Hold vaginalfloraen sunn - unngå illeluktende utflod, sopp og urinveisinfeksjoner

Da jeg investerte i tre nye bikinier i forbindelse med den etterlengtede sommeren, hadde jeg to sterke motiver: Dels fordi jeg rett og slett er forfengelig, men først og fremst den gamle visdommen om at kalde og våte bikinitruser ikke er bra, da de potensielt kan påvirke den vaginale mikrofloraen og øke risikoen for ubehag, som soppinfeksjoner eller bakteriell ubalanse. Jeg hadde gledet meg til en varm sommer med mye bading og tørre bikiniskift, men så langt har jeg bare hatt på meg en enkelt bikini i noen få svømmeturer på grunn av en kald og regnfull sommer, men den vaginale mikrofloraen min har det bra!

Forresten, visste du at det er flere mikroorganismer i en kvinnes vaginalflora enn det er mennesker på denne planeten? Ja, du leste riktig! I skjeden kan det være hundrevis av millioner til milliarder av bittesmå mikrober som driver og har en livlig mikrobiell fest. Disse bittesmå, usynlige superheltene er en hær med et oppdrag, mer enn dedikert til å tjene ditt velvære.

HVA ER VAGINALFLORA?

Vaginalfloraen er samlingen av mikroorganismer, inkludert bakterier, som finnes naturlig i skjeden og som er viktige for skjedens helse og velvære.

Vaginalfloraen består hovedsakelig av ulike typer bakterier, hvorav de fleste er melkesyrebakterier (laktobaciller). Disse bakteriene bidrar til å holde pH-balansen i skjeden sur, noe som skaper et ugjestmildt miljø for skadelige mikroorganismer som uvennlige virus, bakterier og sopp.

FORDELENE MED EN BALANSERT VAGINALFLORA

De bittesmå mikroorganismene dine er som små og svært omsorgsfulle leieboere i et veldig koselig hjem De vil gjøre alt de kan for å skape et så sunt og beskyttende miljø i skjeden som mulig. Men for å gjøre jobben sin trenger de også de rette forholdene.

En balansert og sur (du kan lese glad😊) vaginalflora:

🌸Holder skjeden sur (du kan lese glad😊) og regulerer pH-balansen i skjeden

Laktobasiller, eller melkesyrebakterier bidrar til å holde pH-verdien i skjeden i balanse, noe som er viktig for å hindre overvekst av skadelige mikroorganismer. Laktobasiller produserer melkesyre ved å bryte ned sukker i skjeden. Melkesyren senker pH-verdien i skjeden og gjør miljøet surt. Denne sure pH-verdien (vanligvis under 4,5) er ugunstig for mange skadelige mikroorganismer, inkludert noen bakterier og sopp som kan forårsake infeksjoner.

🌸Reduserer risikoen for infeksjoner

En sunn vaginalflora er forbundet med redusert risiko for enkelte seksuelt overførbare infeksjoner. Det sure miljøet som skapes av laktobasiller, fungerer som en naturlig barriere mot ubehagelige organismer ved å hindre at de vokser og overlever. Dette reduserer risikoen for infeksjoner som bakteriell vaginose og soppinfeksjoner.

🌸Beskytter slimhinnene i skjeden

Vaginalfloraen bidrar til å beskytte slimhinnene i skjeden og holde dem friske. Laktobaciller bidrar til å styrke slimhinnene i skjeden og holde dem friske. Dette reduserer også risikoen for irritasjon og betennelse.

SYMPTOMER PÅ UBALANSE I VAGINALFLORAEN

Vaginalfloraen kan være ulik fra person til person og kan også endre seg over tid på grunn av hormonelle endringer, seksuell aktivitet, graviditet og bruk av antibiotika eller hormonelle prevensjonsmidler. Ubalanse i vaginalfloraen kan noen ganger føre til ubehagelige symptomer som kløe, irritasjon, illeluktende utflod og infeksjoner som bakteriell vaginose eller soppinfeksjoner. En ubalanse i vaginalfloraen kan gi ulike symptomer og ubehag. Her er noen vanlige symptomer som kan oppstå ved en slik ubalanse:

Illeluktende utflod fra skjeden

En ubehagelig eller fiskeaktig lukt av utflod kan være et tegn på ubalanse. Det kan tyde på at skadelige bakterier har økt i antall og dominerer over de gode melkesyrebakteriene.

Les om bakteriell vaginose og illeluktende utflod her

Kløe og irritasjon

Kløe og irritasjon i skjeden og områdene rundt er vanlige symptomer på ubalanse. Det kan være et resultat av irritasjon fra overvekst av visse typer bakterier eller sopp.

Les om hvordan du blir kvitt vaginal soppinfeksjon her

Økt mengde utflod fra skjeden

Økt mengde utflod, spesielt hvis den har en annen farge, konsistens eller lukt enn normalt, kan være et tegn på ubalanse.

Stikkende eller brennende følelse

En brennende eller sviende følelse ved vannlating eller generelt rundt skjeden kan oppstå hvis det er ubalanse i skjedefloraen.

Smerter under samleie

En ubalanse i vaginalfloraen kan gjøre slimhinnene mer følsomme, noe som igjen kan gi smerter ved samleie.

Større risiko for infeksjoner

En forstyrret balanse i skjedefloraen kan gjøre skjeden mer mottakelig for infeksjoner, for eksempel soppinfeksjoner eller bakteriell vaginose.

Endringer i pH-balansen

En ubalanse kan påvirke pH-balansen i skjeden, noe som igjen kan føre til et mindre surt miljø enn normalt. Dette kan skape et gunstig miljø for skadelige mikroorganismer.

Tørrhet i skjeden

Tørre slimhinner kan føre til ubehag som kløe, svie, smerter ved samleie og økt følsomhet for irritasjon. Hemmeligheten bak VagiVital AktivGel for tørre slimhinner er at den har høy viskositet og lav overflatespenning, noe som gjør at den fester seg til vaginalslimhinnen der den fukter, gjenoppretter pH-balansen og stimulerer celleveksten i slimhinnens overflatelag. For at en vaginalgel skal fungere, må den også ha en ideell osmolalitet - den ultimate fuktighetsgivende evnen tilpasset miljøet den virker i. AktivGels lave osmolalitet er tilpasset det vaginale miljøet og gjør at den krystallklare gelen blir liggende der den er plassert og avgir vann til slimhinnene over tid.

Du kan finne VagiVital AktivGel her

Urinveisinfeksjoner (UVI)

Færre laktobasiller og en høyere pH-balanse kan øke risikoen for urinveisinfeksjoner.

Les om urinveisinfeksjon her

VAGINALFLORA OG HORMONELLE ENDRINGER

Hormonelle endringer i kroppen påvirker østrogennivået, som igjen påvirker mengden og typen bakterier i skjedefloraen, samt surhetsgraden i skjeden.

Puberteten

I puberteten øker østrogennivået. Dette fører til at laktobasiller, de gode melkesyrebakteriene, begynner å trives i skjeden. Denne økningen i laktobasiller bidrar til å skape et surt miljø i skjeden gjennom produksjon av melkesyre. Det sure miljøet bidrar til å forhindre vekst av skadelige mikroorganismer og fremmer dermed vaginal helse.

Menstruasjonssyklus

Østrogennivået svinger i løpet av menstruasjonssyklusen. Før eggløsningen øker østrogenproduksjonen og bidrar til en økt mengde laktobasiller og et surt miljø i skjeden. Under menstruasjonen kan pH-balansen midlertidig bli litt høyere, noe som kan påvirke balansen i skjedefloraen og gjøre det lettere for visse skadelige mikroorganismer å vokse.

Graviditet

Under graviditet øker østrogennivået betydelig. Dette kan føre til en økt mengde laktobasiller og et sterkere surt miljø i skjeden. Dette miljøet bidrar til å beskytte både mor og foster mot potensielle infeksjoner.

Overgangsalderen

I overgangsalderen synker østrogennivået dramatisk. Dette kan påvirke vevet i skjeden og redusere mengden laktobasiller. Det sure miljøet blir mindre sterkt, noe som kan åpne opp for vekst av andre typer bakterier og mikroorganismer. Dette kan gjøre skjeden mer utsatt for infeksjoner og ubehag. Når østrogenproduksjonen avtar i overgangsalderen, kan det oppstå ytterligere endringer i den vaginale mikrofloraen og slimhinnene:

🌸Redusert mengde laktobasiller

 

Siden østrogen er viktig for å stimulere veksten av laktobasiller, kan antallet reduseres når østrogenproduksjonen avtar. Dette kan føre til et mindre surt miljø i skjeden og økt risiko for ubalanse i mikrofloraen.

🌸Slimhinnen i skjeden kan bli tynnere

Reduserte østrogennivåer kan påvirke tykkelsen og elastisiteten i vaginalslimhinnen. En tynnere slimhinne kan være mer utsatt for skader og irritasjon.

🌸Økt tørrhet

Redusert østrogenproduksjon kan føre til tørrhet i skjeden, noe som kan gjøre skjeden mindre gjestfri for gode bakterier og øke risikoen for infeksjoner og ubehag.

Les en blogg om hvordan du kan forstå og håndtere tørre slimhinner her.

🌸Høyere pH-balanse

Den reduserte mengden laktobasiller kan føre til en høyere pH-balanse i skjeden, noe som skaper et gunstigere miljø for vekst av skadelige mikroorganismer.

TIPS FOR Å FREMME EN SUNN VAGINALFLORA

Det er viktig med en sunn vaginalflora for velvære og intim helse. Her er noen tips for å opprettholde en balansert og sunn vaginalflora:

Velg sunn rengjøring

Unngå overdreven intimvask og velg riktig produkt til intimrengjøring. En såpe risikerer å tørke ut skjeden og kan forstyrre den naturlige balansen i vaginalfloraen, mens en olje kan fjerne fettløselige urenheter. Vår patenterte VagiVital V Cleanser er utviklet for skånsomt å fjerne både oljebaserte og vannbaserte urenheter uten å forstyrre vaginalfloraen eller pH-balansen i skjeden, og er spesielt utviklet for å rense, fukte og gjenopprette pH-balansen i skjeden. Den er basert på VagiVitals klinisk dokumenterte og fuktighetsgivende AktivGel-formel og mild rapsolje. Naturlig fri for såpe, parfyme og parabener og anbefalt av gynekologer.

VagiVital V Cleanser finner du her

Unngå parfymerte produkter

Parfymerte produkter som tamponger, truseinnlegg og såper kan irritere og forstyrre balansen i skjeden. Bruk uparfymerte alternativer, og prøv tøybind som et alternativ under menstruasjonen.

Velg riktig undertøy

Bomullstruser er et godt valg fordi de tillater luftsirkulasjon og reduserer fuktighet, noe som igjen reduserer risikoen for ubalanse. Å velge et materiale som tillater luftsirkulasjon, reduserer fuktighet og bidrar til å forhindre overvekst av skadelige bakterier og sopp.

Læs blog om svampeinfektion i skeden her

Skift fuktig undertøy

Fuktig undertøy kan fremme veksten av skadelige mikroorganismer. Skift våte bikinitruser og svette truser så snart som mulig.

Tiss etter samleie og bruk kondom

Seksuelt overførbare infeksjoner påvirker naturlig nok vaginalfloraen, og kondom er alltid en god beskyttelse. Sæd kan faktisk også påvirke vaginalfloraen til en viss grad, da sædceller kan endre pH-balansen i skjeden og dermed påvirke den mikrobielle balansen. Dette skyldes at sæd er basisk (har høyere pH) sammenlignet med det sure miljøet som laktobasiller skaper i en sunn vaginalflora. Den midlertidige endringen etter samleie kan derfor gi visse skadelige mikroorganismer en kortvarig mulighet til å vokse til, noe som kan føre til en midlertidig ubalanse i vaginalfloraen. Urinering etter samleie kan derfor være en anbefaling for å minimere risikoen for irritasjon og ubalanse i vaginalfloraen.

Unngå overdreven bruk av antibiotika

Antibiotika kan påvirke den normale bakteriebalansen i kroppen, inkludert vaginalfloraen. Bruk kun antibiotika etter anvisning fra legen din.

Vær forsiktig med intimbarbering

Barbering kan irritere den følsomme huden i underlivet, noe som kan føre til kløe, rødhet og ubehag. Intimbarbering kan også forstyrre hudens naturlige beskyttelsesbarriere, noe som gjør huden mer utsatt for infeksjoner og irritasjon. Underlivshår spiller også en viktig rolle fordi det skaper en luftspalte mellom trusa og huden, noe som bidrar til å opprettholde et gunstig miljø med en mer balansert pH-verdi og gode laktobasiller som holder uvelkomne gjester (bakterier) borte.

Les bloggen om intimbarbering her

FORSKNING OG VAGINALFLORA

Nylige fremskritt innen teknologier som DNA-sekvensering (avlesning og forståelse av DNA-molekylets byggesteiner) og mikrobiomforskning (forskning på mikroorganismer og deres innvirkning på helsen) har åpnet muligheter for å få en dypere forståelse av den mikrobielle verdenen i skjeden. Ved hjelp av disse teknologiene har forskerne kunnet studere den vaginale mikrofloraen på et mer detaljert nivå. I studiene sine har de forsøkt å identifisere nøyaktig hvilke mikroorganismer som finnes i et sunt vaginalt miljø. De har også forsøkt å forstå de ulike funksjonene disse mikroorganismene har og hvordan de samhandler med kroppens eget vev.

Resultatene av denne forskningen har potensial til å revolusjonere vår forståelse av vaginal helse og hvordan vi håndterer den. Ved å kartlegge de spesifikke bakteriene og andre mikroorganismer som finnes i en sunn vaginalflora og forstå hvordan de samhandler med den omkringliggende vertsorganismen, kan vi få bedre innsikt i de komplekse prosessene som påvirker vaginal helse. I fremtiden kan denne kunnskapen føre til nye måter å forebygge og behandle problemer knyttet til vaginal mikroflora på, og dermed forbedre kvinners velvære og helse på en helt ny måte.

VIL DU VITE MER OM VAGINALFLORAEN?

Les boken "Vulva: facts, myths and life-changing insights" av Ina Schuppe Koistinen, førsteamanuensis i medisin, en anerkjent svensk forsker som har forsket på ulike aspekter ved vaginalfloraen og dens innvirkning på kvinners helse. Forskningen hennes har belyst sammenhengen mellom sammensetningen av vaginalfloraen og infeksjoner som bakteriell vaginose og urinveisinfeksjoner. Ved å undersøke hvordan ulike faktorer, inkludert hormonelle endringer og seksuell aktivitet, påvirker balansen i vaginalfloraen, har Ina Schuppe Koistinen bidratt til en dypere forståelse av mikrofloraens kompleksitet og dens innvirkning på helse og velvære.

Ta vare på deg selv og dine usynlige superhelter - vaginalfloraen. De jobber utrettelig og i det stille i kulissene for å holde skjeden din sterk og frisk.

Av Fanny Falkman Grindal