JEG ER EN KLIMAKSERI-KJÆRRING
Fanny Falkman Grinndal er sjef i Sverige for VagiVital og er også en 49 år gammel firebarnsmor. Les hennes personlige tanker og erfaringer om et litt mindre brukt ord i Norge nå til dags, klimakteriet, også kjent som overgangsalderen.
Ordet klimakteriet har blitt noe av et trendy konsept som nå finnes overalt, men hva betyr det egentlig?
KRITISK TIDSPERIODE
Ordet klimakteriet kommer fra det greske klimakterikos, som betyr kritisk. Jasså, så halvparten av befolkningen må altså komme seg gjennom en kritisk periode? Høres ikke det superkult ut? En tid i livet som også kan oppleves som noe diffus da det er ekstremt uklart når denne kritiske tidsovergangen faktisk offisielt starter eller slutter. Ingen kvinne vet egentlig på forhånd hva som venter henne – da alle plagene vi har lest om også er individuelle. De fleste av oss forstår tydelig at klimakteriet betyr at eggene tar slutt, østrogennivået faller og vi slutter å ha mensen. Men det svarer egentlig ikke på spørsmålet om hvordan eller når dette vil skje og hva som venter etter klimakteriet?
KLIMAKSERIET - EN OPPADGÅENDE KURVE
Jeg tror ord gjør en forskjell. Personlig synes jeg ordet klimakteriet er litt som et vått teppe lagd av resignasjon. Tross alt handler det meste av klimakteriet hovedsakelig om alt det vonde som skjer i både kroppen og hjernen vår. Tusenvis av 50+ kvinner lider av symptomer som; tørre slimhinner, humørsvingninger, hetetokter, vondt i kroppen, svimmelhet, hjertebank, dårlig humør, søvnvansker...listen tar liksom aldri slutt. Hvor finner du vekt og styrke fra det?
Kan vi ikke endre ord? KLIMAKSERIET kanskje? Der se. Bedre?! Et klimaks med en kurve som går rett opp i stedet for ned. Med en tilnærming der 50+ kvinner har en naturlig balanse og går videre gjennom livet med en visshet uten usikker angst eller selvkritikk. Det er slik jeg vil ha det. Erfarne, kloke og kule kvinner som sier JA fordi de vil og NEI når de ikke vil.
INFORMERT VALG
Hvordan kan vi eie vårt eget klimaks? Jeg tror vi må starte med å samle kunnskap, som noen ganger kan være lettere sagt enn gjort. Til tross for overflod av informasjon om klimakteriet, er mange av oss faktisk mer forvirret enn noen gang. Vi prøver å tolke vår egen kropp og finne ut om vi bare er «høypresterende-talentfulle-jenter-med-stress-symptomer» eller om vi faktisk er i klimakteriet. En stor del av samtalene mine med venninner handler om å tolke kroppens signaler og prøve å forstå om det skyldes klimakteriet eller noe annet. For livet går på samme tid med både topper og daler, midtvintermørke og svarttrost som synger våren inn. Livet er både lyst og mørkt, enten du er i klimakteriet eller ikke. Det er kanskje noe lettere å forstå de kroppslige signalene som nattesvette enn et plutselig sinneutbrudd eller mørk depresjon. Vi prøver å sortere inn og forstå og det er bra. Å snakke med andre kvinner, høre på podcaster om emnet, lese artikler og bøker om klimakteriet gjør en forskjell. I informasjonsflyten om klimakteriet spriker meningene noen ganger voldsomt og danner noen ganger ulike leire der en stor del av debatten ser ut til å sitte fast i hva som er rett eller galt. Men kunnskap er makt og ved å ta våre egne informerte valg basert på hva vi selv mener er best for oss, kan vi velge om og hvordan vi vil behandle symptomene våre.
KLIMAKTERIETS TRE FASER
For meg har det vært lettere å forstå klimakteriet ved å lære mer om hver fase, men det er en del begrepsforvirring pga. at det norske begrepet menopause generelt omfatter hele perioden, mens man på engelsk snakker om tre ulike faser av klimakteriet.
Premenopause, eller perimenopause, er fasen når østrogenproduksjonen begynner å endre seg og de fleste kvinner opplever mer uregelmessig menstruasjon. I gjennomsnitt har kvinner nærmere fire år med uregelmessig menstruasjon før siste menstruasjon. Det er her hormonene kan begynne å bli skikkelig rotete, noe som vanligvis skjer rundt 40-årsalderen. Ettersom vi snakker altfor lite om klimakteriet, forstår ikke alltid kvinner at symptomene deres kan knyttes til pre-menopausen.
Vanlige symptomer under premenopause/perimenopause:
- Irritasjon
- Humørsvingninger
- Søvnproblemer
- Rikelig blødning
- Såre bryster
- Jernmangel
- Vektøkning
- Kortere menstruasjonssyklus
Menopause betyr når en kvinne har siste menstruasjon – og det er rundt menopause at hetetoktene og svettingen kan bli plagsom for noen. I klimakteriet synker østrogen til permanent lave nivåer. Mange kvinner lider gjennom denne perioden hvis de ikke får den hjelpen de trenger. Menopause – den siste menstruasjonen – inntreffer i gjennomsnitt ved 51,4 års alderen .
Vanlige symptomer under premenopause/perimenopause:
- Tørre slimhinner
- Nattesvette
- Hetetokter
- Utmattelse
- Leddsmerter
- Angst og depresjon
- Mindre/lite/ingen mensen
- Tilbakevendende urinveisinfeksjoner
Postmenopause, eller postmenopausal, er fasen som oppstår etter siste menstruasjon, når østrogenproduksjonen til slutt lander på et svært lavt nivå. Kanskje er det denne fasen som egentlig kan defineres som KLIMAKSERIET da mange kvinner synes det er fint å slippe å bekymre seg for prevensjon og er fornøyd med å ikke menstruere lenger. Tørre slimhinner kan generelt være et tilbakevendende problem, men det finnes faktisk hjelp for dette.
For meg personlig føles det både stort og meningsfullt å jobbe med noe som kan hjelpe millioner av kvinner med dette problemet, og det varmer virkelig hjertet mitt når jeg leser anmeldelser fra våre kunder. Historier fra kvinner som i lang tid har slitt enormt med tørre slimhinner, svie og kløe, noe som har gjort hverdagen til en smerte og de har opplevd det som helt umulig å tenke på noe aktivt sexliv i det hele tatt. Å få være med og gjøre en forskjell i kvinners liv på den måten er noe jeg er veldig stolt av.
Du finner VagiVital AktivGel her
Vanlige symptomer under postmenopause:
- Tørre slimhinner
- Tørre øyne
- Leddproblemer
- Urinveisinfeksjon
- Tynt hår
HVILKEN FASE ER JEG I?
Jeg mistenker at jeg selv er et sted mellom perimenopause og menopause. Etter et år uten mensen kan du regne med å ikke få mensen tilbake og jeg er ikke helt i mål enda. Ved hver anledning når mensen kommer tilbake, har jeg også litt blandede følelser, delvis en ømhet i kroppen som fortsatt har eggløsning og med stolthet liker jeg å fortelle familien min (som inkluderer tenåringssønner) at "Menstruasjonen min har endelig kommet ". Samtidig er jeg innstilt på KLIMAKSERIET. For det er slik jeg vil ha det. Mine fysiske plager er heller ikke mye å snakke om enda og for dem er det også mye hjelp å få men min egen tilnærming til klimakteriet kan kun eies av meg selv.
MINE SEKS BESTE TIPS FOR KLIMAKSERIET
- Les mer! Knowledge is power, som de sier. Sett deg inn i temaet om hormoner og klimakteriet, finn ut hvilke behandlinger som finnes og tenk på dine egne symptomer. Søk på Facebook-grupper og podcaster om klimakteriet, les artikler, forskning og bøker om emnet og sørg for at du danner deg din egen mening slik at du kan ta et informert valg om hvilken behandling som passer for deg. Det krever noen ganger litt tålmodighet og kritisk gransking, men er verdt hvert sekund når du leser om helsen din ❤
2. Snakk om klimakteriet! Alle kvinner i 50-årsalderen og oppover går gjennom denne fasen, men altfor få snakker om det. Min erfaring er at enhver samtale om emnet blir satt stor pris på, men det er en slags gjenværende sjenanse som begrenser oss. Kvinner har lengsel etter å dele erfaringer. Vær den første til å ta opp temaet hvis ingen andre er det. En effektiv måte å starte en samtale om klimakteriet på er å dele dine egne tanker.
3. Rydd opp i feeden på sosiale medier. Sørg for å omgi deg med mennesker som gjør deg glad, styrker deg og inspirerer deg. Er du i klimakteriet? Legg til noen Power-kvinner over 50 år. Selv elsker jeg den svenske skuespillerinnen Katrin Sundberg, som også gjør forestillingen "Jag gör vad fan jag vill". Hvilke venner liker du? Møt dem oftere!
4. Skaff deg en god gynekolog! Føles det bra er det generelt bra, men hvis det ikke føles helt riktig så bør du endre deg. Det er ikke alltid så lett fordi det er mangel på gynekologer i Norge og det er også deler av landet vårt hvor det er svært begrenset tilgang på gynekologer. Spør rundt etter tips fra andre kvinner på for eksempel en Facebook-gruppe om klimakteriet.
5. Hvis du kan sove, gjør det - uten å skamme deg! Mye og ofte. Søvn utgjør en stor forskjell for vårt velvære, men er også noe mange kvinner i klimakteriet sliter med. Kan du ta en liten power nap på ettermiddagen? Gjør det! I klimakteriet er søvnen generelt lettere forstyrret og ikke så tung. Det finnes en mengde forskjellige måter å legge til rette for en god natts søvn, se punkt 1 ❤ og snakk også med gynekologen din, se punkt 4 😊
6. Sex i klimakteriet? Ja absolutt! Hvis du vil. Noen kvinner lengter etter sex, men synes det er vanskelig å gjennomføre vaginalt samleie pga tørre og skjøre slimhinner. For dette problemet er det hjelp å få der VagiVital AktivGel kan gjøre en stor forskjell. Det er faktisk også en myte at alle kvinner mister lysten når de blir eldre. Noen kvinner opplever økt sexlyst i klimakteriet takket være fallet i østrogennivået, da testosteronet som styrer sexlysten kan få en liten fordel. At kvinner ikke blir like våte i klimakteriet er en annen myte. Slimhinnene kan bli mer skjøre, men evnen til å bli fuktig endres generelt ikke. Noen ganger tar det imidlertid litt tid å bli våt. Pass på at du tar den tiden med deg selv eller partneren din. Det er viktig at partneren din også er klar over fasene du opplever gjennom klimakteriet. Snakk om hva som skjer inni deg og med kroppen din og forklar hva du trenger. Vet du hva du trenger? Finn ut og stil krav ❤ Mangler du helt lyst men skulle ønske det fantes? Prøv å gå tilbake til utgangspunktet med mye hud mot hud,
Jeg har bestemt meg for at klimakteriet ikke skal begrense livet mitt. Jeg vil ha en oppadgående livskurve og klimakseriet er noe jeg har bestemt meg for å bruke som en styrke. Kunnskapen og erfaringen som kvinner over 50 har ER en styrke! Jeg tar ikke bullshit, men jeg velger også mine kamper og sørger for å spare energi. Jeg har lest mye og vet hva som er best for meg. På en måte er jeg mer egoistisk i dag enn jeg var for 10 år siden – og det synes jeg er bra. Jeg tar vare på meg selv på en bedre måte, på alle plan og kanskje må jeg gradvis gjøre flere endringer for å maksimere mitt eget velvære, men i dag har jeg det bra og kaller meg mer enn gjerne en klimakseri kjærring.
Ta vare på dere selv❤️
Fanny Falkman Grinndal
En 49 år gammel mor til fire og sjef i Sverige for VagiVital