Hvorfor antibiotika kan gi deg en soppinfeksjon i vagina

Hvorfor oppstår det alltid vaginale problemer rundt juletider? Denne julen har det vært akkurat slik. Midt i lukten av pepperkaker, brune pinner og endeløs julemusikk fra radioen slet jeg med en trassig bihulebetennelse. Etter å ha forsøkt å la den helbrede seg selv uten hell, ga jeg til slutt opp og måtte unne meg en antibiotikakur. I løpet av livet har jeg hatt flere soppinfeksjoner, og en antibiotikakur har alltid vært årsaken. Men denne gangen hadde jeg enten glemt det, fortrengt det eller rett og slett hatt det for travelt når julaften nærmet seg og bihulebetennelsen var superirriterende i kombinasjon med alle juleforberedelsene. Det var mange år siden sist jeg opplevde en vaginal soppinfeksjon, og jeg håpet naivt at det skulle gå bra denne gangen. Men jeg tok selvfølgelig helt feil. På antibiotika behandlingens tredje dag begynte den velkjente kløende følelsen å melde seg. En lett kløende prikking i vulva signaliserte at noe var galt. "Ikke nå, vær så snill", tenkte jeg. Men ja, som en ubuden gjest dukket soppinfeksjonen opp når jeg minst ønsket det. Det er nesten som om vaginale problemer har en innebygd kalender og bevisst velger de absolutt verst tenkelige tidspunktene, som helger og helligdager, når tilgangen til gynekolog er like begrenset som julenissen på første juledag. Derfor er det veldig spennende at VagiVital i 2024 vil lansere en rekke klinisk utprøvde produkter som kan diagnostisere, behandle og forebygge underlivsproblemer, som for eksempel soppinfeksjoner ❤

DETTE SKJER I SKJEDEN NÅR DU TAR ANTIBIOTIKA

Antibiotika er effektive legemidler mot bakterieinfeksjoner, men de virker ikke selektivt. Det betyr at når du tar antibiotika for å bekjempe en bestemt skadelig bakterie, påvirkes også de gode bakteriene i kroppen, inkludert i skjeden. Skjeden er et naturlig hjem for ulike typer bakterier og mikroorganismer, der de gode bakteriene, som laktobaciller, spiller en sentral rolle.

Laktobaciller er spesielt viktige fordi de bidrar til å opprettholde en sur pH i skjeden, noe som er avgjørende for et sunt vaginalt miljø. Den sure pH-verdien hindrer overvekst av skadelige organismer, inkludert sopp som Candida. Disse soppene finnes naturlig i små mengder i skjeden, men holdes i sjakk av det sure miljøet og konkurransen fra de gode bakteriene.

Når antibiotika fjerner disse beskyttende laktobasillene, forstyrres pH-balansen i skjeden. Dette kan føre til en økning i alkaliniteten, det vil si at pH-verdien øker, noe som skaper et gunstig miljø for soppvekst. Resultatet er at sopp som Candida albicans, som normalt finnes i skjeden uten å forårsake problemer, kan begynne å vokse ukontrollert. Dette fører til soppinfeksjoner i skjeden, som kjennetegnes av symptomer som kløe, irritasjon og noen ganger tykt, hvitt utflod.

I skjeden spiller laktobaciller, en type gode bakterier, en nøkkelrolle. De produserer melkesyre som bidrar til å holde det vaginale miljøet surt, noe som er viktig for å begrense veksten av Candida albicans og andre potensielt skadelige mikroorganismer. Dette sure miljøet er avgjørende for vaginal helse og bidrar til å forebygge infeksjoner.

Les bloggen om hvordan du holder vaginalfloraen sunn her!

NÅR SOPPEN CANDIDA ALBICANS TAR OVERHÅND

Candida albicans er en type sopp som forekommer naturlig i menneskekroppen, blant annet i munnen, tarmen og skjeden. I en frisk kropp er tilstedeværelsen av Candida albicans vanligvis ubetydelig og forårsaker ingen problemer. Det er fordi den holdes i sjakk av kroppens naturlige mikroflora - en balansert samling mikroorganismer, inkludert bakterier, som bidrar til å opprettholde et sunt miljø.

Problemene oppstår når balansen i den vaginale mikrofloraen forstyrres, noe som kan skyldes en rekke årsaker, for eksempel bruk av antibiotika, hormonelle endringer, svekket immunforsvar, høyt stressnivå eller kostholdsendringer. Når balansen forstyrres, kan det føre til at Candida albicans vokser ukontrollert, noe som resulterer i en soppinfeksjon, kjent som vaginal candidiasis eller en soppinfeksjon i underlivet.

Selv om Candida albicans er mest kjent for å forårsake infeksjoner når den vokser ukontrollert, har den faktisk noen roller i kroppen under normale omstendigheter:

🌺 En del av den normale mikrofloraen

Candida albicans finnes naturlig i kroppen, spesielt i tarmen, på huden og i underlivet. Under normale, friske forhold er den en del av kroppens mikroflora - samlingen av mikroorganismer som lever i og på kroppen. Disse organismene, inkludert Candida, bidrar til en viss grad til kroppens økosystem og dets funksjoner.

🌺 Bidrar til mikrobiell balanse

Hos friske mennesker bidrar Candida albicans til å opprettholde balansen med andre mikroorganismer. Når denne balansen er intakt, konkurrerer ulike mikrober, inkludert Candida, med hverandre, slik at ingen enkelt organisme blir for dominerende.

🌺 Potensiell rolle i immunforsvaret

Candida albicans kan også spille en rolle i immunforsvaret. Tilstedeværelsen av disse mikroorganismene, inkludert Candida, bidrar til å "trene opp" immunforsvaret slik at det reagerer mer effektivt på sykdomsfremkallende mikroorganismer. Dette samspillet kan bidra til en bedre evne til å skille mellom skadelige patogener og ufarlige eller til og med gunstige mikroorganismer.

🌺 Mulig innvirkning på fordøyelsen

Selv om denne rollen ikke er like klart definert for Candida albicans som for enkelte andre tarmmikrober, kan den og andre gjærsopper bidra til visse aspekter av fordøyelsen og næringsopptaket.

Det er viktig å huske at problemer med Candida albicans oppstår når veksten blir ukontrollert, noe som kan føre til infeksjoner som for eksempel soppinfeksjon. Når Candida albicans blir "plagsom", er det når symptomene blir merkbare og forårsaker ubehag eller smerte.

SYMPTOMER PÅ CANDIDA-INFEKSJON

Symptomer på vaginal gjærsoppinfeksjon er kløe, rødhet, irritasjon i skjeden og vulva, smerter ved samleie og tykt, hvitt utflod som ofte ligner cottage cheese. Disse symptomene oppstår når veksten av Candida albicans blir omfattende nok til å forårsake irritasjon og betennelse i det vaginale vevet.

Les bloggen om hvordan du kan bli kvitt soppinfeksjoner i vagina her

VELG ANTIBIOTIKAFRI BEHANDLING MOT BAKTERIELL VAGINOSE

For å forebygge overvekst av Candida albicans og opprettholde en sunn vaginalflora er det viktig å unngå unødvendig bruk av antibiotika og bruke milde, uparfymerte intimprodukter. VagiVital V Cleanser er en mild og fuktighetsgivende intimvask som rengjør uten å forstyrre den vaginale mikrofloraen eller pH-verdien.

VagiVital V Cleanser finner du her!

Soppinfeksjoner som oppstår etter antibiotikabehandling er vanligvis ikke alvorlige, men de kan forårsake ubehag og ulemper. I tillegg kan tilbakevendende soppinfeksjoner være et tegn på en forstyrret vaginalflora, noe som kan kreve ytterligere behandling eller livsstilsendringer for å gjenopprette den naturlige balansen.

Kvinner med bakteriell vaginose, en vanlig ubalanse i skjeden, får ofte antibiotika. Selv om dette kan virke som en effektiv løsning, kan det paradoksalt nok bidra til ytterligere ubalanse ved å forstyrre den naturlige floraen i skjeden.

Les bloggen om illeluktende utflod forårsaket av bakteriell vaginose her!

Det er her Vernivia Vaginal Mousse kommer inn i bildet Vernivia er en antibiotikafri behandling som er spesielt utviklet for å behandle illeluktende utflod forårsaket av bakteriell vaginose. I motsetning til tradisjonelle antibiotika støtter Vernivia den naturlige floraen i skjeden ved å gjenopprette pH-balansen og virker ved å etterligne skjedens eget immunsystem og stimulere veksten av gunstige laktobasiller. Ved å velge Vernivia Vaginal Mousse unngår du de negative bivirkningene som ofte følger med antibiotikabehandling, for eksempel risikoen for soppinfeksjoner. Dette gjør Vernivia Vaginal Mousse til et ideelt valg for kvinner som ønsker en skånsom, effektiv og balanserende løsning på problemet med bakteriell vaginose. Effekten er klinisk dokumentert og tilsvarer effekten av reseptbelagte antibiotika ❤ 


Les mer om antibiotikafri behandling Vernivia Vaginal Mousse her!

Dessverre har de reseptfrie soppmidlene som finnes på markedet i dag, aldri fungert for meg, men heldigvis hadde jeg en fantastisk fastlege som kunne trå til og redde dagen. Takket være dette ble jeg soppfri akkurat i tide til jul. Men erfaringen har lært meg at for meg er antibiotika og soppinfeksjoner like sikkert som at julen kommer hvert år. Neste gang jeg står overfor valget om å ta antibiotika, vil jeg tenke meg om to ganger. Hvis det ikke er juleforberedelsene som avgjør det for meg da 😊

Ta vare på deg selv og Stay Pussytive

/Fanny