HUD OG OVERGANGSALDEREN

Det er en solfylt lørdag i september, og jeg er på Skansen med hele familien. Jeg har fått besøk av foreldrene mine fra Gøteborg for å være sammen med oss. Der sitter vi med ansiktene vendt mot den varme solen og nyter en stund sammen med kaffe og varm sjokolade fra termosen vi har med oss. Jeg lukker øynene og lar solstrålene varme den (allerede) vinterbleke huden min og lytter til samtalen når mamma plutselig sier: "Fanny, det er jo ikke til å tro - du har ikke en eneste rynke, og du er 50 år gammel!". Men det er ikke helt sant. Jeg er faktisk "bare" 49 år og 9 måneder gammel. Rett skal være rett, altså. Og jeg har også mange latterrynker, og smilerynkene mine kan få meg til å se ut som en trist bulldog når jeg er alvorlig. Men for mamma, som har et annet perspektiv, har jeg knapt en eneste rynke. Fordi det er sånn det er, ikke sant? Er det først når vi blir eldre at vi får perspektiv på aldring? Da jeg var 10 år gammel, syntes jeg at smilerynker, eller kråkeføtter som noen kaller det (altså de rynkene man har på yttersiden av øyene) var det vakreste som fantes. Så en dag fikk jeg dem selv. Perspektivet på aldring har endret seg med tiden. Aldring i seg selv er egentlig ikke det som plager meg, men det som utfordrer meg, er den lille endringen i speilbildet. At jeg ikke helt henger med. Jeg har imidlertid bestemt meg for å omfavne de små forandringene i huden min som livets tegn på erfaring og visdom

HUD I OVERGANGSALDEREN

I overgangsalderen merker de fleste kvinner at det også påvirker huden. Hva skjer egentlig med huden i overgangsalderen? La oss ta det fra begynnelsen. For det første begynner våre kjære østrogenhormoner å pakke kofferten og ta en pause. Dette hormonet, som tidligere sørget for å holde huden vår fuktig og strålende, går rett og slett på pensjon. Så hva betyr dette for huden, og hva er det som påvirker huden i overgangsalderen?

🌸Reduserte østrogennivåer

En av de mest merkbare hormonelle endringene i overgangsalderen er reduserte nivåer av østrogen, et kvinnelig kjønnshormon som har stor innvirkning på huden. Undersøkelser har vist at østrogen er viktig for å opprettholde hudens helse, inkludert følgende:

  • Fremmer kollagenproduksjonen: Østrogen bidrar til å opprettholde hudens elastisitet ved å fremme produksjonen av kollagen, som holder huden fast og ungdommelig.
  • Opprettholder fuktighetsbalansen: Østrogen hjelper huden med å holde på fuktigheten, noe som forebygger tørrhet og dehydrering.
  • Regulerer talgproduksjonen: Østrogen spiller en rolle i reguleringen av talgproduksjonen, noe som kan påvirke fet hud og akne.


🌸
Tørrhet og redusert elastisitet

På grunn av reduserte østrogennivåer opplever mange kvinner i overgangsalderen at huden blir tørrere og mindre elastisk. Det er dokumentert i studier at denne tørrheten kan være et resultat av redusert fuktighetsbinding i huden, det vil si at huden har vanskeligere for å holde på og binde fuktighet, samt redusert talgproduksjon.

🌸Økt følsomhet og irritasjon

Reduserte østrogennivåer kan også gjøre huden mer følsom eller sensitiv, og utsatt for irritasjon. Det er påvist i forskning at kvinner i overgangsalderen kan oppleve økt følsomhet for hudpleieprodukter og potensielle allergener. Huden fungerer også som en barriere som beskytter kroppen mot skadelige ytre faktorer. Reduserte østrogennivåer kan redusere hudens evne til å holde på fuktighet og beskytte seg selv. Det kan gjøre huden mer utsatt for miljøpåvirkninger.

🌸Økt risiko for pigmentforandringer

Noen studier har også knyttet reduserte østrogennivåer til økt risiko for pigmentering, særlig hos kvinner med lys hud.

KVINNER PÅVIRKES FORSKJELLIG

Hvorfor ser det ut til at noen kvinner har bedre hud enn andre? Det er rett og slett fordi kvinner påvirkes ulikt i overgangsalderen, og det samme gjelder huden, på grunn av en kombinasjon av flere faktorer, blant annet genetikk, livsstil og hormonelle variasjoner.

🌸Genetikk

Genetikk spiller en viktig rolle for hvordan huden vår eldes og påvirkes av overgangsalderen. Enkelte mennesker har fra naturens side en bedre hudbarrierefunksjon, med mer kollagen og elastin i huden og større evne til å holde på fuktigheten.

🌸Kollagen

Kollagen er et av de viktigste proteinene som finnes i kroppen, og er en grunnleggende bestanddel i mange vev. Kollagen er hovedbestanddelen i dermis, det dypere laget av huden. Kollagenet gir huden struktur og støtte og bidrar til å opprettholde et fast og ungdommelig utseende. Kollagen finnes også i hår og negler, der det bidrar til struktur og styrke. Med alderen reduseres produksjonen av kollagen i kroppen, noe som kan føre til at huden mister sin elastisitet og danner rynker.

🌸Elastin

Elastin er et viktig protein som finnes naturlig i huden og annet kroppsvev. Proteinet er en viktig bestanddel i hudens bindevev og bidrar til å gi huden sin elastisitet og evne til å gå tilbake til sin opprinnelige form etter å ha blitt strukket eller presset sammen. Sammen med kollagenet gir elastin huden struktur og støtte. Elastin gjør huden motstandsdyktig mot skader og brudd når den utsettes for trykk eller strekk. Når huden eldes, kan elastinet brytes ned, noe som fører til at huden mister sin elastisitet og får rynker og slapp hud.

🌸Hormonelle variasjoner

Det er vanlig med reduserte østrogennivåer i overgangsalderen, men nøyaktig hvor raskt og i hvilken grad disse endringene skjer, kan variere fra person til person. Noen kvinner kan oppleve en gradvis reduksjon av østrogen over flere år, mens andre kan oppleve mer plutselige og dramatiske endringer. Denne hormonelle variasjonen kan påvirke hvor raskt og merkbart huden eldes.

🌸Livsstil

Naturligvis har også livsstilsfaktorer en betydelig innvirkning på hudens helse i overgangsalderen. De som spiser et sunt kosthold rikt på antioksidanter og unngår røyking og overdrevent alkoholforbruk, har en tendens til å ha bedre hudhelse. Å trene regelmessig og håndtere stress kan også bidra til å opprettholde hudens vitalitet.

🌸Det hormonelle lotteriet

Det finnes kvinner som er så heldige å ha et genetisk høyt nivå av kollagen og elastin i huden, noe som gir den en ungdommelig tekstur og fasthet. For kvinner som ikke er genetisk disponert for hudproblemer, kan overgangsalderen ha mindre innvirkning på hudens utseende enn for dem som har en arvelig tendens til å utvikle hudproblemer. Genene kan med andre ord spille en rolle for hvor mye overgangsalderen påvirker hudens utseende.

HUDEN I SKJEDEN

Huden i skjeden kan også påvirkes av overgangsalderen. Forandringer i skjedeslimhinnen er vanlig og kan være en kilde til ubehag i overgangsalderen. Her er hva som skjer basert på forskning og studier:

🌸Tynnere slimhinner i skjeden

I overgangsalderen reduseres produksjonen av østrogen dramatisk. Østrogen er ansvarlig for å opprettholde tykkelsen og fuktigheten i vaginalslimhinnen. Når østrogennivået synker, blir slimhinnen tynnere og mindre elastisk. Dette kan føre til sårbarhet og økt følsomhet, noe som kan gi ubehag ved seksuell aktivitet.

🌸Tørrhet i skjeden

Redusert østrogenproduksjon kan også føre til tørrhet i skjeden. Denne tørrheten kan være plagsom og noen ganger smertefull. Studier har vist at opptil 50% av kvinner i overgangsalderen opplever tørrhet i skjeden.

Men ingen fare, det finnes løsninger på dette problemet også! En av dem er VagiVital AktivGel, som bidrar til å fukte og styrke huden i skjeden. Den er som en fuktighetsgivende regndusj i den private hagen din

Les bloggen om å forstå og håndtere tørre slimhinner her!

🌸Økt risiko for infeksjoner

Den tynnere og tørrere slimhinnen i skjeden kan også øke risikoen for vaginale infeksjoner, for eksempel soppinfeksjoner og bakteriell vaginose. Dette skyldes endringer i den naturlige balansen mellom bakterier og sopp i skjeden.

Les bloggen om bakteriell vaginose og illeluktende utflod her!

🌸Inkontinens

Endringer i huden og musklene i skjeden kan også påvirke blærefunksjonen. I overgangsalderen opplever mange kvinner inkontinensproblemer, blant annet stressinkontinens (lekkasje ved hoste, nysing eller anstrengelse) og tranginkontinens (en følelse av å måtte tisse ofte).

TA VARE PÅ HUDEN DIN I OVERGANGSALDEREN - 7 VITENSKAPSBASERTE TIPS

Overgangsalderen er en reise som de fleste kvinner går gjennom på ulike måter. Det er en tid med forandringer, både fysisk og følelsesmessig. Her er noen effektive måter å ta vare på huden på i denne fasen av livet, basert på vitenskapelig forskning.

1. Bruk en skånsom hudpleierutine.

Forskning har visat att det är viktigt att använda hudvårdsprodukter som är skonsamma under klimakteriet. Välj en mild rengöringsprodukt som inte torkar ut huden. Huden kan också bli mer känslig under denna tid, så undvik produkter som kan vara irriterande. Produkter som innehåller hyaluronsyra och glycerin har visat sig vara effektiva för att behålla hudens fuktighet.

2. Solbeskyttelse

Forskning har tydelig vist at UV-stråling fra solen kan skade huden og føre til for tidlig aldring, inkludert rynker og pigmentflekker. Bruk derfor en daglig solkrem med minst SPF 30 for å beskytte huden mot skadelige UV-stråler. Dette reduserer også risikoen for hudkreft.

3. Anti-aldringsprodukter for huden

Det finnes en rekke anti-aldringsprodukter på markedet. Studier har vist at ingredienser som retinol, antioksidanter (som vitamin C) og peptider kan bidra til å redusere rynker og forbedre hudens elastisitet.

4. Sunn livsstil

Kostholdet ditt påvirker huden din mer enn du kanskje tror. Undersøkelser har vist at et balansert kosthold rikt på antioksidantrike matvarer som frukt og grønnsaker kan bidra til å bekjempe frie radikaler og fremme en sunn hud. Drikk også nok vann for å holde huden godt hydrert. Unngå overdreven inntak av alkohol og røyking, da disse faktorene kan fremskynde hudens aldring.

5. Trening

De fleste av oss vet allerede at regelmessig mosjon har mange helsefordeler, men ikke alle er klar over at det også kan ha en positiv effekt på huden din. Fysisk aktivitet fremmer god blodsirkulasjon, noe som kan føre til en sunnere hudtone og tekstur. Så gå en tur, dyrk yoga eller gjør en hvilken som helst form for trening du liker.

6. Fuktighet i skjeden

Overgangsalderen kan også påvirke hudens følsomhet i skjeden, og en skjede som er tørr som Sahara-ørkenen kan være en påkjenning. VagiVital AktivGel har gjennomgått kliniske studier og er utviklet for å fukte selv de tørreste slimhinnene i skjeden. AktivGel er en hormonfri aktiv gel som lindrer og kurerer symptomer i intimområdet som tørrhet, irritasjon eller kløe i intimområdet, ubehag ved samleie eller smerter ved vannlating. I de kliniske studiene vi har gjennomført med VagiVital AktivGel, ser vi svært gode resultater etter 30 dager (4 uker). Resultatene er ytterligere forbedret ved 12 ukers oppfølging. Derfor anbefaler vi normalt daglig bruk i 12 uker (3 tuber) og deretter overgang til bruk etter behov. I brukerundersøkelser svarer de fleste at de bruker produktet daglig i 30 dager. Etter det er det vanligst å gå over til å bruke det annenhver eller hver tredje dag.

VagiVital AktivGel finner du her!

7. Regelmessige hudundersøkelser

Hudkreft er selvsagt alvorlig, men hvis den oppdages tidlig, kan den ofte behandles med godt resultat. Du bør derfor gjennomføre regelmessige hudkontroller for å oppdage eventuelle forandringer eller tegn på hudkreft på et tidlig stadium. Hvis du oppdager noe uvanlig, bør du oppsøke hudlege umiddelbart.

8. Håndtering av stress

Overgangsalderen kan være en stressende tid med mange fysiske og følelsesmessige endringer. Forskning har vist at et høyt stressnivå kan påvirke huden din negativt. Vurder avspenningsøvelser som meditasjon eller yoga for å håndtere stress og fremme en sunn hud. Dessuten finnes det i dag mange meditasjonsapper som kan hjelpe deg med å håndtere stress.

Overgangsalderen er en prosess som alle kvinner går gjennom på sin egen måte, og den påvirker oss ikke bare følelsesmessig, men også fysisk, inkludert huden vår. Huden som har vært der siden vi ble født. Den har beskyttet og omfavnet oss. Huden din er en viktig del av kroppen din, og den fortjener å bli tatt vare på og elsket gjennom hele livet, uansett alder. Så ta imot de små forandringene som tegn på erfaring og visdom. Og ærlig talt synes jeg fortsatt at smilerynker rundt øynene er noe av det vakreste i verden

Ta godt vare på deg selv og Stay Pussytive!

/Fanny

VAGIVITAL

Diagnostiserer - Behandler - Forebygger