PMS eller premenopause: Hvordan skille dem fra hverandre?

Hovne bryster, humørsvingninger som får deg til å gråte over en søt kattevideo i det ene øyeblikket og i det neste eksplodere over en uvasket kopp. Du blir så trøtt at du vil sove til neste måned, du craver sjokolade som om det var livets eliksir, og du får en oppblåst mage som får deg til å lure på om buksene dine har krympet i vask. Høres dette kjent ut? Velkommen til en verden av PMS og premenopause! (også kalt perimenopause)

Når kroppen din byr på hodepine, ømme ledd, redusert eller kanskje økt sexlyst, konsentrasjonsvansker, angst, ømme bryster, hetetokter, nattesvette, uregelmessig menstruasjon, søvnproblemer, tørrhet i skjeden, sinne og flere humørsvingninger, er det vanskelig å vite om det er tid for menstruasjon eller om du er på vei inn i premenopausen ❤️

HVA ER PMS?

Premenstruelt syndrom (PMS) er noe mange kvinner opplever hver måned, vanligvis en til to uker før mensen. Her er noen vanlige symptomer:

🌸 Humørsvingninger: En følelsesmessig berg-og-dal-bane med alt fra irritasjon og angst til depresjon.

🌸 Oppblåsthet: Følelsen av å være hoven og ukomfortabel.

🌸 Vondt i brystene: Såre og hovne bryster.

🌸 Utmattelse: En overveldende følelse av utmattelse.

🌸 Matsug: Har lyst på spesifikk mat, ofte søtt eller salt.

HVA ER PREMENOPAUSE?

Premenopause, også kjent som perimenopause, er perioden frem til overgangsalderen. I løpet av denne tiden begynner eggstokkene gradvis å produsere mindre østrogen. Premenopause kan starte så tidlig som 45, men for noen kvinner kan det starte så tidlig som 30. Denne fasen kan vare fra noen måneder opp til 10 år før menstruasjonen stopper helt.

Under premenopause kan du oppleve symptomer som ligner PMS, men de kan også være mer intense og mer varierte. Dette er på grunn av de hormonelle endringene som skjer i kroppen. Her er noen vanlige symptomer:

🌸 Uregelmessige menstruasjoner: Menstruasjonen kan komme oftere eller med lengre intervaller.

🌸 Hetetokter og nattesvette: Plutselig blir du veldig varm, ofte etterfulgt av svette og hjertebank.

🌸 Søvnproblemer: Vansker med å sovne eller sove gjennom natten.

🌸 Humørendringer: Humørsvingninger, angst og depresjon.

🌸 Vaginal tørrhet: Nedsatt østrogenproduksjon kan føre til tørre slimhinner, som kan gi ubehag.

🌸 Redusert eller økt sexlyst: Endringer i hormonbalansen kan påvirke sexlyst.

🌸 Konsentrasjonsvansker: Fokuseringsvansker og hukommelsesproblemer.

Les mer om premenopause her!

PREMENOPAUSE, MENOPAUSE OG POSTMENOPAUSE

Det kan være forvirrende å forstå de forskjellige fasene, så her er en kort forklaring:

🌸 Premenopause: Perioden frem til overgangsalderen. Kan starte på 40-tallet og vare i flere år. Symptomer inkluderer uregelmessig menstruasjon, hetetokter, nattesvette og humørsvingninger.

🌸 Menopause: Også kalt overgangsalder er definert som tiden du ikke har hatt mensen på 12 måneder. Gjennomsnittsalderen for overgangsalder er 51 år. Symptomene kan fortsette, men menstruasjonen stopper.

🌸 Postmenopause: Tiden etter overgangsalderen når østrogennivået er på konstant lave nivåer. Symptomene kan avta, men noen kvinner kan fortsette å oppleve problemer som vaginal tørrhet og redusert benmasse.

Les bloggen Jeg er en “Klimakseri-kjærring” her!

HVORDAN VET DU HVA SOM ER HVA?

For å forstå hva som skjer i kroppen din, kan du bruke vår VagiVital Menopause Selvtest. Denne testen måler nivået av follikkelstimulerende hormon (FSH), som kan indikere om du er i premenopause.I overgangsalderen reduseres antall fungerende eggfollikler i eggstokkene, noe som fører til reduserte nivåer av østrogen. Som svar på dette øker hypofysen produksjonen av FSH i et forsøk på å stimulere eggstokkene, noe som resulterer i høyere FSH-nivåer. Å få et klart svar kan gi kvinner en større forståelse for hvorfor de har ulike symptomer, noe som gir flere muligheter til også å begynne å behandle og ta vare på seg selv og sin kropp med de symptomene som pre-menopause/menopause kan medføre.Testen er klinisk bevist med 94% nøyaktighet og er et CE-merket medisinsk utstyr.

Les mer om VagiVital Menopause Selvtest og kjøp testen din her! 

Å forstå forskjellen mellom PMS og premenopause og identifisere om du er i premenopause kan være et viktig første skritt i å håndtere denne livsendringen, lindre symptomene og ta best mulig vare på kroppen din ❤️

Ta vare på deg & Stay Pussytive ❤️

/VagiVital-teamet