SEX & LYST UNDER OVERGANGSALDEREN

– Hva med kåthet, glede og takknemlighet?

I den svenske filmen "Ugifte par" uttaler en av karakterene, spilt av Peter Dalle, denne kjente replikken under en voldelig krangel med sin kone, som er spilt av Lena Endre, som et svar når hun roper til ham i frustrasjon under en av deres store argumenter "Hvordan i helvete vil du ha det?". Den frasen har med sin spot-on humor blitt en klassiker som også åpner for samtaler om forhold, lyst og ikke minst sex. I disse dager snakker jeg faktisk (ja, merkelig nok) veldig lite om sex med venninnene mine. Men det var annerledes før. Før den tiden da relasjoner, jobb og barn dominerte samtalene. Det var en gang i vår "ungdom" da vi vippet på randen av fullstendig grenseløshet som vi flirte og delte historier mens vi lå på sengen, men vi utvekslet også flere dype tanker om sex, og det husker jeg som veldig dyrebart. Kanskje har vi "modnet" og med aldersretten fått mer integritet eller at vi av respekt for partneren (og barna?) ikke ønsker å "henge ut noen"? For jeg tror egentlig ikke det handler om uinteresse. Nå begynner vi å bli litt eldre og mange av oss nærmer oss overgangsalderen med hormoner som kjører en berg-og-dal-bane hvor både slimhinner og humør kan gå helt bananas. Men er ikke temaet sex egentlig like aktuelt nå som det var da? Så kanskje det er på tide igjen? La oss snakke om sex

 

FAKTA OG FORDOMMER OM SEX & OVERGANGSALDEREN


Alle kvinner har sine egne unike opplevelser og det er selvfølgelig både fysiske og psykiske utfordringer kvinner kan møte i overgangsalderen. Samtidig er sex noe som er dypt individuelt, men mange av oss kan også ha noen forutinntatte ideer om sex og overgangsalder. Noen av de vanligste kan være:

 

🌸Nedsatt sexlyst

Et av de vanligste problemene, men også fordommene, er at kvinner i overgangsalderen plutselig blir like interessert i sex som en katt er i å bade. Faktum er at sexlyst er omtrent like varierende som et norsk sommervær – så fullstendig uforutsigbart! For noen kvinner kan overgangsalderen faktisk åpne døren til en ny æra av lidenskap og erfaring.

 

🌸Fysisk uattraktiv

At kvinner skulle bli som overmodne frukter så snart de kommer i overgangsalderen er en myte! Tenk igjen! Attraksjon har ingen best-før-dato, og det er på høy tid vi kaster denne fordommen ut av vinduet. Kvinner i alle aldre kan være fantastisk vakre og forførende - alder er bare et tall og attraktivitet handler først og fremst om selvtillit og utstråling!

 

🌸Seksuell impotens

At overgangsalderen ville føre til en nedgang i seksuell nytelse er åpenbart ikke noe som gjelder alle kvinner. Overgangsalderen betyr faktisk ikke nødvendigvis at gleden og nytelsen på soverommet forsvinner. I virkeligheten opplever mange kvinner i stedet en ny følelse av frihet og selvbevissthet som kan gjøre sexlivet deres enda mer givende og tilfredsstillende.

 

🌸 Overgangsalteren er en negativ ting

I overgangsalderen kan kvinner lide av symptomer som tørre slimhinner, humørsvingninger, hetetokter, kroppssmerter, svimmelhet, hjertebank, humørsvingninger og søvnvansker... puh, listen kan virke uendelig. Hvor finner vi styrke og selvtillit i alt dette? Kan vi bruke et annet ord? "KLIMAKSERIET" kanskje? Med en kurve som går rett opp i stedet for ned. Kvinner over 50 har også ofte en naturlig balanse og navigerer gjennom livet med en klarhet som ikke er preget av usikkerhet eller selvkritikk. Erfarne, kloke og trygge kvinner i overgangsalderen, som sier JA når de vil og NEI når de ikke vil.

 

Les bloggen om KLIMAKSERIET (Overgangsalderen)

 

🌸Problemer med tørre slimhinner

Mange kvinner lider av tørre slimhinner, men ikke alle. Og åpenbart er du kanskje ikke så opptatt av sex hvis du skjeden er like tørr som Sahara-ørkenen, men den kan fikses. Faktisk er en av de vanligste uttalelsene fra kvinner som har brukt VagiVital AktivGel at de har fått tilbake sexlivet, siden den krystallklare gelen effektivt fukter slimhinnene over tid, stimulerer veksten av celler i overflatelaget på huden. slimhinne og gjenoppretter pH - som gjør samliv mulig igjen

 

«Jeg har hatt problemer med smerter under sex, og etter å ha brukt AktivGel daglig, kjente både jeg og min partner en forskjell. Det gjør ikke så vondt lenger og pH-en min har blitt balansert. Jeg er ikke så tørr og tørr heller skjør lenger. Jeg fortsetter å bruke VagiVital AktivGel daglig og kan ikke si mer enn at det hjelper.”

Du finner VagiVital AktivGel her

UNDERSØKELSER PÅ SEX OG OVERGANGSALDER – HVA SER FORSKNINGEN

Forskning på sex og lyst i overgangsalderen har utviklet seg betydelig de siste årene. En vanlig myte er at sexlysten synker dramatisk i overgangsalderen, men mange studier har vist at dette ikke alltid er tilfelle. Faktisk varierer seksuell lyst veldig fra individ til individ selv i overgangsalderen og avhenger selvfølgelig av en rekke ulike faktorer som hormonelle endringer, fysisk helse, psykisk velvære og forhold. La oss se nærmere på noen studier som gir oss en positiv innsikt om sex og overgangsalder.

🌸Økt sexlyst

I en studie publisert i tidsskriftet «Menopause» ble seksuell lyst undersøkt hos kvinner under og etter overgangsalderen. Forskerne fant at et overraskende flertall av kvinnene i studien rapporterte en økning i seksuell lyst. Denne endringen var assosiert med flere faktorer, inkludert redusert frykt for uønsket graviditet og økt seksuell selvtillit. Resultatene tyder på at overgangsalderen ikke nødvendigvis betyr en nedgang i seksuell lyst, men faktisk kan føre til en nyvunnet frihet og åpenhet for seksuell nytelse.

 

🌸Selvfølelse og kroppsbilde

Et annet viktig aspekt er selvtillit og selvtillit. Forskning publisert i "Psychology of Women Quarterly" fant at mange kvinner opplevde forbedret selvtillit og økt komfort med kroppen etter fylte 50. Denne positive endringen i kvinners selvoppfatning kan være en avgjørende faktor som påvirker sexlivet positivt. Når kvinner føler seg mer komfortable i kroppen, er det mer sannsynlig at de er tilstede og nyter intime øyeblikk.

 

🌸Positiv holdning og seksuell tilfredsstillelse

En studie publisert i "The Journal of Sexual Medicine" undersøkte forholdet mellom positive holdninger til overgangsalder og seksuell tilfredsstillelse. Resultatene viste at kvinner som hadde en positiv holdning til overgangsalder og så aldring som en naturlig del av livet, var mer fornøyd med sexlivet. Disse kvinnene var også mer sannsynlig å eksperimentere og utforske ulike aspekter av seksuell intimitet.

 

🌸Nyvunnet nytelse

En artikkel i tidsskriftet "Obstetrics & Gynecology" diskuterer hvordan overgangsalder kan påvirke orgasme og seksuell nytelse. Det påpekes at mens visse fysiske endringer som nedsatt vaginal elastisitet og tørre slimhinner kan oppstå i overgangsalderen, kan de også bety at kvinner utforsker nye kilder til nytelse og orgasmer.

 

ORGASME OG OVERGANGSALDEREN

Et vanlig spørsmål er om kvinner i overgangsalderen opplever endringer i deres evne til å oppnå orgasme. Forskning tyder på at dette også kan være en individuell opplevelse. Det er ingen klar konklusjon om hvorvidt det tar lengre tid før kvinner i overgangsalderen får orgasme. Noen kvinner kan oppleve endringer i følsomhet eller opphisselse på grunn av hormonelle endringer, mens andre kanskje ikke merker noen store endringer i det hele tatt. Menopause har tradisjonelt vært omgitt av noen forutinntatte forestillinger, mange av dem mer negative enn positive. Men når det kommer til seksuell nytelse og orgasmer, kan overgangsalderen faktisk være en tid med økt innsikt, frihet og glede.

Et inspirerende intervju er bloggen med Monica Sundberg, hvor hun forteller om sin tilnærming til begjær og hvordan du kan berike sexlivet ditt med nytelse som en viktig ingrediens for velvære.

 

Les blogg med Monica om sex, lyst ogglede for 60+

 

Avslutningsvis er det klart at lysten faktisk kan blomstre for mange kvinner i overgangsalderen, og en positiv holdning til dette stadiet av livet kan føre til en mer tilfredsstillende seksuell opplevelse. Viktig å huske er at seksuell nytelse og intimitet ikke har noen fast "utløpsdato". Overgangsalderen betyr ikke nødvendigvis at seksuell nytelse og orgasmer bare forsvinner. Tvert imot, mange kvinner opplever faktisk økt seksuell tilfredsstillelse og intensitet i sin orgasmiske opplevelse. Selvfølgelig er det fortsatt viktig å fortsette å diskutere de noen ganger super irriterende problemene som kvinner kan oppleve i overgangsalderen. Men det er like viktig å synliggjøre de positive sidene ved denne fasen – eller skal vi si det KLIMAKSERIET?

La oss snakke om sex – med en enda dypere forståelse og erfaring å ta med seg i kofferten

Ta vare på deg selv og Stay Pussytive

Av: Fanny Falkman Grindal