering av smertene mine via helsevesenet. Smerterelatert angst har vært hverdagen hele året og har senket livskvaliteten min enormt. Siden jeg ikke kunne få hjelp, har Google vært min beste venn, jeg har prøvd alt. Da jeg fikk VagiVital AktivGel og begynte å bruke den, ble smertene redusert med 60%. I dag kan jeg sitte oppreist uten problemer og har ikke lenger smerter hver dag. Min smerterelaterte angst har også blitt drastisk redusert. Uten VagiVital AktivGel vet jeg ærlig talt ikke hvordan jeg skulle ha taklet de sterke smertene mine. Veien mot helbredelse føles nå lettere." - Hannah

Les bloggen til Rebecka Kaplan Sturk, overlege i gynekologi, som skriver om vulvodyni, som tidligere ble kalt vestibulitt og betyr smerter i vulva, her!

🌸 Diabetes

Ved diabetes kan kroppens normale regulering av blodsukkeret forstyrres, noe som indirekte kan påvirke væskebalansen og føre til dehydrering. Denne ubalansen kan bidra til redusert produksjon av naturlige smøremidler i kroppen, også i skjeden, noe som kan føre til tørre slimhinner. I tillegg kan høye blodsukkernivåer påvirke små blodårer og nerver, noe som kan svekke slimhinnenes helse ytterligere.

Oppdag VagiVital AktivGel, en svensk, hormonfri vaginalgel utviklet for å lindre symptomer som tørrhet og irritasjon i underlivet. Den unike formelen gjenoppretter pH-balansen og fremmer cellevekst, med klinisk dokumenterte resultater som anbefales av gynekologer.

Les mer om VagiVital AktivGel her!

5. FAKTORER RUNDT LIVSSTIL

🌸 Røyking

Røyking påvirker blodsirkulasjonen negativt ved å svekke blodårenes funksjon og redusere blodgjennomstrømningen i hele kroppen, også i skjedeområdet. Den reduserte blodgjennomstrømningen kan føre til redusert nærings- og oksygentilførsel til skjedevevet, noe som igjen kan bidra til redusert vaginal smøring og tørre slimhinner.

🌸Dårlig kosthold og for lite vann

Et dårlig kosthold med lite vann og viktige næringsstoffer kan føre til dehydrering og påvirke kroppens generelle fuktighetsbalanse, inkludert helsen til slimhinnene. Rikelig med hydrering er viktig for å opprettholde kroppens fuktighet og bidrar blant annet til å holde slimhinnene i skjedeområdet fuktige. Utilstrekkelig inntak av spesifikke vitaminer og mineraler kan også svekke slimhinnenes tilstand og elastisitet, noe som ytterligere bidrar til tørrhet.

🌸 Bruk av sterke såper og hygieneprodukter

Bruk av sterke såper og hygieneprodukter som inneholder sterke kjemikalier, kan forstyrre den naturlige pH-balansen i underlivet, som er avgjørende for en sunn vaginalflora. Denne forstyrrelsen kan føre til irritasjon, betennelse og en reduksjon i naturlig fuktighet, noe som resulterer i tørre slimhinner. Produkter som ikke er tilpasset den følsomme huden i underlivet, kan fjerne de naturlige oljene og glidemidlene som beskytter mot tørrhet.

VagiVital V Cleanser er langt mer enn en tradisjonell intimvask! Det er verken en såpe eller en olje, men en unik intimrensVed å kombinere den klinisk utprøvde VagiVital Active Gel med mild rapsolje har denne renseren evnen til å effektivt fjerne både olje- og vannbaserte urenheter. Samtidig fukter den slimhinnene og opprettholder en balansert pH-verdi uten å forstyrre den sarte mikrofloraen i underlivet.

VagiVital V Cleanser intimvask finner du her!

6. PSYKOLOGISKE FAKTORER

🌸 Stress

Når du opplever stress, aktiveres kroppens "fight or flight"-respons, noe som fører til frigjøring av stresshormoner som adrenalin og kortisol. Disse hormonene skal forberede kroppen på en umiddelbar reaksjon ved å øke hjertefrekvensen, blodtrykket og energitilførselen til musklene. Samtidig nedprioriteres ikke-akutte funksjoner, inkludert reproduksjonssystemet. Dette kan redusere blodtilførselen til skjedeområdet og dermed påvirke evnen til å produsere naturlig smøring.

🌸 Angst og dens virkninger

Angst kan føre til langvarig stress som kan føre til at balansen i kroppens systemer forstyrres, inkludert det endokrine systemet som regulerer hormonene. Kronisk stress og angst kan også påvirke østrogennivået, som er avgjørende for vaginal helse og smøring. En reduksjon i østrogennivået kan direkte bidra til tørre slimhinner og atrofi.

🌸 Søvnforstyrrelser

Søvnforstyrrelser kan påvirke kroppens naturlige restitusjon og hormonbalanse negativt. Under søvnen foregår viktige gjenoppbyggings- og helbredelsesprosesser, inkludert justering og balansering av hormoner som østrogen, som er avgjørende for vaginal helse. Utilstrekkelig eller avbrutt søvn kan derfor føre til ubalanse i disse hormonene, noe som kan forverre eller bidra til utvikling av tørre slimhinner.

OPPLEV FORSKJELLEN MED VAGIVITAL ACTIVE GEL

VagiVital AktivGel, en hormonfri gel spesielt utviklet for effektivt å lindre og behandle symptomer som tørrhet, irritasjon, kløe, ubehag ved samleie og smerter ved vannlating i intimområdet, er en revolusjonerende løsning for kvinner i alle aldre. Den unike formelen, som er krystallklar og frigjør vann til slimhinnen over tid, bidrar til å gjenopprette pH-balansen og stimulere celleveksten i slimhinnens overflate. Denne effektiviteten skyldes i stor grad gelens fysiske egenskaper, inkludert den optimale konsistensen som er avgjørende for god effekt.

Våre kliniske studier av VagiVital AktivGel viser svært positive resultater allerede etter 30 dager (4 uker) med daglig bruk, med ytterligere forbedringer ved 12-ukers oppfølging. Derfor anbefaler vi kontinuerlig daglig bruk av tre tuber over en periode på 12 uker, og deretter er det vanlig å gå over til bruk ved behov.

Nå er det et gunstig tilbud: 3-pakning VagiVital AktivGel til redusert pris finner du her!

Ta vare på deg selv og Stay Pussytive ❤.

/Fanny Falkman Grinndal

Business Manager Nordics

Peptonic Medical AB

fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se