Forstå blødninger før og i overgangsalderen

Det er ikke mye som er så deilig som å kjenne solen på huden og ta på seg bikinien for en dag på stranden. Men når du er klar til å kaste deg ut i bølgene og nyte sommeren - ja, da dukker plutselig mensen opp. Og nå? Men hva da? Er det ikke tid ennå? Det er et trivielt problem, men likevel så frustrerende. Etter å ha hatt mensen like regelmessig som månens faser, vet jeg nå aldri når den kommer. Som 50-åring kan mensen komme alt fra 12 dager til 165 dager senere. Noen ganger kommer den som en flom og andre ganger som noen få dråper. Det er mildt sagt frustrerende å aldri vite hvor jeg er i menstruasjonssyklusen, og for hver blødning tenker jeg "kanskje dette er den siste?". Men hvorfor skjer dette? Hva er årsakene til blødninger før overgangsalderen, og hvordan skal jeg tolke blødninger etter overgangsalderen når mensen allerede har uteblitt i minst 12 måneder?

Å FORSTÅ BLØDNINGER FØR OG I OVERGANGSALDEREN
Før overgangsalderen er den herlige (eller sinnsyke😬) perioden før overgangsalderen, når hormonene våre bestemmer seg for å ta en siste dans. I denne perioden begynner eggstokkene å produsere mindre østrogen, noe som kan gjøre menstruasjonen uforutsigbar. For noen kvinner kan mensen være som en pålitelig gammel venn som dukker opp til faste tider, mens for andre (som meg) er den mer som en gjest som dukker opp uventet og blir litt for lenge eller altfor kort.

HVA SKJER I KROPPEN?
I pre-menopausen og menopausen går kroppen gjennom store hormonelle endringer som påvirker menstruasjonssyklusen. Det er viktig å forstå hva som skjer med hormonene våre for å forstå hvorfor mensen blir uregelmessig.

Hormonelle endringer
Østrogen og progesteron er to viktige hormoner som regulerer menstruasjonssyklusen. I løpet av pre-menopausen begynner eggstokkene å produsere mindre av disse hormonene. Redusert østrogenproduksjon fører til at livmorslimhinnen (endometriet) ikke bygger seg opp som før, noe som kan føre til uregelmessige blødninger. Dette kan resultere i kortere sykluser med hyppigere blødninger eller lengre sykluser med hyppigere blødninger.

 

Lær mer og les om hvordan du kan vite om du er i overgangsalderen: her!

 

ÅRSAKER TIL KORTE MENSTRUASJONSSYKLUSER
🌸 Økt FSH-nivå: For å kompensere for den reduserte østrogenproduksjonen øker kroppen produksjonen av follikkelstimulerende hormon (FSH). Dette kan stimulere eggstokkene til å frigjøre et egg oftere, noe som fører til kortere menstruasjonssykluser.

🌸 Raskere follikulær fase: Den første delen av menstruasjonssyklusen (follikulærfasen) kan være kortere på grunn av endringer i hormonbalansen, noe som fører til at eggløsningen kommer tidligere enn vanlig.

ÅRSAKER TIL LANGE MENSTRUASJONSSYKLUSER
🌸 Eggløsningsforstyrrelser: I tiden før overgangsalderen kan eggløsningen bli uregelmessig eller utebli i enkelte måneder, noe som forlenger syklusen fordi livmorslimhinnen fortsetter å bygge seg opp uten å støtes ut.

🌸 Lave progesteronnivåer: Når eggløsningen uteblir, produseres det mindre progesteron, et hormon som er nødvendig for å utløse menstruasjonen. Dette kan føre til at det går lengre tid mellom menstruasjonene.

VARIASJON I BLØDNINGSMØNSTERET
Svingninger i hormonproduksjonen kan føre til at livmorslimhinnen bygger seg opp og avstøtes uregelmessig, noe som resulterer i varierende mengder blødninger - fra kraftige til lette. Hvis det er noen trøst, så er disse endringene en helt normal (om enn stressende) del av kroppens overgang gjennom pre-menopause og menopause ❤️

HVA KAN DU GJØRE?
🌸 Skriv blødningsdagbok: Å føre dagbok over menstruasjonene dine kan hjelpe deg med å se mønstre og endringer. Dette kan også være uvurderlig å ha med seg når du skal til gynekologen.

🌸 Medisinske råd: Hvis blødningene blir veldig kraftige eller langvarige, bør du oppsøke en gynekolog.

BLØDNING I MENOPAUSEN OG ETTER MENOPAUSEN
Menopausen defineres som den tiden da du ikke har hatt menstruasjon på minst 12 måneder. Når dette skjer, sier vi farvel til de månedlige besøkene. Men hva skjer hvis blødningene kommer tilbake etter denne perioden?

🌸 Dersom du blør etter å ha vært uten menstruasjon i minst 12 måneder, er det viktig å oppsøke lege for å utelukke eventuelle helseproblemer. Blødningene kan skyldes godartede tilstander som polypper eller fibromer, men de kan også være tegn på mer alvorlige problemer som endometriekreft.

🌸 Etter overgangsalderen blir livmorslimhinnen tynnere på grunn av lave østrogennivåer, noe som vanligvis reduserer risikoen for blødninger. Det er på grunn av disse lave østrogennivåene at mange kvinner i denne fasen opplever vaginal tørrhet.

Hormonfrie VagiVital AktivGel er studert ved svenske universitetssykehus og fukter selv de tørreste slimhinner på bare 90 dager.

Kjøp 3-pack VagiVital AktivGel og få 10 % rabatt her:

 

MEN HVORFOR SKJER DET?
Kort fortalt - hormoner. Kroppen gjennomgår en rekke endringer i løpet av pre-menopausen og overgangsalderen, noe som kan gjøre menstruasjonen til en skikkelig berg-og-dal-bane. Men du er ikke alene. Vi er mange som går gjennom det samme, og det finnes hjelp og råd å få. Hvis du befinner deg et sted i overgangsalderens til tider vanskelig tolkbare land, kan et første skritt være å lære så mye som mulig om både pre-menopause og overgangsalder. "Knowledge is power" som de sier på engelsk, men hver kvinne er også unik ❤️ Noen ganger kan det være vanskelig å tolke sin egen kropp og dens signaler. Det kan for eksempel være en utfordring å forstå om humørsvingningene skyldes PMS eller om det skyldes overgangsalderen. Eller om du faktisk har all rett til å være sint, trist eller irritert. Det er tross alt ikke alltid at humøret og følelsene skyldes hormoner 😊

Les om PMS eller premenopause her:

 

Et første skritt for å forstå hvor du befinner deg på din hormonelle reise kan også være å ta Vagivital Menopause selvtest, som måler FSH (follikkelstimulerende hormon) i urinen og gir deg et umiddelbart svar med 94% nøyaktighet på om du er i pre-menopause.

Finn ut mer om VagiVital Menopause Selvtest og kjøp den her:

 

NYHET – VAGIVITAL GLIDEMIDDEL LANSERES I HØST
Denne høsten lanserer vi vårt nye glidemiddel, VagiVital ACTIVE GLIDE LUBRICANT! Det er et fuktighetsgivende og vannbasert glidemiddel, spesielt utviklet for skjeden. Det ligner naturlige vaginale sekreter, er duftfritt og uten parfyme. Perfekt for alle kvinner som søker økt nytelse. VagiVital ACTIVE GLIDE kan brukes med kondomer og sexleketøy uten å skade de sensitive områdene i underlivet. Følg med på lanseringen og gi sexlivet ditt et ekstra løft ❤️

Fyll inn e-postadressen din for å få beskjed når vårt glidemiddel er tilgjengelig i nettbutikken vår. 

Overvåk lanseringen av VagiVital Active Glide her:

Når mensen dukker opp neste gang uten forvarsel, hjelper det kanskje å se den som et symbol på fruktbarhet og liv? I stedet for å bli frustrert, skal jeg prøve å ønske den velkommen - for hver gang kan være den siste 😊

Ta vare på deg selv & Stay Pussytive ❤️

/Fanny Falkman Grinndal
Business Manager Nordics
Peptonic Medical AB
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se