Tørre slimhinner i menstruasjonssyklusen

Det å våkne opp i et telt en varm sommerdag er noe man sjeldent kan glemme. Når morgensolen siver inn gjennom teltduken, blir det tidlig lyst inne i teltet. Når sola begynner å varme opp, oppstår det en badstueaktig følelse. Det er varmt og stillestående i luften, og man føler seg litt innestengt og svett. En sommer da jeg var bare 12 år gammel, våknet jeg sammen med familien min i et av disse solvarme teltene og innså, noe sjokkerende, at jeg hadde fått min første menstruasjon. Mamma hadde, i motsetning til mange andre kvinner i min generasjon, fortalt meg om mensen, men til tross for denne forberedelsen var det likevel litt av et sjokk. Det har vært verdifullt å lære om og prøve å leve i harmoni med menstruasjonssyklusen opp gjennom årene. Akkurat som månen går nemlig menstruasjonssyklusen gjennom flere ulike faser som påvirker oss kvinner både fysisk og følelsesmessig, men få vet kanskje at også slimhinnene i skjeden påvirkes og forandres i løpet av de ulike fasene av menstruasjonssyklusen. Så la oss grave litt dypere i det ❤️

ENDRINGER I SLIMHINNENE I LØPET AV MENSTRUASJONSSYKLUSEN

Hvis du forstår hvordan slimhinnene i skjeden og vulva faktisk påvirkes av de hormonelle endringene i løpet av menstruasjonssyklusen, kan det være en god måte å ta bedre vare på kjønnsorganene og trivselen din på.

Nedenfor følger en mer detaljert beskrivelse av disse endringene gjennom de ulike fasene i menstruasjonssyklusen:

🌸 Menstruasjonsfasen (dag 1-5)

Menstruasjonen starter med menstruasjonens første dag, når blødningen inntreffer. I denne perioden støtes den fortykkede livmorslimhinnen (endometrium), som er bygget opp i løpet av den foregående syklusen for å romme et befruktet egg, ut av livmoren og forlater kroppen gjennom skjeden. Menstruasjonsfasen varer vanligvis fra 3 til 7 dager. Vulva kan føles mer følsom og irritert i denne perioden på grunn av blodsirkulasjonen, noe som også kan forverres ved bruk av visse typer menstruasjonsbeskyttelse som kan tørke ut eller irritere huden ytterligere. Når østrogennivået er på sitt laveste etter menstruasjonens slutt, kan tørrheten bli mer merkbar, noe som bidrar til en følelse av ubehag og behov for ekstra skånsom pleie.

VagiVital V Cleanser er en unik intimvask som fjerner både vann- og oljebaserte urenheter, samtidig som den gir maksimal fuktighet fordi den inneholder vår velprøvde AktivGel med unike fuktighetsgivende egenskaper og mild rapsolje. Naturlig fri for såpe, parfyme og parabener som ofte forstyrrer den naturlige pH-balansen i underlivet og den vaginale mikrofloraen.

Kjøp 3-pakning VagiVital V Cleanser intimvask og få 10% rabatt her.

🌸 Follikulær fase (dag 1-13)

På samme tid som menstruasjonsfasen begynner, starter follikkelfasen. I denne fasen modnes eggene i eggstokkene, stimulert av follikkelstimulerende hormon (FSH) som utskilles fra hypofysen. Nivået av østrogen begynner å øke for å reparere og gjenoppbygge livmorslimhinnen. Teknisk sett er menstruasjonsfasen en del av follikkelfasen, men follikkelfasen fokuserer mer på prosessen som leder frem til eggløsning. Follikkelfasen avsluttes med eggløsning og varer i gjennomsnitt 14 dager i en 28-dagers syklus, men kan variere fra person til person. I follikkelfasen begynner kroppen langsomt å bygge opp livmorslimhinnen igjen, drevet av økte østrogennivåer. Denne økningen bidrar til økt naturlig smøring i skjeden, noe som gjør at slimhinnene føles glattere og mer fuktige. Denne perioden kan oppleves som en tid med fornyet velvære, der ubehaget ved tørr menstruasjon reduseres.

🌸 Eggløsning (dag 14 i en 28-dagers syklus)

Eggløsningen inntreffer vanligvis midt i syklusen, rundt dag 14 i en 28-dagers syklus. Det er da et modent egg frigjøres fra eggstokken og beveger seg ned i egglederen, der det kan befruktes av en sædcelle. Eggløsningen stimuleres av en topp i luteiniserende hormon (LH), som også skyldes økte østrogennivåer. Det er når østrogennivået er på sitt høyeste under eggløsningen at effekten på slimhinnene er tydeligst. Den økte smøringen er naturens måte å gjøre det lettere for sædcellene å nå frem til egget. På denne tiden kan også den seksuelle lysten nå en topp, og kroppen føles mer mottakelig og klar for intimitet, noe som er en direkte effekt av slimhinnenes økte fuktighet og elastisitet.

🌸 Lutealfasen (dag 15-28)

Det er etter eggløsningen at lutealfasen starter, der den tomme eggfollikkelen utvikler seg til en struktur som kalles corpus luteum. Dette utskiller progesteron og noe østrogen, noe som gjør livmorslimhinnen tykkere som forberedelse til en eventuell graviditet. Hvis egget ikke blir befruktet, synker progesteron- og østrogennivåene, det gule legemet brytes ned og en ny menstruasjonssyklus starter. I tiden etter eggløsningen er det progesteron som har hovedansvaret for å vedlikeholde livmorslimhinnen, noe som kan føre til at noen kvinner opplever en reduksjon i den naturlige smøringen. Denne nedgangen kan føre til en følelse av tørrhet eller ubehag, spesielt i påvente av at menstruasjonen kommer tilbake. I denne perioden kan det være spesielt viktig å være ekstra nøye med intimhygienen.

Ta vare på de tørre slimhinnene dine med VagiVital AktivGel, som du finner her.

PREMENSTRUELT SYNDROM (PMS)

I perioden før menstruasjonens begynnelse kan det være store hormonelle svingninger som påvirker både humøret og kroppen. Når det gjelder slimhinnene, kan endringer i følelse og tilstand, for eksempel økt følsomhet eller hevelse i vulva, gjøre denne perioden spesielt utfordrende. Hvis du forstår og aksepterer disse endringene som en del av den naturlige syklusen, kan du håndtere symptomene på en mer forberedt og rolig måte.

TØRRE SLIMHINNER RAMMER OGSÅ YNGRE KVINNER

Det er ofte vanlig å forbinde tørr hud med overgangsalderen, men det er viktig å understreke at kvinner i alle aldre kan oppleve denne tilstanden. For det er en misforståelse at det bare er eldre kvinner som rammes. Yngre kvinner, selv de i 20- og 30-årene, kan også oppleve tørrhet i skjeden. Denne tørrheten kan skyldes en rekke årsaker, ikke bare hormonelle endringer i forbindelse med overgangsalderen.

Les mer om årsaker til tørre slimhinner her.

Jeg har faktisk vært nøye med å notere menstruasjonssyklusen min helt siden den sommermorgenen i teltet for 38 år siden. Hvis du skriver ned menstruasjonssyklusen din i en menstruasjonsapp eller -kalender, kan det være en fin måte å få en dypere forståelse av kroppens naturlige rytmer og mønstre på. På den måten kan du finne ut hva som er normalt for kroppen din, og du kan også bedre forutse og forstå hvordan slimhinnene påvirkes i de ulike fasene av menstruasjonssyklusen. ❤️

Ta vare på deg selv & Stay Pussytive ❤️

/Fanny Falkman Grinndal
Business Manager Nordics

Peptonic Medical AB
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se