Vulvodyni – smerter i skjedeåpningen under sex og berøring
Rebecka Kaplan Sturk, overlege innen gynekologi/obstetrikk, skriver om vulvodyni, det som tidligere ble kalt vestibulitt og som nettopp betyr smerter i vulva
Vulvodyni betyr en tilstand når det er smerter i skjedeåpningen i forbindelse med vaginalt samleie, innsetting av tampong eller annen berøring. Tidligere ble det kalt vestibulitt, men siden tjue år har man i stedet brukt begrepet vulvodyni, som betyr smerter i vulva.
Ved vulvodyni er når overfladiske nerver i slimhinnen blitt overfølsomme, og det kan da være nok at bare en lett berøring gir smerte. Mange lider av at bekkenbunnsmuskulaturen alltid er mer eller mindre anspent, og det er vanskelig å slappe av. Å forsøke vaginalt samleie blir smertefullt, og mange beskriver også at det gjør vondt å prøve å sette inn en tampong, sitte på en sykkel eller ha på seg trange klær. Smerten kan føles brennende, stikkende eller skjærende.
Mange forskjellige årsaker bak vulvodyni og smertefullt samleie
Årsakene til vulvodyni er ikke helt forstått, og studier har vist at det kan være mange forskjellige kombinasjoner av underliggende årsaker som utløser smertene. Noen vanlige årsaker er gjentatte soppinfeksjoner og gjentatt bruk av lokal anti-soppmedisiner, eller å ha samleie i skjeden til tross for tørrhet og redusert sexlyst. For andre kan fødselsskader, overdreven bekkenbunnstrening eller tidligere abdominaloperasjoner ligge bak utviklingen av ssmerter og spenninger i bekkenbunnen.
Det er mest vanlig å lide av vulvasmerter mellom 18 og 25 år, og i den aldersgruppen lider omtrent én av ti kvinner av vulvodyni.
Det er viktig å søke omsorg for vulvodyni og andre smerter i underlivet
Mange mennesker med vulvodyni sliter lenge med problemene før de søker hjelp, og mange opplever også at det kan være vanskelig å vite hvor de skal henvende seg. Det er viktig å ikke forholde seg til problemet for lenge, jo tidligere du søker hjelp, jo lettere er det å behandle.
Er du yngre enn 23 år (i noen regioner 25 år) kan du henvende deg til et ungdomsmottak. Jordmødre og leger ved ungdomsklinikker er godt kjent med denne type problemer og kan hjelpe deg og også henvise deg videre dersom du trenger mer avansert hjelp. Er du eldre enn 23 år kan du kontakte gynekolog, jordmor eller en helsestasjon.
Dette kan du gjøre selv hvis du har smerter i skjedeåpningen
Det er ganske mange ting du kan prøve selv for å lindre og redusere smerten:
- Pass på å bare ha intimt samleie når du er veldig spent
- Unngå intimt samleie helt så lenge du har vondt.
- Unngå reseptfrie medisiner mot sopp, søk heller omsorg for å få en undersøkelse for å se om det virkelig er sopp, og om du kan få annen behandling enn lokal behandling.
- Ikke vask skjeden for ofte, og unngå å bruke såpe i vulva. Vask heller med en parfymefri olje eller det den fuktighetsgivende intimvasken VagiVital V Cleanser
- Hvis du synes det føles tørt i magen; smør med litt olje, alternativt en fet salve eller prøv VagiVital AktivGel etter dusjen.
- Yoga, spesielt Yin Yoga, og avspenningsøvelser kan også bidra til å frigjøre spenninger i bekkenbunnen.
- Hvis du bruker et prevensjonsmiddel med hormoner, diskuter med jordmor eller gynekolog om å bytte til noe med mer østrogen i, eller bruk lokalt østrogen for å redusere tørrhet.
Behandling av vulvodyni
Det er viktig å vite at de fleste med vulvodyni blir bedre med riktig behandling. Det kan imidlertid ta tid, og krever litt tålmodighet og eget arbeid.
Behandling for vulvodyni hviler på fem søyler:
Forklaringssøylen handler om å få et navn på problemene sine, få en forklaring på hvorfor det kan ha blitt slik, og også få informasjon om hvilken behandling som finnes. Å føle at du blir tatt på alvor, at det er hjelp å få og å få en plan for behandlingen din er en veldig viktig del av helbredelsesprosessen.
Vulvapleiesøylen består i svært stor grad av det du selv kan gjøre (se overskriften over) for å helbrede slimhinnen, stoppe aktiviteter og behandlinger som gjør ting verre og jobbe med avspenning og vulvapleie selv.
Farmakologi søylen er den du får hjelp til av leger. I en kort periode kan du få foreskrevet å smøre vulva med en bedøvelsesgel for å få de overaktive nervetrådene til å roe seg litt, og ikke signalisere smerte ved den minste berøring. I mer alvorlige og langvarige tilfeller kan man også gi legemidler som påvirker tolkningen av smerter i hjernen, legemidler som ofte brukes mot ulike former for nervesmerter.
Fysioterapeuti søylen er svært viktig, og du kan få hjelp til det av en spesialisert fysioterapeut, uroterapeut eller spesialutdannet jordmor. Her jobber du med egne smøre- og massasjeøvelser, avspenning, bekkenbunnstrening (for å lære å kjenne forskjell på spenning og avspenning) og mye, mye mer.
Psykologi søylen er en samtale med en rådgiver, psykolog eller noen ganger en sexolog. Smertetilstanden kan påvirke seksualitet og lyst, relasjoner og psykisk velvære, og derfor er dette en svært viktig del av behandlingen. Behandlingen inkluderer lesing om smertemekanismer, strategier for arbeid med plagsomme tanker, eksponeringsøvelser og seksuelle kommunikasjonsøvelser.
For de som ikke blir hjulpet av ovennevnte behandling via ungdomsklinikker, en gynekologisk klinikk eller en helsestasjon, er det mulighet for å få henvisning til en spesialisert klinikk, en såkalt vulvaklinikk, for mer avansert behandling. Der jobber gynekologer, jordmødre, fysioterapeuter, psykologer/kuratorer i team rundt pasienten, og det er også mulighet for å involvere andre eksperter som smerteleger, uroterapeuter, sexologer, psykiatere med flere.
Kan man forhindre vulvodyni?
Når det gjelder smertetilstander som er vanskelige å behandle, er det selvsagt viktig å forhindre at tilstanden i det hele tatt utvikler seg. Her kan vi alle bidra ved å informere våre barn og unge, og våre jevnaldrende venner, om hvordan du kan være snill mot underlivet ditt. Vask forsiktig med lunkent vann og uten såpe. Ikke ha sex hvis det gjør vondt. Søk rådgivningog hjelp hos jordmor eller lege dersom du har smerter, kløe, svie eller langvarig tørrhet i skjeden – eller om det gjør vondt under samleie.
Kilder:
R Kaplan Sturk, Vulvasmärta – lokaliserad provocerad vulvodyni. Gothia Kompetens 2022, ISBN 9 789 177 413 288. Vulvasmärta | Gothia Kompetens
Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för vård vid provocerad vulvodyni. Artikelnummer: 2022-11-8176|Publicerad: 2022-11-23 Nationella riktlinjer för vård vid provocerad vulvodyni - Socialstyrelsen
SBU. Diagnostik och behandling av provocerad vulvodyni. Publicerad: 2021-06-30 Diagnostik och behandling av provocerad vulvodyni (sbu.se)