Å forstå og håndtere tørre slimhinner i underlivet

Tørre slimhinner, eller atrofi som det også kalles, har blitt en del av livet mitt. I ettertid har jeg lært mye om hvordan tørre slimhinner kan påvirke kvinners hverdag, parforhold og velvære, men jeg har faktisk ingen egen erfaring. Men nå som jeg nærmer meg overgangsalderen, er jeg blitt veldig oppmerksom på mine egne slimhinner. Ekstremt observant. Jeg studerer dem nøye og legger merke til hver eneste lille forandring. Jeg gjør meg klar og prøver å forberede meg på at Saharas ørkenvind kan blåse inn når som helst. Tørre slimhinner er nemlig noe som ser ut til å være en pest og en plage for de kvinnene som rammes, men det finnes håp

For det første. Nei, IKKE ALLE kvinner lider av tørre slimhinner. Det er ikke en uunngåelig diagnose som ingen kvinner kan unnslippe. Det var i hvert fall det jeg trengte å høre. Det anslås at rundt 50% av alle kvinner opplever tørre slimhinner på et eller annet tidspunkt i livet. Dette er ofte forbundet med hormonelle endringer i overgangsalderen. Årsaken til at noen kvinner ikke opplever tørre slimhinner i overgangsalderen, kan variere. Samtidig er det flere faktorer som kan bidra til å redusere risikoen for eller dempe symptomene på tørre slimhinner. Som med alt annet er det selvsagt godt å være informert. Har du kunnskap, kan du lettere ta egne aktive valg, og dermed kan du også "eie" skjeden din - med eller uten tørre slimhinner

 

HVA SKJER MED SLIMHINNENE NÅR MAN ER TØRR I SKJEDEN?

Ved vaginal tørrhet blir slimhinnene i skjeden tynne, tørre og mindre elastiske enn normalt. Vanligvis produserer slimhinnene i skjeden en naturlig fuktighet og smøring som bidrar til å holde skjeden sunn og behagelig. Når slimhinnene blir tørre, kan de miste sin naturlige fuktighet og smøring, noe som kan føre til flere ubehagelige symptomer og komplikasjoner.

 

HVORDAN FØLES VAGINAL TØRRHET?

Vaginal tørrhet kan gi flere ubehagelige symptomer. Disse kan variere i intensitet og oppleves forskjellig fra person til person. Vanlige symptomer på vaginal tørrhet er blant annet:

🌸 Tørrhet

Den viktigste indikasjonen på vaginal tørrhet er en følelse av tørrhet i skjeden. Det kan føles som om det mangler fuktighet og lubrikasjon.

 

🌸 Kløe og irritasjon

Tørre slimhinner kan forårsake kløe og irritasjon i skjeden og området rundt. Det kan være ubehagelig og irriterende.

 

🌸 Brennende følelse

Noen kvinner kan oppleve en brennende eller sviende følelse i skjeden, særlig i forbindelse med samleie eller vannlating.

 

🌸 Smerter eller ubehag under samleie

Vaginal tørrhet kan gjøre samleie smertefullt og ubehagelig. Det kan oppleves som friksjon eller en brennende følelse, noe som kan føre til ubehag og smerter.

 

🌸 Økt følsomhet for skader

Når slimhinnene er tørre, blir de mer følsomme og utsatt for skader. Dette kan føre til små sår og sprekker i skjeden. Disse kan være svært små og til og med vanskelige å oppdage visuelt. Men de kan forårsake ubehag og smerter, særlig under eller etter samleie. Symptomene kan variere fra milde til mer intense og kan omfatte sviende, brennende smerte eller ømhet i skjeden.

 

🌸 Hyppige urinveisinfeksjoner

Tørre slimhinner kan øke risikoen for urinveisinfeksjoner fordi den naturlige beskyttelsen og pH-balansen i skjeden kan påvirkes.

 

🌸 Økt sårbarhet for infeksjoner

Tørre slimhinner kan gjøre skjeden mer utsatt for infeksjoner, inkludert soppinfeksjoner og urinveisinfeksjoner.

 

FAKTORER SOM PÅVIRKER RISIKOEN FOR TØRRE SLIMHINNER

Genetikk

Arv og gener spiller en rolle i kroppens produksjon av hormoner, blant annet østrogen, som er viktig for å opprettholde sunne slimhinner i underlivet. Visse genetiske faktorer kan påvirke produksjonen av hormoner og dermed indirekte påvirke risikoen for tørre slimhinner og atrofi. Det er kjent at det finnes genetiske variasjoner som kan påvirke mengden og aktiviteten av østrogenreseptorer i kroppen. Østrogenreseptorene spiller en viktig rolle i reguleringen av slimhinnenes helse og fuktighet. Hvis det finnes genetiske variasjoner som påvirker østrogenreseptorenes funksjon, kan det øke risikoen for å utvikle tørre slimhinner. Det gjenstår fortsatt mye forskning for å forstå den eksakte genetiske koblingen til tørre slimhinner og atrofi.

 

Hormonelle endringer

Hormonelle endringer, særlig reduserte østrogennivåer, kan være en av hovedårsakene til tørrhet i skjeden hos kvinner. Hormonet østrogen spiller en viktig rolle i opprettholdelsen av vaginalslimhinnens helse og funksjon. Østrogen stimulerer produksjonen av naturlig vaginalsekret og bidrar til å opprettholde fuktighet, elastisitet og surhet i skjeden. I overgangsalderen reduseres østrogenproduksjonen i kroppen etter hvert som eggstokkene gradvis slutter å produsere egg. Dette fører ofte til at slimhinnene i skjeden blir tynnere, mindre elastiske og mer utsatt for tørrhet, kløe og irritasjon.

 

Røyking

Røyking kan selvfølgelig ha negative effekter på helsen, men også fuktigheten i slimhinnene i skjeden. Ettersom røyking begrenser blodsirkulasjonen i kroppen, kan blodtilførselen til slimhinnene påvirke fuktigheten. Røyking kan også påvirke østrogennivået, noe som kan føre til tørre slimhinner, men også kroppens naturlige slimproduksjon, noe som selvsagt også påvirker fuktigheten i slimhinnene i skjeden. Røyking kan også virke irriterende og betennelsesfremkallende på slimhinnene i kroppen, noe som også kan påvirke slimhinnene i skjeden.

 

Alkohol

Alkohol er vanndrivende, noe som betyr at det kan øke urinproduksjonen og dermed føre til dehydrering. Hvis kroppen blir dehydrert, kan dette også påvirke produksjonen av naturlige kroppsvæsker, inkludert vaginalsekret, og dermed føre til redusert fuktighet og tørre slimhinner. Alkohol kan også påvirke hormonbalansen i kroppen, blant annet østrogennivået, som igjen kan påvirke fuktigheten i vaginalslimhinnene.

 

Koffein

Koffein er også vanndrivende, noe som betyr at det potensielt kan bidra til dehydrering. Hvis kroppen blir dehydrert, påvirkes selvsagt fuktigheten i vaginalslimhinnen. Siden koffein også er et sentralstimulerende middel og øker stressnivået hos noen, kan det i seg selv påvirke fuktigheten i slimhinnene, ettersom langvarig stress indirekte påvirker hormonbalansen i kroppen. Alt henger sammen

 

Drikk tilstrekkelig med vann

Vann, vann, vann! Det sier seg vel egentlig selv? Ved å drikke nok vann bidrar du til å opprettholde fuktighetsbalansen - også i skjeden 😊 Vår bestselger, VagiVital AktivGel for tørre slimhinner, er vannbasert. Hemmeligheten bak produktet er høy viskositet, lav osmolalitet, lav overflatespenning og lav pH. Disse egenskapene gjør at gelen fester seg til vaginalslimhinnen og rett og slett blir liggende der den er plassert. Den lave osmolaliteten, dvs. den ultimate fuktighetsgivende evnen, er også tilpasset skjeden der gelen frigjør fuktighet over tid.

VagiVital AktivGel for tørre slimhinner finner du her. 

Visste du forresten at ordet atrofi på gresk betyr "næringsmangel"?

Så sørg for å gi dine tørre slimhinner den næringen de trenger

 

Stress

I dag vet de fleste av oss at stress kan ha en negativ innvirkning på helsen, men de færreste er klar over at det også kan påvirke slimhinnene i skjeden. Vedvarende stress kan påvirke hormonbalansen i kroppen og dermed faktisk indirekte påvirke fuktigheten i slimhinnene. Når vi opplever stress, kan kroppen frigjøre stresshormoner som påvirker ulike fysiologiske prosesser i kroppen, blant annet hormonbalansen, der en reduksjon i østrogenproduksjonen kan bidra til tørrhet i skjeden. Stress kan også påvirke blodsirkulasjonen ved å utløse kroppens "fight or flight"-respons, som det kalles på engelsk. Dette kan redusere blodtilførselen til slimhinnene, noe som også påvirker fuktigheten. Stress kan også påvirke kroppens evne til å produsere naturlig smøring i skjeden, slik at slimhinnene blir tørrere.

 

Hygieneprodukter

Noen såper og hygieneprodukter kan inneholde irriterende ingredienser eller kjemikalier som kan forstyrre den naturlige balansen i slimhinnene og føre til irritasjon. Dette kan føre til tørrhet, kløe og ubehag i skjeden. Skjeden har en naturlig pH-balanse som bidrar til å beskytte mot infeksjoner og opprettholde et sunt mikrobielt miljø. Hygieneprodukter med høy pH-verdi, parfyme eller sterke kjemikalier kan forstyrre denne balansen og påvirke fuktigheten og helsen til slimhinnene. Sørg derfor for å velge riktig produkt for din intimhygiene 

Vår patenterte VagiVital Moisturising V Cleanser for intimvask er basert på de samme fuktighetsgivende og unike egenskapene som VagiVital AktivGel, men er tilsatt litt rapsolje.

🌸 Til tross for at den er såpefri, kan den rengjøre både fett- og vannløselige urenheter.

🌸 Den fukter uten å forstyrre den delikate pH-balansen i underlivet.

🌸 Fri for parfyme, såpe og parabener, selvfølgelig

🌸 Anbefalt av gynekologer

 

VagiVital Moisturising V Cleanser finner du her!

 

Medisiner

Noen medisiner kan påvirke fuktigheten i vaginalslimhinnen og bidra til tørre slimhinner. Her er noen typer legemidler som kan ha denne effekten:

🌸 Hormonelle prevensjonsmidler

Noen former for hormonell prevensjon, for eksempel visse typer p-piller, kan redusere produksjonen av naturlig vaginalsekret og påvirke fuktigheten i slimhinnene.

 

🌸 Antidepressiva

Noen antidepressiva, særlig selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI), kan ha bivirkninger som påvirker fuktigheten i slimhinnene og forårsake tørrhet i skjeden.

 

🌸Antihistaminer

Antihistaminer som brukes mot allergi, kan også virke uttørkende på kroppen, inkludert slimhinnene i skjeden.

 

🌸 Blodtrykksmedisiner

Noen legemidler som brukes til behandling av høyt blodtrykk, som betablokkere og vanndrivende midler, kan påvirke fuktighetsbalansen i kroppen, inkludert slimhinnene i skjeden.

 

🌸 Legemidler for behandling av brystkreft

Kvinner som gjennomgår kreftbehandling, spesielt strålebehandling eller hormonbehandling, kan oppleve tørre slimhinner som en konsekvens av behandlingen. Medisiner som aromatasehemmere og tamoxifen kan påvirke slimhinnene og forårsake tørrhet i skjeden fordi de reduserer produksjonen av østrogen, som kan forårsake tørrhet i skjeden.

 

Les om Annika Cripps, kjent fra det første datingprogrammet for seniorer i Sverige. Hun har et blogginlegg hos oss om sin personlige erfaring med brystkreft og tørre slimhinnor.

Du kan lese det her

 

Graviditet og amming

Under graviditet er østrogennivået høyt, noe som vanligvis fører til økt blodtilførsel til bekkenområdet og økt fuktighet i vaginalslimhinnen. Etter fødsel og under amming kan østrogennivået synke, noe som fører til redusert fuktighet og tørrhet i skjeden. Amming kan også påvirke den generelle væskebalansen i kroppen og føre til tørrere slimhinner.

 

KVINNERS OPPFATNING OG OPPLEVELSE AV TØRRE SLIMHINNER I UNDERLIVET

Samtidig er det viktig å huske at opplevelsen av tørre slimhinner kan variere fra kvinne til kvinne og også i ulike deler av kroppen, for eksempel i skjeden, munnen, øynene og nesen. Noen kvinner kan ha milde symptomer som er lette å håndtere med enkle tiltak, mens andre kan ha mer alvorlige og plagsomme symptomer som påvirker livskvaliteten. Tørre slimhinner kan for mange kvinner føre til ubehagelige og smertefulle symptomer som kløe, svie, ømhet og vanskeligheter med å utføre visse aktiviteter, for eksempel samleie. Hver kvinnes opplevelse er unik

 

ANTALL KVINNER SOM LIDER AV TØRRE SLIMHINNER

Det er vanskelig å fastslå nøyaktig hvor mange kvinner som lider av tørre slimhinner, ettersom mange ikke søker hjelp eller ikke snakker åpent om symptomene sine. Det er her vi alle kan gjøre en stor forskjell! Vi kan begynne å snakke om tørre slimhinner og dele våre erfaringer. Forskning viser at opptil 50% av alle kvinner opplever tørre slimhinner i løpet av livet. Det er viktig å erkjenne at tørre slimhinner er en vanlig utfordring for mange kvinner, og at de ikke er alene om å oppleve dette. Halvparten av kvinnene du ser på bussen har sannsynligvis tørre slimhinner 😊 og kanskje de fleste av vennene dine? Et første skritt er at kvinner begynner å snakke med hverandre og dele erfaringer. For en kvinne som har tørre slimhinner er ikke alene men noen ganger kan det føles slik.

 

FØLELSESMESSIG HÅNDTERING AV TØRRE SLIMHINNER

Tørre slimhinner er nemlig ikke bare en fysisk forandring, men kan også ha stor innvirkning på det følelsesmessige velværet og på selvfølelsen. For meg personlig tror jeg det er den største utfordringen. På samme tid blir jeg litt irritert på meg selv. Det er jo den samme skjeden? Både tørr og våt. Eller? Er de våte slimhinnene mine så forbundet med identitet, kvinnelighet og selvfølelse at jeg mister noe av dette hvis jeg får tørre slimhinner i overgangsalderen? Bare ordet "tørr" i seg selv føles litt ubehagelig. En "tørr" person er for eksempel ikke særlig morsom? Jeg tenker likevel at det igjen handler om vår tilnærming og det er nok mye som jeg selv trenger å vurdere

 

🌸 Aksept og forståelse

Det første trinnet i håndteringen av tørre slimhinner er faktisk å akseptere at endringer i kroppen er naturlige og at mange kvinner går gjennom det samme. Les mer om overgangsalderen og dens symptomer, inkludert tørrhet i skjeden, for å få en dypere forståelse av hva som skjer i kroppen.

 

🌸 Åpen kommunikasjon

Det er viktig å være åpen og snakke om følelsene og opplevelsene dine med partneren din, venner eller gynekologen din. Ved å dele dine erfaringer kan du få støtte, forståelse og praktiske råd om hvordan du kan håndtere tørrhet i skjeden. Ta det første skrittet og begynn å snakke om vaginal tørrhet med vennene dine. Kanskje du kan gjøre en stor forskjell for en annen kvinne med din egen erfaring?

 

🌸 Selvpleie

Hvis du ikke har gjort det før, er det på tide nå! Begynn å prioritere velvære ved å sette av tid til selvpleie. Det handler om å fokusere på det som gir deg glede og nytelse. Det som får deg til å føle deg vel. Det kan være alt fra å begynne å praktisere mindfulness og meditasjon til å ta et akvarellkurs eller til og med lære å danse salsa. Ta vare på vennene dine som får deg til å føle deg bra, og tilbring mindre tid med dem som stjeler energi. Prøv noe nytt! Begynn på noe du lenge har drømt om å gjøre. Ta vare på deg selv med samme engasjement som du tar vare på omgivelsene dine! Tørre slimhinner trenger ikke å være et hinder for glede og nytelse. Kanskje er det fokuset på lyst og glede som utgjør forskjellen?

 

 

Trenger du litt inspirasjon?

Les om Monica Sundberg, kjent fra det første datingprogrammet for seniorer i Sverige, fantastisk inspirerende blogginnlegg om nytelse og begjær over 60+ her

 

Sammen kan vi øke bevisstheten om tørre slimhinner ved å åpne opp for åpen kommunikasjon og dele erfaringer. Gjennom å være informert og ta aktive valg kan kvinner også ta større eierskap til kroppen og skjeden sin. La oss også bryte tausheten, dele erfaringer og gi hverandre håp og støtte. Du har en fantastisk skjede - både med og uten tørre slimhinner

 

Stay Pussytive & fortsett å nyte sommeren mens vi har den!

 

Av: Fanny Falkman Grinndal