Bakteriene som forårsaker urinveisinfeksjoner

Det er ikke noe rart med å diskutere urinveisinfeksjoner og illeluktende utflod eller å dele personlige erfaringer med intime problemer på arbeidsplassen min. Det er faktisk en forutsetning når jeg tenker litt nærmere etter. For hvis vi vil bryte tabuer, være pionerer og bidra til en Pussytive fremtid der kvinners intime helse står i sentrum, må vi praktisere det vi står for. Det krever en del av oss, definitivt. Vi må kunne være autentiske, ærlige og kanskje til en viss grad transparente. Det krever litt mot å opprettholde denne ærligheten, og den er basert på tillit og trygghet. Og det er nettopp denne atmosfæren av trygghet, glede og tillit i en Pussytive ånd vi ønsker å skape for kvinner. Men for virkelig å skape denne endringen må vi også praktisere det vi preker. For det er så mye tabu og skam knyttet til kvinners kjønnsorganer at det blir for mye, og derfor er det enormt viktig at vi tar opp temaet intimhelse med ekte stolthet, like naturlig som vi diskuterer den siste episoden av favorittserien vår eller sammenligner hvem som har den mest dramatiske pendlerhistorien.

Mange av dem som jobber med oss, blir trukket inn i vår "Pussytive" boble når det kommer til intim helse, noe som gjør nettstedet vårt til et trygt sted for deling av intime erfaringer, i håp om at fremtiden vil gi kvinner bedre alternativer. Denne uken hadde jeg en livlig samtale med en av partnerne våre om urinveisinfeksjoner, ettersom vi begge har hatt rundt 1000 av dem (virker det i alle fall som), og urinveisinfeksjoner har preget og plaget oss begge i store deler av ungdomstiden. I denne perioden trengte jeg virkelig noen som kunne dele erfaringene mine og forstå hva jeg gikk gjennom. På den tiden var det også umulig å google seg frem til et svar. Å dele erfaringer og kunnskap er en superkraft. Så jeg håper at du som leser dette, kan dra nytte av litt kunnskap om bakteriene som forårsaker urinveisinfeksjoner, og forstå hvorfor det er så viktig å kjenne igjen symptomene og få en rask diagnose. Og hvem vet, kanskje du også kan bli en del av vår Pussytive bevegelse ❤️ med én fot i vitenskapen og den andre i en mer opplyst fremtid der vi snakker om intimhelse like uanstrengt som vi deler våre beste oppskrifter eller life hacks.

BAKTERIER SOM FORÅRSAKER URINVEISINFEKSJONER

Den vanligste bakterien som forårsaker urinveisinfeksjoner, er Escherichia coli (E. coli), som normalt finnes i tarmen. Andre bakterier som kan forårsake urinveisinfeksjoner, er Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus saprophyticus og Enterococcus faecalis. Disse bakteriene kan komme inn i urinveiene, vanligvis via urinrøret, og begynne å formere seg, noe som fører til infeksjon.

VANLIGE SYMPTOMER PÅ URINVEISINFEKSJON

Symptomene på urinveisinfeksjon kan variere avhengig av infeksjonens alvorlighetsgrad og sted. Vanlige symptomer er blant annet:

🌸En brennende følelse når du tisser.

🌸Hyppig eller intens vannlatingsbehov, selv når blæren er tom.

🌸Grumsete, blodig eller sterkt luktende urin.

🌸Smerter i nedre del av magen.

VagiVital Urinary Tract Infection Self Test gir deg umiddelbart svar på om du har en urinveisinfeksjon.

Du finner vår NYE selvtest for urinveisinfeksjon her!

ESCHERICHIA COLI (E. COLI) - DEN VANLIGSTE SKURKEN

De fleste av oss tenker umiddelbart på den vanligste årsaken til urinveisinfeksjoner (UVI): E. coli. Denne bakterien er hovedårsaken til urinveisinfeksjoner hos mennesker. E. coli er normalt en del av tarmfloraen vår og lever i harmoni med kroppen uten å forårsake problemer. Men problemer oppstår når E. coli-bakterien kommer inn i urinveiene, der den ikke hører hjemme. I dette nye miljøet kan de forårsake en rekke problemer, fra milde til alvorlige urinveisinfeksjoner. Det som gjør E. coli spesielt interessant, er at den er følsom for mange typer antibiotika, noe som gjør behandlingen relativt enkel og effektiv i de fleste tilfeller.

KLEBSIELLA PNEUMONIAE - MER ENN BARE EN SYKEHUSBAKTERIE

Det finnes en annen, mindre omtalt skurk som fortjener litt oppmerksomhet - Klebsiella pneumoniae. Denne bakterien, som høres mer ut som en figur fra en science fiction-roman, er faktisk en vanlig årsak til sykehusinfeksjoner, inkludert urinveisinfeksjoner.

Klebsiella pneumoniae er en del av kroppens normalflora, noe som betyr at den vanligvis lever i tarmen uten å forårsake problemer. Problemet oppstår når den tar seg ut av tarmen og inn i urinveiene, der den ikke hører hjemme. Der kan den forårsake alt fra milde til alvorlige infeksjoner, inkludert urinveisinfeksjoner. Hvorfor er Klebsiella pneumoniae spesielt interessant? Jo, fordi den kan være spesielt vanskelig å behandle. Den er kjent for sin evne til å motstå mange vanlige antibiotika, noe som gjør behandlingsalternativene mer begrensede og noen ganger mer kompliserte. Tidlig diagnose og riktig behandling kan utgjøre en stor forskjell i kampen mot denne bakterien. Neste gang du hører om urinveisinfeksjoner, bør du huske på at det er flere aktører enn bare E. coli. Klebsiella pneumoniae vinner kanskje ingen popularitetskonkurranser, men det er definitivt en bakterie det er verdt å kjenne til.

STAPHYLOCOCCUS SAPROPHYTICUS - DISKRET, MEN EFFEKTIV

Det er også en annen viktig, om enn mer diskret, aktør som fortjener vår oppmerksomhet: Staphylococcus saprophyticus. I økosystemet for urinveisinfeksjoner spiller denne bakterien en viktig rolle, særlig blant unge, seksuelt aktive kvinner. Fra naturens side er Staphylococcus saprophyticus en del av den normale mikrofloraen på huden og i urinveiene. Den blir imidlertid problematisk når den krysser grensen og invaderer urinblæren, noe som kan føre til infeksjon. Sammenlignet med E. coli står den for en mindre andel av tilfellene av urinveisinfeksjon, men det er likevel viktig å være oppmerksom på dens bidrag.

ENTEROCOCCUS FAECALIS - FRA TARM TIL PROBLEM

Enterococcus faecalis er kanskje ikke den første bakterien vi tenker på når vi snakker om infeksjoner, men dens rolle i sykehusrelaterte infeksjoner, inkludert urinveisinfeksjoner, er betydelig og krever oppmerksomhet. Denne bakterien, som normalt trives i det rolige miljøet i tarmen, viser seg å være mer enn bare en passiv beboer i kroppens mikrobiom. Når den forflytter seg fra tarmen til andre, mer følsomme områder, for eksempel urinveiene, blir dens evne til å forårsake sykdom tydelig. Enterococcus faecalis er en mester i å tilpasse seg og overleve i ulike miljøer, noe som gjør den til en formidabel motstander i sykehusmiljøer der den kan spre seg og forårsake infeksjoner. Dens evne til å motstå flere typer antibiotika gjør bare problemet enda større, noe som fører til kompliserte og vanskelig behandlelige infeksjonstilstander.

Les bloggen om symptomer og måter å forebygge urinveisinfeksjoner på her!

BAKTERIER OG BLOD SOM KREVER BEHANDLING

Noen urinveisinfeksjoner, spesielt de som involverer spesifikke bakteriestammer eller der det finnes blod i urinen, krever umiddelbar medisinsk behandling. E. coli og andre bakterier kan bli resistente mot visse typer antibiotika, noe som gjør det viktig å få riktig diagnose og behandling. Når det gjelder urinveisinfeksjoner (UVI), er analyse av urinen et viktig verktøy for å diagnostisere infeksjonen og forstå hvor alvorlig den er. Fire vanlige indikatorer som ofte undersøkes i urinen ved urinveisinfeksjoner, er leukocytter, blod, nitritt og proteiner. La oss gå gjennom hva hver av disse indikatorene indikerer og hvorfor det er viktig å vite om de finnes i urinen.

VagiVital selvtest for urinveisinfeksjon finner du her!

LEUKOCYTTENES ROLLE VED URINVEISINFEKSJON

Leukocytter (hvite blodlegemer) er sentrale i kroppens immunforsvar. De spiller en avgjørende rolle i bekjempelsen av infeksjoner. Når bakterier eller andre patogener kommer inn i urinveiene, sender immunsystemet leukocytter til infeksjonsstedet. Dette er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanisme. Tilstedeværelsen av leukocytter i urinen, en tilstand som kalles leukocyturi, indikerer ofte en betennelsesprosess, som vanligvis er et resultat av en bakteriell infeksjon.

🌸 Leukocytter og urinveisinfeksjoner

Leukocytter i urinen kan være en viktig indikator på urinveisinfeksjon. En høy konsentrasjon av leukocytter kan indikere en aktiv infeksjon som krever medisinsk behandling. Under og etter behandling for urinveisinfeksjon kan urinprøver for leukocytter brukes til å overvåke hvor godt behandlingen virker.

🌸 Normale leukocyttverdier i urinen

I en frisk urin skal det være svært få eller ingen leukocytter. En liten mengde kan anses som normalt, avhengig av laboratoriets referanseintervall og analysemetode. Vanligvis anses opptil 5 leukocytter per mikroskopfelt i sentrert urin å være innenfor normalområdet.

🌸 VagiVital Urinary Tract Infection Self Test

VagiVital Urinary Tract Infection Self Test er sensitiv nok til å påvise tilstedeværelse av leukocytter i svært små mengder, helt ned til 9 leukocytter per mikroliter urin. Testens nøyaktighet ved påvisning av leukocytter er 97,6%, noe som gjør den til et pålitelig verktøy for tidlig diagnostisering av urinveisinfeksjon. Denne høye nøyaktigheten er viktig fordi selv en relativt lav konsentrasjon av hvite blodlegemer i urinen kan være et tegn på urinveisinfeksjon. En sensitiv test kan bidra til å diagnostisere urinveisinfeksjon på et tidlig stadium, noe som er avgjørende for å kunne starte riktig behandling raskt. Påvisning av leukocytter i urinen er derfor et viktig ledd i diagnostisering og behandling av urinveisinfeksjoner.

BLOD I URINEN - ET SIGNAL SOM IKKE KAN IGNORERES

Blod i urinen, såkalt hematuri, er en tilstand som krever nøye oppmerksomhet og kan indikere ulike helseproblemer. Normalt skal urinen ikke inneholde synlig blod.

🌸 Makroskopisk hematuri

Når du kan se blod i urinen, kalles det makroskopisk hematuri. Det ser ut som om urinen er rød, rosa eller brunaktig og kan være et tegn på urinveisinfeksjon (UVI). Andre symptomer som ofte følger med, er en brennende følelse når du tisser eller et konstant behov for å gå på toalettet.

🌸 Mikroskopisk hematuri

Noen ganger er det blod i urinen som ikke er synlig for det blotte øye. Dette kalles mikroskopisk hematuri og kan bare påvises ved en laboratorieanalyse. Det kan være et tegn på en underliggende sykdom eller tilstand som krever medisinsk behandling.

🌸 Påvisning av hemoglobin i urin

VagiVital selvtest for urinveisinfeksjon kan påvise svært små mengder fritt hemoglobin - så lite som 0,05 mg/dL eller 5 erytrocytter per mikroliter urin. Den bidrar til å identifisere urinveisproblemer tidlig, selv når det er askorbinsyre (vitamin C) i urinen. Askorbinsyre kan forstyrre mange urintester, men VagiVital selvtest for urinveisinfeksjon er pålitelig selv om det er askorbinsyre i urinen. Testen har en nøyaktighet på 96 % når det gjelder påvisning av blod i urinen, noe som gjør den til et verdifullt verktøy for tidlig påvisning av urinveisrelaterte tilstander. Hvis du har symptomer som tyder på urinveisinfeksjon eller er bekymret for blod i urinen, bør du kontakte lege for videre undersøkelse og behandling.

NITRITT I URINEN - ET VIKTIG TEGN PÅ URINVEISINFEKSJON 

Nitritter er kjemiske forbindelser som finnes i urinen, og de er viktige fordi de kan fortelle deg om visse typer bakterier er til stede. Disse bakteriene, kalt E. coli, er ofte årsaken til urinveisinfeksjoner.

🌸 Diagnostisk betydning av nitrittnivåer

I urin finnes nitrat (NO3-) i en viss mengde. Noen bakterier, for eksempel Escherichia coli (E. coli), som er en vanlig årsak til urinveisinfeksjoner, har evnen til å omdanne nitrat til nitritt (NO2-). Denne evnen til å omdanne nitrat til nitritt er en viktig del av bakteriens stoffskifte. Når en test viser at det er nitritt i urinen, betyr det vanligvis at disse bakteriene er til stede. Det hjelper legene med å finne ut om det er en urinveisinfeksjon forårsaket av bakterier som er problemet. Det er en nyttig markør for å skille bakterielle infeksjoner fra andre urinveisproblemer som ikke skyldes bakterier, for eksempel virus eller sopp. Når nitritt er indikert, kan det bety at antibiotikabehandling er nødvendig, og legene bruker denne informasjonen til å velge passende antibiotika.

🌸 VagiVital Urinary Tract Infection Self Test gir høy presisjon og nøyaktighet

VagiVital Urinary Tract Infection Self Test påviser nitritt helt ned til 0,05 mg/dL i urinen, noe som betyr at testen kan påvise selv svært små mengder nitritt i urinen og er et svært sensitivt verktøy som påviser selv de minste spor av nitritt med en nøyaktighet på 100 %. Dessuten kan testen fungere godt selv om det finnes andre stoffer i urinen, for eksempel askorbinsyre (vitamin C), i en konsentrasjon på mindre enn 30 mg/dL. Det betyr at selv om urinen inneholder lite askorbinsyre, vil testen likevel kunne påvise nitritt korrekt. Nitritt i urinen er en viktig indikator for å identifisere og skille mellom ulike typer urinveisinfeksjoner. VagiVital Urinary Tract Infection Self Test har en høy grad av presisjon og nøyaktighet, noe som gjør den til et verdifullt verktøy for tidlig påvisning og riktig behandling av urinveisinfeksjon.

NÅR PROTEIN ER I URINEN

Proteiner er grunnleggende komponenter i kroppen vår og spiller en avgjørende rolle i mange biologiske prosesser. Men når disse proteinene begynner å dukke opp i urinen, kan det være et viktig signal om at noe er galt.

🌸 Nyrefunksjon og protein

Normalt er nyrene fantastiske organer som fungerer som kroppens naturlige rensesystem. De filtrerer ut avfallsprodukter og overflødige stoffer fra blodet, samtidig som de beholder de viktige proteinene kroppen trenger. Når proteiner begynner å passere gjennom nyrene og ender opp i urinen, kan det være et tegn på at nyrene ikke fungerer optimalt. Tilstedeværelsen av protein, også kjent som proteinuri, er ofte knyttet til nyresykdom eller skader på nyrene. Denne tilstanden kan være et tidlig tegn på at noe er galt med disse viktige organene. Nyresykdommer kan være alvorlige og progredierende, så det er svært viktig å oppdage dem tidlig for å sette inn tiltak og forhindre ytterligere skade.

🌸 Proteinuri og urinveisinfeksjoner

Selv om proteinuri ikke er det vanligste tegnet på urinveisinfeksjoner, kan det noen ganger forekomme ved mer alvorlige infeksjoner, spesielt hvis de har spredt seg til nyrene. Påvisning av protein i urinen i forbindelse med en urinveisinfeksjon kan være et tegn på at en mer omfattende behandlingsstrategi kan være nødvendig, spesielt hvis det er risiko for nyrepåvirkning.

🌸 VagiVital Urinary Tract Infection Self Test - evne til å påvise protein

VagiVital Urinary Tract Infection Self Test kan påvise albumin, en vanlig proteintype, i urin helt ned til 7,5 mg/dL (0,075 g/L). Testens nøyaktighet når det gjelder å identifisere proteiner er imponerende med en presisjon på 88 %. Det betyr at testen kan gi pålitelige resultater for påvisning av proteinuri og dermed indikere urinveisinfeksjon.

TØRRE SLIMHINNER ER OFTE DEN SKYLDIGE HER

Tørre slimhinner kan ofte være en medvirkende årsak til urinveisinfeksjoner. Når slimhinnene i urinveiene tørker ut, blir de mer utsatt for invasjon av skadelige bakterier som kan forårsake infeksjoner. Dette skyldes at slimhinnenes naturlige forsvarssystem mister sin effektivitet når de er tørre og ikke kan avvise bakteriene på samme måte som fuktige og friske slimhinner. For å opprettholde optimal fuktighet og fremme sunne slimhinner kan VagiVital AktivGel være til stor hjelp. Den krystallklare, klissfrie gelen er helt hormonfri og fukter slimhinnene over tid, noe som igjen reduserer risikoen for tørre slimhinner og dermed risikoen for urinveisinfeksjoner. I de kliniske studiene vi har gjennomført med VagiVital AktivGel, ser vi svært gode resultater etter 30 dager (4 uker). Resultatene er ytterligere forbedret ved 12 ukers oppfølging. Derfor anbefaler vi normalt daglig bruk i 12 uker (3 tuber) og deretter overgang til bruk etter behov. I brukerundersøkelser svarer de fleste at de bruker produktet daglig i 30 dager. Deretter er det vanligst å gå over til bruk annenhver eller hver tredje dag. Vi tilbyr alltid vår 3-pakning med AktivGel til rabattert pris ❤️

VagiVital AktivGel 3-pakning finner du her!

URINVEISINFEKSJONER KOMMER ALLTID PÅ DE MEST UPASSENDE TIDSPUNKTENE.

Mens jeg reflekterte over hvor viktig det er å spre kunnskap om urinveisinfeksjoner, fikk jeg en e-post fra den samme partneren som jeg hadde en grundig samtale med for bare en uke siden. Hun informerte meg om at hun ikke kunne delta på det planlagte møtet vårt på grunn av en akutt legetime. Hva var årsaken? Jo, hun hadde en sterk mistanke om at hun hadde urinveisinfeksjon og ønsket å ta vår nye urinveisinfeksjonstest hjemme for å få en rask diagnose. For kvinner som har erfaring med urinveisinfeksjoner, er det heller ingen overraskelse at de ser ut til å inntreffe på de mest ubeleilige tidspunktene. Det ser ut til å være mer regelen enn unntaket. Urinveisinfeksjonen gir seg som regel til kjenne en fredag ettermiddag etter kl. 17.00 eller aller helst under en ferie på et sted langt borte fra sivilisasjonen. Sånn er livet av en eller annen merkelig grunn, men det føles alltid litt bedre å dele det med noen andre ❤️.

Ta vare på deg selv og Stay Pussytive ❤️.

/Fanny Falkman Grinndal

Business Manager Nordics

Peptonic Medical AB

fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se