Lodden Kjærlighet: Hvordan kjønnshår påvirker vaginal helse

Kjønnshår - et så naturlig tema, men som samtidig byr på mange spørsmål og sterke meninger. Bør det være vilt og fritt eller pent trimmet? Og hva sier forskningen om hvordan kjønnshår påvirker vår vaginale helse? Jeg bestemte meg i fjor sommer for å slutte å barbere meg. Jeg hadde rett og slett ikke lyst til å fortsette å styre med barberhøvelen. Kunnskapen min om ulempene ved barbering har heller ikke stått på stedet hvil, men det har ikke stoppet meg tidligere. Men nå var det nok. Jeg valgte å slutte. Vel, jeg gjør det fortsatt fra tid til annen, men underlivet mitt har føltes fantastisk det siste året 😊. Det er mitt eget valg, og det viktigste er at du tar et valg. La oss dykke ned i dette hårreisende temaet og få litt klarhet ❤️

 

HVORFOR HAR VI KJØNNSHÅR?

Kjønnshår har faktisk flere viktige funksjoner:

🌸 Beskyttelse: Håret fungerer som en barriere som beskytter mot skadelige bakterier og andre patogener.

🌸 Friksjon: Det reduserer friksjonen under sex og andre fysiske aktiviteter, og beskytter huden mot irritasjon.

🌸 Temperaturregulering: Bidrar til å holde vulva varm og fuktig.

Kjønnshår består av grove hår som er tettere og mer krøllete enn hårene på resten av kroppen, noe som gjør det spesielt effektivt som en beskyttende barriere.

FORSKNING PÅ BARBERING AV KJØNNSHÅR OG VAGINAL HELSE

Forskningen på barbering av kjønnshår og dets innvirkning på vaginal helse viser at det er flere sammenhenger mellom barberingsvaner og ulike helseproblemer. I en studie publisert i JAMA Dermatology fant man at barbering og trimming av kjønnshår kan øke risikoen for mindre skader og irritasjoner, som i sin tur kan føre til infeksjoner som bakteriell vaginose og soppinfeksjoner.

I en annen studie fra Sahlgrenska Universitetssjukhuset viste det seg at kvinner som barberer seg, ofte opplever tørre slimhinner og økt irritasjon i underlivet. Dette skyldes at hårene fungerer som en beskyttende barriere som bidrar til å holde på fuktigheten og beskytte mot patogener. Når denne barrieren fjernes, øker risikoen for ulike infeksjoner og hudproblemer.

Studier fra University of California har også knyttet intimbarbering til økt forekomst av urinveisinfeksjoner, på grunn av de mikroskopiske skadene barbering kan forårsake på den ømfintlige hudbarrieren rundt kjønnsorganene.

Disse studiene viser hvor viktig det er å forstå hvordan barberingsvanene våre påvirker vaginalhelsen, og at valget om å barbere eller trimme bør tas bevisst og informert.

Les mer om seks vanlige årsaker til tørrhet i skjeden her!

SAMMENHENG MED VAGINAL HELSE

Så hvordan påvirker barberingsvanene vår vaginale helse? Her er noen viktige punkter:

🌸 Soppinfeksjoner og bakteriell vaginose: Hvis du fjerner kjønnshår, kan det øke risikoen for disse infeksjonene fordi hår fungerer som en barriere mot patogener.

🌸 Urinveisinfeksjoner: Det er større risiko for urinveisinfeksjoner hos kvinner som barberer seg, på grunn av små skader og irritasjoner i huden som kan oppstå når man barberer seg.

🌸 Tørre slimhinner: Hår bidrar til å holde på fuktigheten i underlivet. Hvis du fjerner det, kan det føre til tørre slimhinner og økt irritasjon.

Ved å være klar over disse faktorene kan du ta mer informerte valg når det gjelder intimpleie og dermed forbedre din vaginale helse ❤️

SÅPE - ET NO-NO FOR INTIMVASK

Enten du velger å la kjønnshåret vokse naturlig eller trimme det, er det viktig at du ikke bruker vanlig såpe til intimvask. Såpe kan forstyrre den naturlige pH-balansen i skjeden og forårsake irritasjon og tørrhet. I stedet anbefaler vi VagiVital V Cleanser, en fuktighetsgivende intimvask basert på AktivGel for tørre slimhinner som er spesielt utviklet for å være skånsom mot det følsomme underlivet.Kjøp 3-pakningen V Cleanser intimvask og få 10% rabatt her!

 

HVEM BARBERER VI OSS FOR?

Et viktig spørsmål er om vi barberer oss fordi det får oss til å føle oss bedre, eller fordi partneren vår foretrekker det? En studie publisert i JAMA Dermatology viser at 64% av kvinnene tror at partnerens preferanser påvirker deres vaner når det gjelder barbering eller trimming av kjønnshår, men samtidig mener 61% av kvinnene at partnerens mening egentlig ikke er så viktig. Dette kan være et tegn på at kvinner begynner å stille spørsmål ved tradisjonelle skjønnhetsnormer og i stedet velger det som føles best for dem selv.

KONKLUSJON

Kjønnshår har mange viktige funksjoner, og det kan ha flere helsemessige fordeler å la det være naturlig. Om du velger å trimme, barbere eller la kjønnshåret vokse fritt, er det viktigste at du gjør det som føles best for deg. Så neste gang du står foran speilet med barberhøvelen i hånden, spør deg selv: Gjør jeg dette for meg selv eller for noen andre? Og hvis svaret er for noen andre, er det kanskje på tide å tenke nytt og omfavne din naturlige, lodne kjærlighet ❤️

Ta vare på deg selv & Stay Pussytive ❤️

/Fanny Falkman Grinndal
Business Manager Nordics
Peptonic Medical AB
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se