Tørre slimhinner og atrofi ved brystkreft

Jeg er gammel nok til å ha vært på mammografi flere ganger, men jeg blir aldri vant til det. For et par uker siden var det på tide igjen. Etter å ha vandret rundt på Karolinska Universitetssjukhuset kommer jeg endelig til riktig sted og skriver meg inn i resepsjonen, går gjennom en korridor og opp en trapp. Her tar jeg på meg et par blå skoovertrekk og går inn på venterommet der rundt 20 kvinner venter. Man kan ikke unngå å legge merke til at jeg er den eneste som har valgt å bruke skoovertrekk. Jeg vurderer nesten å ta dem av, men innser raskt at det ville være like rart som å ha dem på, så jeg beholder dem på. Navnet mitt blir ropt opp nesten umiddelbart, og jeg reiser meg raskt opp og skynder meg ut av venterommet med skoovertrekkene raslende rundt føttene. Jeg blir tatt imot på rommet av en ung, smilende sykepleier. Hun rekker ikke engang å forklare hva jeg skal gjøre før jeg har tatt noen raske skritt bort til den lille stolen i hjørnet og begynner å kle av meg på overkroppen. Så der står jeg, med puppene hengende og med de ydmykende stygge skoovertrekkene på føttene. Jeg snur meg sakte rundt og begynner å gå mot den gigantiske "kopimaskinen" som skal røntgenfotografere brystene mine. For det er den eneste måten jeg kan forklare en mammografimaskin på. Det er absolutt ingenting som tyder på at denne maskinen er designet for å røntgenfotografere myke, runde bryster i ulike størrelser og fasonger. Umiddelbart ser det faktisk ut som en slags kopimaskin, der brystene klemmes mellom de to firkantede glassplatene og deretter presses sammen for å få et klart bilde. Jeg blir plutselig litt usikker. Hvordan gjorde de det igjen? Men sykepleieren forklarer fortrolig og tydelig: "Vel, du stiller deg med høøøyre side mot maskinen og holder høøøyre bryst opp". Jeg prøver å plassere høyre pupp riktig, og sykepleieren hjelper også til med å stappe inn hele puppen, og så strammer hun til. Veldig hardt kan jeg legge til! Det er ikke noe som gjør fryktelig vondt, men jeg kan ikke la være å tenke at det er helt absurd at vi i 2023 fortsatt ikke har klart å utvikle et mammografiapparat som faktisk er designet for bryster. Det er også en todelt følelse ved å være her: På den ene siden er det noe komisk ved hele situasjonen der jeg er halvnaken og fastspent med det ene brystet i en "kopimaskin" med de latterlige posene på føttene, på den andre siden er det et alvor i rommet. For dette er viktig og noen ganger livsavgjørende. Mammografi

TØRRE SLIMHINNER VANLIG BIVIRKNING AV BRYSTKREFTBEHANDLING

For kvinner som gjennomgår brystkreftbehandling, kan vulvovaginal atrofi (VVA), som betyr tørre, tynne og irriterte slimhinner i skjeden og vulva, være en smertefull og plagsom bivirkning. VVA ligner på tilstanden som kan oppstå etter overgangsalderen, når kroppen produserer mindre østrogen. Det kan gi symptomer som tørrhet i skjeden, kløe, smerter ved vannlating og smerter ved samleie.

ÅRSAKER TIL TØRRE SLIMHINNER VED BRYSTKREFTBEHANDLING

Hormonerstatningsterapi (HRT), som brukes i behandlingen av hormonfølsom brystkreft, har som mål å senke nivåene av kjønnshormoner, spesielt østrogen, i kroppen. Dette oppnås vanligvis ved å blokkere østrogenreseptorer eller redusere kroppens produksjon av østrogen. Hormonbehandling brukes for å forhindre at østrogen stimulerer veksten av kreftceller, ettersom mange typer brystkreft er avhengig av østrogen for å vokse. Når østrogenet reduseres i kroppen, påvirker det også slimhinnene i ulike deler av kroppen, blant annet i skjeden. Dette er en av hovedårsakene til tørre slimhinner og slimhinneatrofi under brystkreftbehandling. Redusert østrogenproduksjon fører til følgende endringer i slimhinnene:

🌺Tynnere slimhinner

Østrogen er viktig for å opprettholde tykkelsen på slimhinnene i skjeden. Når østrogennivået synker, blir slimhinnene tynnere.

🌺Redusert fuktighet

Østrogen bidrar til produksjonen av naturlige smøremidler i skjeden. Når østrogenet reduseres, reduseres også fuktigheten i slimhinnene.

🌺Redusert elastisitet

Slimhinnene mister sin elastisitet når østrogenet synker, noe som kan føre til ubehag og smerter under samleie.

🌺Økt risiko for infeksjoner

Tynnere og tørrere slimhinner er mer utsatt for infeksjoner fordi de ikke lenger har den beskyttende barrieren som normalt er til stede.

STUDIE VISER AT VAGIVITAL AKTIVGEL HJELPER BRYSTKREFTPASIENTER

En studie har undersøkt om VagiVital AktivGel kan hjelpe kvinner med brystkreft som har tørre slimhinner på grunn av behandling med aromatasehemmere. Aromatasehemmere er legemidler som brukes til behandling av brystkreft. De hindrer kroppen i å produsere østrogen, et hormon som kan få kreftceller til å vokse. Ved å bruke aromatasehemmere kan du redusere mengden østrogen i kroppen og stoppe veksten av kreftceller.

🌺 Hva studien gjorde

Studien omfattet 28 kvinner med brystkreft som hadde tørre slimhinner og ble behandlet med aromatasehemmere. De brukte VagiVital AktivGel hver dag i 12 uker. I begynnelsen av studien vurderte deltakerne alvorlighetsgraden av symptomene sine på en firedelt skala (1-4). Symptomene omfattet irritasjon og kløe i underlivet, tørrhet i skjeden, smerter ved vannlating og smerter ved samleie.

🌺 Resultatene

Etter 12 ukers bruk av VagiVital AktivGel opplevde kvinnene en betydelig lindring av symptomene. Det mest plagsomme symptomet gikk ned fra et gjennomsnitt på 2,71 til 1,33. I tillegg ble det totale antallet symptomer redusert fra 5,39 til 2,25.

🌺 Konklusjon

Studiens resultater tyder på at VagiVital AktivGel er en svært god behandling for kvinner med brystkreft som lider av tørre slimhinner på grunn av aromatasehemmerbehandling. Samtidig viste det seg at behandlingen var trygg og forbedret livskvaliteten til kvinnene. Dette er viktig fordi mange brystkreftpasienter ikke kan bruke østrogenbaserte behandlinger på grunn av risikoen. Så VagiVital AktivGel kan være et godt alternativ for kvinner som sliter med tørre slimhinner under brystkreftbehandlingen.

VAGIVITAL ACTIVE GEL FOR TØRRE SLIMHINNER

VagiVital er en ikke klebrig, svensk hormonfri underlivsgel som lindrer og kurerer intimsymptomer som tørrhet, irritasjon eller kløe i intimområdet, ubehag ved samleie eller smerter ved vannlating. Gelen, som er krystallklar, fester seg til vaginalslimhinnen og frigjør vann til slimhinnen over tid, slik at pH-verdien gjenopprettes og celleveksten i slimhinnens overflate stimuleres. Anbefales av gynekologer, og resultatene er klinisk dokumentert i en multisenterstudie utført sammen med kvinnelige forskere (dosenter og professorer innen gynekologi) fra Karolinska Universitetssjukhuset, Akademiska sjukhuset i Uppsala og Norrlands Universitetssjukhus.

Du finner VagiVital AktivGel her!

REHABILITERING AV TØRRE SLIMHINNER ETTER BEHANDLING AV BRYSTKREFT

Hvordan slimhinnene kommer seg etter brystkreftbehandling kan variere fra person til person. Hos noen kvinner blir slimhinnene gradvis normale igjen når de avslutter hormonbehandlingen eller når kroppen gjenopptar normal hormonproduksjon etter behandlingen. For andre kan det være nødvendig med fortsatt behandling eller lindring for å håndtere de tørre slimhinnene.

Det er også stor forskjell på hvor lang tid det tar før slimhinnene i skjeden blir tørre under hormonbehandling (HRT). Ikke alle kvinner som gjennomgår HRT, opplever umiddelbar eller fullstendig tørrhet i skjeden. For enkelte skjer endringene i slimhinnene raskt, mens det for andre kan ta lengre tid.

For noen kvinner kan tørre slimhinner oppstå i løpet av de første månedene av HRT-behandlingen. Mens andre kvinner kanskje ikke opplever noen symptomer i det hele tatt på lang tid eller ikke i det hele tatt. Faktorer som påvirker dette, er blant annet den spesifikke HRT-behandlingen som brukes, individuell følsomhet for hormoner og tidligere helsetilstander.

Les Annika Cripps håpefulle historie om sin brystkreft her!

DET ER VIKTIG Å GÅ TIL MAMMOGRAFI

En mammografi, selv om jeg forklarte det på måten den komiske måten som jeg gjorde, er fortsatt en enkel og effektiv måte å oppdage forandringer i brystvevet på, inkludert tidlige tegn på brystkreft som ikke kan kjennes med hendene. Ved hjelp av røntgenstråler kan mammografi oppdage små forandringer lenge før de blir merkbare. Dette er avgjørende fordi tidlig oppdagelse øker sjansen for vellykket behandling av brystkreft betydelig.

I Sverige varierer retningslinjene for mammografi og hvor ofte det anbefales, avhengig av alder og risikofaktorer. Generelt tilbys kvinner mellom 40 og 74 år regelmessige mammografiscreeninger som en del av det nasjonale screeningprogrammet for brystkreft. For kvinner mellom 40 og 49 år er det vanlig at de får tilbud om mammografi annethvert år, mens kvinner mellom 50 og 74 år vanligvis får tilbud om screening hvert år.

Det er imidlertid viktig å merke seg at retningslinjene kan variere noe avhengig av region og individuell sykehistorie. Enkelte kvinner med høyere risiko for brystkreft kan ha behov for hyppigere mammografier. Formålet med det svenske kreftscreeningprogrammet er å oppdage brystkreft på et tidlig stadium der behandlingsmulighetene er bedre, og mammografi spiller en viktig rolle i denne forebyggingen.

Selv hadde jeg nesten glemt opplevelsen min med "kopimaskinen" (for så farlig var det egentlig ikke) da jeg hentet posten denne uken og så med en gang på konvolutten at det var resultatet av mammografiscanningen. Jeg åpnet raskt brevet og leste setningen to ganger: "Det ble ikke funnet tegn til brystkreft på mammografien." Puh! Jeg ble litt lettet i hjertet. Den lille pulsøkningen var en påminnelse om at mammografi ikke bare er en smertefull prosedyre, men også en slags forsikring om helse og trygghet.

Ta vare på deg selv, gå til mammografi & Stay Pussytive

/Fanny

VAGIVITAL

Diagnostiserer - Behandler - Forebygger