Bakteriell vaginose under og etter overgangsalderen
Bakteriell vaginose (BV) er noe det fortsatt hersker mye usikkerhet rundt, og kanskje særlig blant postmenopausale kvinner, det vil si kvinner som har passert overgangsalderen. Det er vanligst å få bakteriell vaginose hos kvinner i fertil alder, men både kvinner i og etter overgangsalderen kan rammes. Bakteriell vaginose er en vanlig vaginal infeksjon som oppstår når det er ubalanse i de naturlige bakteriene i skjeden. Denne ubalansen medfører at de «gode» bakteriene (laktobaciller) reduseres, mens de «dårlige» bakteriene (anaerobe bakterier) øker. Resultatet er at pH-verdien i skjeden øker, og et av de karakteristiske symptomene er en sterk fiskelukt. Symptomene kan imidlertid være litt annerledes hos kvinner etter overgangsalderen enn hos yngre kvinner.
HVORFOR POSTMENOPAUSALE KVINNER LIDER AV BAKTERIELL VAGINOSE
Kvinnekroppen gjennomgår betydelige hormonelle endringer etter overgangsalderen. En av endringene som er mest merkbare, er nedgangen i østrogennivået. Østrogen spiller en viktig rolle i å opprettholde et sunt vaginalt miljø ved å stimulere produksjonen av glykogen i vaginale epitelceller. Glykogen omdannes av laktobaciller til melkesyre, noe som bidrar til å holde pH-verdien i skjeden lav (sur), normalt mellom 3,8 og 4,5.
Når østrogennivåene synker i og etter overgangsalderen, reduseres glykogenproduksjonen, noe som fører til færre laktobaciller og høyere vaginal pH. Denne mer alkaliske pH-verdien gjør det lettere for skadelige bakterier å vokse, noe som øker risikoen for bakteriell vaginose. I tillegg kan tørrere slimhinner, som er vanlig etter overgangsalderen, gjøre skjeden mer mottakelig for infeksjoner som bakteriell vaginose.
VAGIVITAL AKTIV GEL FOR TØRRE SLIMHINNER
VagiVital AktivGel er en ikke-klebrig vaginalgel som har blitt studert ved svenske universitetssykehus. Resultatene viser at VagiVital AktivGel reduserer symptomer på tørre slimhinner, inkludert kløe, irritasjon og smerter ved samleie og vannlating, og forbedrer håndteringen av tranginkontinens.
FORSKNING PÅ PH-FORANDRINGER OG BV HOS POSTMENOPAUSALE
Forskning har vist klare sammenhenger mellom overgangsalderen, endringer i vaginal pH og forekomsten av bakteriell vaginose. I en studie publisert i tidsskriftet Menopause fant man at kvinner etter overgangsalderen ofte har en vaginal pH-verdi på over 4,5, noe som er betydelig høyere enn den sure pH-verdien som er vanlig hos kvinner før overgangsalderen. Undersøkelsen viste også at den reduserte mengden laktobaciller hos postmenopausale kvinner bidrar til denne pH-økningen og dermed til en økt risiko for bakteriell vaginose.
En annen studie publisert i Journal of Lower Genital Tract Disease har undersøkt forekomsten av bakteriell vaginose hos postmenopausale kvinner, og fant at opptil 30 % av kvinnene i denne gruppen opplevde symptomer på BV. De vanligste symptomene hos disse kvinnene var tørrhet i skjeden, irritasjon og en ubehagelig lukt, i stedet for den klassiske fiskelukten som ofte forbindes med BV hos yngre kvinner.
Les mer om hvordan et sunt underliv bør lukte her!
SYMPTOMER PÅ BAKTERIELL VAGINOSE HOS POSTMENOPAUSALE KVINNER
Kvinner etter overgangsalderen kan ha andre symptomer på bakteriell vaginose enn yngre kvinner. Dette er hovedsakelig på grunn av hormonelle endringer som oppstår under og etter overgangsalderen. Lavere østrogennivåer påvirker miljøet i skjeden og kan føre til at noen symptomer blir mindre tydelige.
Østrogenproduksjonen avtar betydelig etter overgangsalderen, noe som fører til en tynnere og tørrere slimhinne i skjeden. Denne forandringen kan påvirke produksjonen av glykogen, som er en viktig næringskilde for laktobaciller (de gode bakteriene). Når laktobaciller reduseres, øker pH-verdien i skjeden, noe som gjør det lettere for skadelige bakterier å vokse og forårsake bakteriell vaginose.
Bakgrunnen for den typiske fiskelukten som ofte forbindes med bakteriell vaginose, er flyktige aminer som produseres av anaerobe bakterier i et østrogenstimulert miljø. I overgangsalderen kan disse bakteriene og deres aktivitet avta, slik at den karakteristiske fiskelukten ikke alltid er like merkbar.
VANLIGE SYMPTOMER HOS KVINNER ETTER OVERGANGSALDEREN
🌸 Ubehagelig lukt: Selv om den typiske fiskelukten ikke alltid er til stede, kan det fortsatt være en ubehagelig lukt som minner om andre lukter, som for eksempel en «promp».
🌸 Tynne, gråhvite utflod: Dette er et vanlig tegn på bakteriell vaginose, også hos kvinner etter menopausen.
🌸 Irritasjon eller kløe i underlivet: Tørrhet og tynnere slimhinner kan gjøre underlivet mer følsomt for irritasjon og kløe.
DIAGNOSTISERING AV BV MED VAGIVITAL VS SELVTEST
VagiVital VS Selvtest for bakteriell vaginose diagnostiserer bakteriell vaginose med 92% nøyaktighet. Den høye nøyaktigheten skyldes at VS Selvtest ikke bare måler pH, men også vaginalvæskens bufferkapasitet, det vil si vaginalvæskens evne til å motstå endringer i pH-verdien. En god bufferkapasitet betyr at vaginalvæsken effektivt kan motvirke plutselige pH-endringer, noe som er viktig for å opprettholde et sunt vaginalt miljø.
Et stabilt pH-nivå i skjeden er avgjørende for å forebygge infeksjoner som bakteriell vaginose. Normalt har skjeden en sur pH-verdi, noe som er ugunstig for mange skadelige bakterier og sopp. Hvis pH-nivået øker (blir mindre surt) på grunn av redusert bufferkapasitet, kan dette skape et miljø der skadelige bakterier trives, noe som kan føre til infeksjoner og ubehagelige symptomer. Fordi VS Self Test også måler utflodets bufferkapasitet, kan den også inkludere kvinner med bakteriell vaginose som fortsatt har normal pH. En standard pH-test for bakteriell vaginose er bare 78% nøyaktig, noe som gjør VagiVital VS Selvtest overlegen. Hos kvinner etter overgangsalderen kan imidlertid pH-verdien i skjeden være forhøyet, noe som kan gi et falskt positivt resultat både med VS Selvtest og en tradisjonell pH-test.
Les mer om VS Selvtest for bakteriell vaginose her!
DIAGNOSTISERING AV BV HOS EN GYNEKOLOG
For å kunne stille diagnosen bakteriell vaginose hos en gynekolog må tre av fire kriterier være oppfylt:
- En snifftest: Man tar en prøve av vaginalsekretet og tilsetter en dråpe kaliumhydroksid, noe som øker pH-verdien og, i tilfelle bakteriell vaginose, gir den typiske fiskelukten.
- Undersøkelse av utflod under mikroskop.
- pH-test av utflod: En pH over 4,5 kan tyde på bakteriell vaginose, men for kvinner etter overgangsalderen kan det gi et falskt positivt resultat.
- Undersøkelse av utflodets farge og konsistens
BEHANDLING AV BAKTERIELL VAGINOSE MED ANTIBIOTIKA
Man har tradisjonelt behandlet bakteriell vaginose med antibiotika, men dette kan forstyrre hele vaginalfloraen og føre til andre problemer. Antibiotika er effektivt mot bakterielle infeksjoner, men påvirker også kroppens gunstige bakterieflora, inkludert laktobaciller i skjeden. De gunstige laktobacillene er spesielt viktige fordi de opprettholder en sur pH i skjeden og beskytter mot skadelige organismer. Når antibiotika reduserer antallet laktobaciller, kan pH-verdien øke, noe som skaper et gunstig miljø for infeksjoner som kan vokse ukontrollert.
ANTIBIOTIKAFRI BEHANDLING AV BAKTERIELL VAGINOSE
VagiVitals Vernivia vaginalmousse er en antibiotikafri behandling mot bakteriell vaginose som virker ved å etterligne skjedens eget immunforsvar. Den gjenoppretter pH-nivået og støtter de gunstige laktobacillene, hvis produksjon av melkesyre er en viktig del av skjedens forsvar mot bakterie- og soppinfeksjoner. Vernivia kan enkelt behandle bakteriell vaginose i løpet av 7 dager og illeluktende utflod etter bare 12 timer. Effekten er klinisk bevist og tilsvarer reseptbelagte antibiotika 🙌
Kjøp Vernivia vaginalmousse fra VagiVital her!
TØRRE SLIMHINNER SKAPER PROBLEMER
Tørre slimhinner er et vanlig problem, spesielt hos postmenopausale kvinner, og kan føre til en rekke ubehagelige og noen ganger smertefulle symptomer, som for eksempel
🌸 Små sår og sprekker: Tørre slimhinner kan utvikle små sår eller sprekker, noe som gjør at bakterier kan komme inn og forårsake infeksjoner.
🌸 Urinveisinfeksjoner: Tørrhet kan også føre til økt risiko for urinveisinfeksjoner, ettersom bakterier lettere kan spre seg til urinveiene.
🌸 Smerter ved samleie: Tørre og følsomme slimhinner kan gjøre samleie smertefullt, noe som påvirker livskvaliteten og den seksuelle helsen negativt.
🌸 Smerter ved vannlating: På grunn av tørre og irriterte slimhinner kan vannlating bli smertefullt og ubehagelig.
🌸 Urineringstrang: Tørre slimhinner i skjeden kan også påvirke urinveiene og føre til hyppig urineringstrang. Dette kan være svært ubehagelig og påvirke daglige aktiviteter.
Tørre slimhinner gjør dem også tynnere og mer sårbare, noe som kan gjøre det lettere for skadelige bakterier å ta over. Ved å bruke VagiVital AktivGel kan du fukte og styrke slimhinnene, noe som bidrar til å forebygge og lindre disse problemene.
Ta vare på deg selv & Stay Pussytive ❤️
/Fanny Falkman Grinndal
Business Manager Nordics
Peptonic Medical AB
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se
BLI EN AV DE FØRSTE TIL Å FÅ VITE MER OM ACTIVE GLIDE
Til høsten lanserer vi vårt eget glidemiddel VagiVital ACTIVE GLIDE basert på VagiVital AktivGel, kjent for sine fuktighetsgivende egenskaper. Vårt nye glidemiddel vil tilby den samme fantastiske fuktigheten som AktivGel, men med enda mer gliiiid for en smidig og behagelig opplevelse 🙌
Fyll inn din e-postadresse og få en e-post når vårt glidemiddel er tilgjengelig i vår butikk.
Følg lanseringen her!