Er det normalt? Tanker og bekymringer rundt kvinnelig intimhelse

Denne tidlige søndagsmorgenen i desember har jeg kjøkkenet for meg selv siden resten av familien fortsatt sover. Jeg henger over kjøkkenbenken og fordyper meg i en oppskrift på pepperkaker, og når jeg ser ut av vinduet, har det akkurat begynt å snø igjen. Det er snart jul, og duften av hvite hyasinter og oransjefargede nelliker sprer seg i hele huset. I alle år har jeg elsket denne tiden på året, men i år er det en annen følelse som sniker seg innpå meg. Det er nemlig femti års dagen min om en måned, og det har begynt å krible i meg. Veldig mye. Fra aldri å ha brydd meg om alderen min, er jeg nå nærmest fiksert på dette tallet. Jeg klarer ikke helt å få tak i hva det egentlig handler om, men det handler om en stadig mer merkbar overgangsalder, men også om mye vanity. Det er som om kvinnen i speilet ikke lenger er meg, fordi jeg har jo alltid vært ung? Plutselig savner jeg menstruasjonens regelmessige kroppsklokke som tikket pålitelig. Nå kommer den fortsatt på besøk innimellom, men det er mer som en rask kaffekopp med naboen som aldri varer særlig lenge. Med øynene fortsatt festet på snøfnuggene som sakte faller utenfor vinduet, lurer jeg på om alt jeg føler er normalt? Fordi når det gjelder kvinnekroppen, hva er normalt?

DEN "NORMALE" KVINNEKROPPEN

"Er jeg normal?" Dette spørsmålet stilles av så mange kvinner i så mange ulike situasjoner og i alle aldre. Det kan dreie seg om alt fra spørsmål om menstruasjonssykluser til følelser om sex og lyst eller generelle fysiske bekymringer om kroppen, som utflod, urinveisinfeksjoner og pms. For ikke å snakke om det gigantiske temaet overgangsalder eller rett og slett behovet for å forstå vår allestedsnærværende kropp. Det slående er at dette er like vanlig blant yngre som eldre kvinner, men alt koker ned til én ting - kvinnekroppen med alt det innebærer .

HVOR VANLIG ER INTIME PROBLEMER

I løpet av en kvinnes liv oppstår det en rekke intime problemer med ulike "symptomer" som får oss til å stille spørsmål ved om vi er "normale". Det kan dreie seg om alt fra soppinfeksjoner, illeluktende utflod forårsaket av bakteriell vaginose, urinveisinfeksjoner og tørre slimhinner til vår egen tilnærming til nytelse og orgasme. Her er noen av de vanligste problemene som tydelig viser at de fleste av kvinners intime problemer faktisk er svært vanlige:

🌺 Soppinfeksjoner i underlivet: Rundt 75% av alle kvinner får minst én soppinfeksjon i løpet av livet, og rundt 40-45% får to eller flere soppinfeksjoner. 

Les bloggen om soppinfeksjoner her

🌺 Urinlekkasje: Urininkontinens er vanlig, særlig blant eldre kvinner, med varierende estimater, men ofte rundt 30-50% hos kvinner over 50 år.

🌺 Illeluktende utflod og bakteriell vaginose: Rundt 30% av alle kvinner får illeluktende utflod forårsaket av bakteriell vaginose i løpet av livet.

Les bloggen om bakteriell vaginose her 

 

Les om Vernivia Vaginal Mousse antibiotikafri behandling mod bakteriell vaginose her!🌺 Urinveisinfeksjoner: Omtrent 50-60% av alle kvinner vil oppleve minst én urinveisinfeksjon i løpet av livet.

Les om VagiVital selvtest for urinveisinfeksjon her!

Les bloggen om urinveisinfeksjon her

🌺 Tørre slimhinner: Opptil 70% av kvinner etter overgangsalderen opplever tørre slimhinner, noe som også kan ramme yngre kvinner. VagiVital AktivGel er en klissfri, svensk hormonfri vaginalgel som lindrer og kurerer symptomer i intimområdet som tørrhet, irritasjon eller kløe i intimområdet, ubehag ved samleie eller smerter ved vannlating.

Les om VagiVital AktivGel mod Tørre slimhinner her!

🌺 Vulvodyni/vestibulitt: Disse smertefulle tilstandene i vulvaområdet rammer opptil 16% av alle kvinner i løpet av livet.

Les Rebecka Kaplan Sturks, overlege i gynekologi/obstetrikk, blogg om vulvodyni her

Alle disse tallene og statistikkene varierer selvfølgelig avhengig av kilde og populasjon, men de gir en oversikt over hvor vanlige disse problemene faktisk er blant kvinner. Så hvorfor er det fortsatt så mange kvinner som føler seg alene og lurer på om de er "normale"?

EIE DIN EGEN KROPP OG HOLD DEG AKTIV

Kanskje er det faktisk på tide at vi lærer oss å si "vulva" uten å rødme, og kanskje bør alle kvinner faktisk studere kjønnsorganene sine med jevne mellomrom? For hvordan kan vi egentlig forstå noe vi verken vet hvordan ser ut eller tør å sette navn på? Det handler ikke bare om kunnskap, men også om empowerment. Hvor kvinner kan styrke seg selv ved å kjenne og forstå kroppen sin, noe som er det første skrittet mot å føle seg trygg og "normal". En "pussytive", fantastisk intimpleie må også omfatte alt fra illeluktende utflod og soppinfeksjon. I dag søker mange kvinner kunnskap selv, de leser seg opp på de respektive temaene, googler og hører på podcaster. Spørsmålet er hvor mye av kunnskapen vi faktisk deler med hverandre? Eller hvor mye av erfaringene våre deles mellom generasjonene? Kvinner i 50-årene har allerede opplevd de fleste av de intime problemene som den yngre generasjonen sliter med, og de som har passert overgangsalderen, har selvsagt mye kunnskap om for eksempel klimakterieproblemer. Det er en gullgruve av erfaringer som forteller en og samme historie. Du er i høyeste grad normal

GOOGLE ER KVINNENS BESTE VENN

World Values Survey 2017-2022 er en del av en global forskningsstudie som tar sikte på å undersøke folks verdier og overbevisninger, hvordan de endrer seg over tid og hva dette betyr for det sosiale og politiske livet i ulike land. Studien samler inn data om en rekke temaer, blant annet økonomiske, sosiale, politiske og kulturelle verdier. I Sverige prioriteres verdier som selvbestemmelse med rett og evne til å ta egne beslutninger og styre sitt eget liv, og selvrealisering spiller også en sentral rolle. Dette kan selvsagt også påvirke hvordan kvinner ser på og håndterer sine egne intime problemer, der kvinner kan føle seg alene med sine opplevelser og også nøle med å dele sine erfaringer med andre, spesielt når det gjelder intime problemer, der Google blir "vennen" å henvende seg til. Dette kan delvis skyldes den sterke vektleggingen av selvstendighet og personlig integritet som er vanlig i det svenske samfunnet, men det betyr ikke at det ikke finnes et ønske om eller behov for fellesskap og erfaringsutveksling på tvers av generasjoner.

KUNNSKAP PÅ TVERS AV GENERASJONER

Den nyeste forskningen, blant annet fra Karolinska Institutet og Göteborgs universitet, viser hvor viktig det er å ha åpne samtaler om kvinners helse og seksualitet. Det handler ikke bare om fysisk helse, men også om psykisk og emosjonelt velvære. Forskningen peker på viktigheten av å dele kunnskap mellom generasjoner for å bryte ned tabuer og misforståelser om kvinnekroppen.

NEW PRODUCTS & VAGIVITAL CLUB - FOR FELLESSKAP OG ERFARINGSUTVEKSLING

I 2024 planlegger VagiVital å lansere mange nye produkter, og allerede i begynnelsen av neste år kan vi avsløre at vi blant annet kommer med en selvtest for overgangsalderen og en test for urinveisinfeksjon, og det er bare begynnelsen når vi fyller porteføljen vår med produkter for kvinner som kan diagnostisere - behandle og forebygge problemer med intimhygiene. I tillegg vil vi i økende grad tilby abonnentene våre eksklusive tilbud og muligheten til å prøve de nye produktene våre i VagiVital Club. Vi ønsker også å skape et forum der kvinner kan dele sine erfaringer og også delta i eksklusive webinarer (unnskyld, jeg mener VAGINARER 😊) der vi vil tilby både foredrag med eksperter og gynekologer samt informasjon om hvordan VagiVital-produkter kan hjelpe kvinner i alle aldre til å opprettholde en sunn og fittevennlig intimhelseHer ønsker vi også å nå ut og lytte til våre kunders behov og høre mer om hvordan deres ideelle intimpleie ser ut og hva de ønsker seg fra VagiVital Club.

Abonner på vårt nyhetsbrev for å motta nyheter, tilbud og inspirasjon her!

🌺 Hvordan vil du at VagiVital Club skal se ut?

🌺Hvilke emner vil du vite mer om?

🌺 Har du noen erfaringer du ønsker å dele?

Send gjerne dine tanker og forslag til fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se.

Ta vare på deg selv og Stay Pussytive!

/Fanny

Ps. Angående min 50-årsdagskrise. Jeg vet at den går over, sannsynligvis dagen etter bursdagen min, men jeg trengte rett og slett å dele tankene mine med deg

VAGIVITAL

Diagnostiser - Behandler - Forebygger