Bakteriell vaginose - utflod som lukter vondt
Hvordan bli kvitt illeluktende utflod
Har du tynn, grågul, hvit eller grønnaktig utflod som ofte skummer og lukter vondt? Det er det vanligste symptomet på bakteriell vaginose, som er en vanlig vaginal infeksjon forårsaket av ubalanse i bakteriefloraen.
SÅ VANLIG ER BAKTERIELL VAGINOSE I UNDERLIVET
Bakteriell vaginose eller "skjedekatarr" som det også kalles rammer omtrent 30% av alle kvinner og er en vanlig forekommende vaginal infeksjon, som kan være en trøst for de som er rammet. Tilstanden er ikke klassifisert som en seksuelt overførbar sykdom, men er mer vanlig hos kvinner som er seksuelt aktive, men det er faktisk ikke kjent hvorfor noen kvinner rammes oftere enn andre.
NORMAL UTFLOD GIR BESKYTTELSE
Å ha utflod betyr ikke at noe er galt - faktisk tvert imot! Det er helt normalt å ha utflod som lukter litt surt - omtrent som surmelk. I en kvinnes fertile periode endres også utflodens art og konsistens avhengig av hvor i menstruasjonssyklusen du er og blir for eksempel mer under eggløsning. Utfloden sørger også for at surheten i skjeden er høy, noe som beskytter mot infeksjoner og holder slimhinnene fuktige. En glad vulva har en hel hær av gode bakterier som bidrar til å holde skjeden fuktig, sunn og med sur pH-verdi, noe som reduserer risikoen for bakterier, infeksjoner og eksem.
SYMPTOMER PÅ BAKTERIELL VAGINOSE
Det vanligste symptomet på bakteriell vaginose er illeluktende utflod som ofte beskrives som å ha en fiskeaktig lukt. Noen ganger kan duften være så sterk at den kan kjennes gjennom klær, men kan også variere i styrke og bli sterkere etter menstruasjon eller samleie uten kondom. Ca halvparten av alle som rammes av dette har faktisk ingen symptomer i det hele tatt, og symptomene kan også komme og gå. Noen ganger er det også kløe og svie ved vannlating, noe som gjør at tilstanden kan forveksles med en soppinfeksjon i skjeden.
Les mer om soppinfeksjon her
ÅRSAK TIL BAKTERIELL VAGINOSE
Når du har bakteriell vaginose har du færre gode melkesyrebakteriene i skjeden, som har som oppgave å bekjempe infeksjoner. Dette gjør at uønskede bakterier trives og begynner å øke i antall. Det oppstår en bakteriell ubalanse, som er årsaken til at utfloden begynner å lukte vondt.
Årsaken til bakteriell vaginose er ikke alltid helt klar, men slimhinnen i skjeden påvirkes av for eksempel menstruasjon og vaginalt samleie.
FORSKJELL MELLOM BAKTERIELL VAGINOSE OG SVOPPINFEKSJON
Bakteriell vaginose og soppinfeksjon er to vanlige skjedeproblemer med symptomer som ofte er like, men som behandles forskjellig. Bakteriell vaginose oppstår når det er ubalanse i den vaginale bakteriefloraen, og det behandles ofte med reseptbelagt antibiotika, mens soppinfeksjon skyldes vekst av sopp i skjeden og kan behandles med reseptfrie midler som fjerner sopp i underlivet.
VIKTIGHETEN MED Å BEHANDLE BAKTERIELL VAGINOSE
Beskyttelsen av skjeden mot infeksjoner er svekket når man lider av bakteriell vaginose, så man bør behandle infeksjonen så raskt som mulig for å unngå flere komplikasjoner. Bakteriell vaginose er sjelden farlig, men hvis du er gravid kan det føre til økt risiko for svangerskapskomplikasjoner og endometritt (betennelse i livmoren) etter fødsel. Det er også viktig å ikke ha en bakteriell infeksjon hvis du skal ha et gynekologisk inngrep som abort eller når man skal sette inn spiral, da det er fare for stigende infeksjon. Ettersom symptomene på soppinfeksjon og bakteriell vaginose ofte er like hverandre, er det også vanlig at kvinner med bakteriell vaginose tror det er en soppinfeksjon og behandler seg selv på en feil måte, noe som gjør at problemene vedvarer. Bakteriell vaginose og soppinfeksjon kan også forekomme samtidig, noe som krever to forskjellige behandlinger
DIAGNOSERING AV BAKTERIELL VAGINOSE
For å diagnostisere bakteriell vaginose hos en ungdomsklinikk eller gynekolog må tre av fire kriterier oppfylles:
- En snifftest – som betyr å ta en prøve av vaginal utflod og tilsette en dråpe kaliumhydroksid, som øker pH og i tilfelle bakteriell vaginose så kommer den typiske fiskelukten frem.
- En undersøkelse av utflod i mikroskop
- En pH-test på utfloden (hvis pH er over 4,5 kan det indikere bakteriell vaginose)
- For å undersøke fargen og konsistensen på utfloden
VAGIVITAL VS FOR VAGINALE INFEKSJONER SVAR INNEN 30 SEK
Mange ungdomsklinikker mangler mikroskop og det kan også være vanskelig å få time hos gynekolog. VagiVital VS for vaginale infeksjoner er en selvtest som du enkelt kan gjøre i fred hjemme og svaret kommer umiddelbart innen tretti sekunder. Produktet er unikt i sitt slag, patentert og studert av spesialister i gynekologi og har mer enn 92% nøyaktighet.
VagiVital VS for vaginale infeksjoner finner du her
FOREBYGG BAKTERIELL VAGINOSE
Det er fortsatt ikke helt kjent hvorfor noen kvinner lider av bakteriell vaginose, men det anbefales vanligvis ikke å vaske seg med såpe i skjeden og å bruke kondom under samleie. Rengjøring av intimområdet med såpe risikerer også å tørke ut de sensitive slimhinnene og forstyrre pH-balansen. VagiVital V Cleanser er en intimvask som er annerledes og helt unik på markedet! Dette produktet har samme fuktighetsgivende og unike egenskaper som VagiVital AktivGel men tilsatt litt rapsolje. En såpe risikerer å tørke ut skjeden, mens en olje kun fjerner fettløselige urenheter. Selv om produktet er såpefritt, kan det rense både fett- og vannløselige urenheter samtidig som det gir fuktighet uten å forstyrre den delikate pH-balansen i skjeden.
Du kan finne VagiVital V Cleanser her
FREMTIDENS FORSKNING
Det er fortsatt ikke nok forskning på bakteriell vaginose, til tross for at én av tre kvinner er rammet. Bare 4% av all forskning og utvikling i legemiddelindustrien investeres i å løse kvinners helseproblemer og nesten all medisinsk forskning har tradisjonelt blitt utført på menn.
Derfor vil vi trekke frem forskere som har valgt å fokusere på kvinnespesifikke sykdommer. Ina Schuppe Koistinen, underviser og forsker ved Karolinska Institute studier bakteriefloras rolle i kvinnehelse og har også skrevet boken Vulva, som er fylt med kunnskap og konkrete råd basert på den nyeste forskningen om skjedefloras betydning for kvinners helse. Du kan også høre henne intervjuet i podcasten Babyz podcast hvor hun forteller om hva som er en normal bakterieflora i underlivet, hvordan den endrer seg gjennom livet og hva som skjer når den blir forstyrret.