Mot, håp & tørre slimhinner

Annika Cripps ble kjent for mange svensker gjennom sin deltakelse i Sveriges første datingprogram for eldre på TV, som ble ekstremt populært. Med sin varme og genuine personlighet ble hun raskt en favoritt blant seerne da hun delte tankene sine om romantikk, begjær og viktigheten av å pleie et forhold, men det få ikke vet er at Annika overlevde brystkreft. I januar 2016 fikk Annika en konvolutt i postkassen med avsender fra mammografiundersøkelsen hun nettopp hadde gjennomført. Konvolutten var tykkere enn den pleide å være, og hun skjønte umiddelbart at noe var galt.I dette eksklusive intervjuet deler Annika sjenerøst sine personlige refleksjoner og erfaringer på en håpefull og inspirerende måte basert på et ønske om å øke bevisstheten rundt brystkreft.

HEI ANNIKA, HVORDAN HAR DU DET DAG?

Jeg har det bra, takk! Jeg gikk faktisk nettopp gjennom kalenderen min fra 2016 fordi det var da jeg fikk brystkreft. Jeg måtte sjekke tidens gang og det var faktisk litt vanskelig for nå skjønte jeg hvor gal jeg faktisk var på den tiden (ler), men ellers har jeg det bra!

 

NÅR BLE DU DIAGNOSTISERT MED BRYSTKREFT?

Jeg tok en mammografi i januar 2016. Vanligvis får du bare et enkelt brev som sier at alt er i orden, men denne gangen fikk jeg en tykkere konvolutt. Så jeg kjente med en gang da jeg fikk konvolutten at den inneholdt flere papirer og da forsto jeg at noe var galt. Det var det første advarselsskiltet. Jeg fikk umiddelbart et nytt besøk på sykehuset. Jeg ble selvfølgelig litt sjokkert, og jeg snakket også mye med datteren min, som er lege, og med en venninne som hadde hatt brystkreft. Det var også mange som sa til meg at det kunne være en fettklump og at det ikke trengte å være kreft. Ved gjenbesøket da de skulle ta biopsi var det ikke mulig å få inn nålen da brystet var så kompakt og jeg måtte bestille et nytt besøk til ultralyd i stedet. Det var under ultralyden jeg virkelig forsto. Jeg husker tydelig legen og sykepleieren som gjorde ultralyden. Jeg skjønte umiddelbart fra ansiktsuttrykket deres at det var alvorlig. Det kunne merkes i hele rommet. Men det var faktisk først etter operasjonen, da klumpen var kirurgisk fjernet og analysert, at jeg fikk beskjed om at det faktisk var brystkreft.

 

HVA HUSKER DU MEST NÅR DU FIKK NYHETENE?

Min eldste datter, som selv er lege, var med meg da jeg fikk nyheten. Jeg husker at den kvinnelige legen sa «Ja, 90 % sikker på at det er kreft og hvordan føles det Annika?». Jeg husker at jeg tenkte at det var et merkelig spørsmål å stille med en gang og reflekterte i stedet over at legen hadde fett hår. Jeg satt der og lurte på hvorfor folk går på jobb med fett hår (skatter). Men så så jeg at det rant i øynene til datteren min. Tiden sto stille i disse sekundene. Jeg klarte å tenke gjennom alt dette samtidig. Det er så sprøtt. Datteren min er en ekstremt empatisk person, men hun liker ikke å vise følelser og da jeg så at hun gråt - tenkte jeg at nå er det alvor. Så alt gikk liksom gjennom hodet mitt på en gang.

 

HAR DU HATT NOEN SYMPTOMER FØR?

Nei, ingen i det hele tatt! Jeg hadde imidlertid en risikofaktor med brystene mine som jeg ikke visste om. Det var at jeg hadde "kompakte bryster", som også kalles kjertelbryster. Den risikofaktoren er ganske tung. Jeg hadde også tatt østrogen i 2 år før kreften ble oppdaget. Jeg fylte 60 året jeg fikk nyheten om kreft og jeg var i slutten av overgangsalderen. I 2014 fikk jeg skikkelig dårlige urinveisinfeksjoner som jeg ikke kom over og tok langtidsvirkende penicillin i 3 måneder. Hele immunforsvaret ble slått ut og da tenkte jeg at nå må jeg begynne å spise østrogen for å unngå urinveisinfeksjonene. Det var helt fantastisk å ha østrogen - for jeg følte meg også så mye bedre psykisk, men det passet dessverre ikke så godt å ta østrogen når jeg hadde denne risikofaktoren for "kompakte bryster".

 

HVORDAN VET DU OM DU HAR KOMPAKTE BRYSTER?

Kjenner du brystene skal de være myke, men klarer du ikke å klemme dem så er de kompakte. Før brystkreft hadde jeg også ganske tunge bryster, og da jeg tok mammografi tidligere var det som å prøve å presse noe som ikke gir. Begrepet «kompakte bryster» eller kjertelbryster har kommet opp i debatten de siste to årene, med at man har begynt å snakke om dette som en risikofaktor basert på relativt ny forskning. Jeg hadde mange sunne faktorer som å være frisk, normalvektig og hadde ammet mine tre barn, noe som reduserer risikoen for brystkreft, men jeg visste ikke at kompakte bryster kunne være en risikofaktor.

 

UTFØRTE DU VANLIGE BRYSTUNDERSØKELSER?

Ja, men det fungerte ikke. Før brystkreft hadde jeg en stor D-kopp og noen ganger en E-kopp, og det var ikke mulig å kjenne på den indre delen av brystet da de var så kompakte. Så jeg gjorde så godt jeg kunne, men det var under mammografien at kreften ble oppdaget. Da jeg forklarte at kjertelbryster kan være en risikofaktor for vennene mine, ønsket de i stedet brystene deres undersøkt – av meg! Sist gang det skjedde var vi på en pub (ler)!

 

 

HVA HUSKER DU FRA DAGEN DU OPERERTE DEG FOR BRYSTKREFT?

Jeg ble operert 29. mars 2016, og det er så interessant...i kalenderen min hadde jeg nettopp skrevet ned en haug med ting om jobb og lignende. Det sier ingenting om en operasjon der. For å finne ut hvilken dag jeg ble operert for dette intervjuet, måtte jeg gå til appen på mobiltelefonen min som viser hvor mange skritt jeg går fordi jeg visste at jeg ikke gikk et eneste skritt den dagen jeg ble operert. Det som var enda rarere, i ettertid, var at jeg hadde bestilt 50-årsfest til lørdagen i uken jeg ble operert – jeg var helt dum. Så gikk jeg tilbake på jobb bare 10 dager etter operasjonen, og det var faktisk det vanskeligste å lese om i kalenderen min. Det var også først etter operasjonen at en test i armhulen viste at kreften ikke hadde spredt seg, noe som var veldig hyggelig! I mitt tilfelle var det også andre ting, som allerede indikerte at den ikke ble spredt. Hvis kreftklumpen har som et tykt potetskall rundt seg, så er det mindre risiko for at den har spredt seg, noe den ser ut til å ha på min MR. Jeg fikk tidlig gode signaler, men med forbehold om at vi alle vet at det er en vanskelig sykdom. Men etter operasjonen kunne jeg liksom puste. Kreften hadde ikke spredt seg og det var flott. 

 

HVORDAN HÅNDTERTE DU NYHETENE MENS DU MÅTTE VENTE PÅ KIRURGI?

Jeg var veldig rolig, fortsatte å jobbe og gikk på trening som vanlig. Det høres litt overmenneskelig ut, men jeg er veldig pragmatisk og ser det store bildet og alt føltes også profesjonelt håndtert av helsevesenet. Jeg sov faktisk godt om natten på denne tiden. Jeg snakket også med en venninne som hadde gått gjennom kreftbehandling som var vanskeligere enn min da hun fikk cellegift og hun sa dette: «Eneste tanken var at nå skal jeg dø, men jeg har hatt et veldig bra liv " og jeg lærte noe av det. Å ha den holdningen. Det hjalp meg. Jeg er ganske tøff med tanke på at akkurat nå bor jeg her og du vet ikke hva morgendagen vil bringe, men jeg kunne ikke la være å bekymre meg for det. Mange på min alder snakker om alle som er syke. Det sier seg selv at du blir syk når du er 60, 70, 80 år,

 

HAR DU FORTALT DINE NÆRME OM DIAGNOSEN?

Jeg la ikke ut en statusoppdatering på Facebook om kreftdiagnosen min, men jeg fortalte det til alle bortsett fra mamma og pappa fordi jeg ville skåne dem. Faren min døde i 2018 og i 2016 da jeg ble diagnostisert med brystkreft var han 92 år gammel og litt forvirret. Jeg ville ikke bekymre ham. Moren min hadde det helt fint, men jeg og søsteren min tok avgjørelsen om å ikke fortelle det til foreldrene mine. Jeg fortalte det til alle på jobben og selvfølgelig var reaksjonene litt forskjellige. Noen mennesker som har fått en kreftdiagnose opplever at folk reagerer feil når de forteller folk rundt seg. Jeg brydde meg ikke om reaksjonene ikke alltid var de beste.

 

HAR DU NOEN RÅD TIL DE SOM HAR EN VENN ELLER KOLLEGA SOM AKKURAT Fikk KREFT?

Fremfor alt er det best å lytte og kanskje i stedet for å stille mange spørsmål, si «Hvis du vil snakke om det, snakk gjerne med meg».

 

 

HVORDAN REAGERTE FAMILIEN DIN PÅ NYHETENE?

Min eldste datter var med meg på sykehuset da jeg fikk nyhetene og også da jeg ble operert. Søsteren min, som bor i Ängelholm, tok seg også bryet med å komme opp til Stockholm og var med meg på operasjonsdagen. De to yngre døtrene mine var med meg etter operasjonen da jeg ville få den påfølgende behandlingsplanen, men de stirret mest på mammas nyopererte bryster (ler). De er begge veldig empatiske, men var kanskje ikke modne nok til å ha den samme dype forståelsen som min eldste datter, som også er lege, hadde. Men alle tre var selvfølgelig veldig bekymret.

 

 

HVORDAN VAR DEN ETTERFØLGENDE BEHANDLINGEN?

Brystene grodde raskt og operasjonen var mye lettere enn jeg hadde forestilt meg. Jeg har vært operert i foten før, og det var et helvete, men brystoperasjonen min gjorde ikke engang vondt. I mitt tilfelle fjernet de noe som lignet litt på en plomme på begge brystene, noe som gjorde at jeg gikk fra en D-kopp til en C-kopp, så i mitt tilfelle var det som en brystreduksjonsoperasjon. Jeg trengte aldri cellegift, men etter operasjonen ble det startet behandling med Tamoxifen, som er et østrogenhemmende medikament. I tre uker fikk jeg også stråling hver dag i uken, men strålingen gikk veldig fort og tok bare noen få minutter. Jeg fikk også en kontaktsykepleier, som var ganske ny i 2016, som jeg kunne ringe når som helst og stille spørsmål om ulike ting. Kontaktsykepleieren var også med i de 5 årene jeg var påmeldt. Det var mange legebesøk den våren for å få satt opp strålingen riktig, men jeg følte at jeg fikk en veldig god behandlingsplan som gjorde at jeg følte meg rolig hele tiden, at alt ble håndtert profesjonelt og at jeg kunne stole på helsevesenet. system. Jeg hadde den følelsen hele våren. Den eneste lille bonusen med brystkreftoperasjonen var min fantastiske kirurg. Jeg var så heldig å ha en av Sveriges beste kreftkirurger, som også var spesialist i plastisk kirurgi. Etter operasjonen fikk jeg to perfekte bryster og slapp å bruke bh med mye støtte, noe som tidligere hadde gitt meg fordypninger i skuldrene, noe som var en lettelse og det ble også som en liten bonus i det som ellers var kjedelig. plikt. at jeg fikk et skikkelig godt behandlingsopplegg, som gjorde at jeg følte meg trygg hele tiden, at alt ble håndtert profesjonelt og at jeg kunne stole på helsevesenet. Jeg hadde den følelsen hele våren. Den eneste lille bonusen med brystkreftoperasjonen var min fantastiske kirurg. Jeg var så heldig å ha en av Sveriges beste kreftkirurger, som også var spesialist i plastisk kirurgi. Etter operasjonen fikk jeg to perfekte bryster og slapp å bruke bh med mye støtte, noe som tidligere hadde gitt meg fordypninger i skuldrene, noe som var en lettelse og det ble også som en liten bonus i det som ellers var kjedelig. plikt. at jeg fikk et skikkelig godt behandlingsopplegg, som gjorde at jeg følte meg trygg hele tiden, at alt ble håndtert profesjonelt og at jeg kunne stole på helsevesenet. Jeg hadde den følelsen hele våren. Den eneste lille bonusen med brystkreftoperasjonen var min fantastiske kirurg. Jeg var så heldig å ha en av Sveriges beste kreftkirurger, som også var spesialist i plastisk kirurgi. Etter operasjonen fikk jeg to perfekte bryster og slapp å bruke bh med mye støtte, noe som tidligere hadde gitt meg fordypninger i skuldrene, noe som var en lettelse og det ble også som en liten bonus i det som ellers var kjedelig. plikt. Den eneste lille bonusen med brystkreftoperasjonen var min fantastiske kirurg. Jeg var så heldig å ha en av Sveriges beste kreftkirurger, som også var spesialist i plastisk kirurgi. Etter operasjonen fikk jeg to perfekte bryster og slapp å bruke bh med mye støtte, noe som tidligere hadde gitt meg fordypninger i skuldrene, noe som var en lettelse og det ble også som en liten bonus i det som ellers var kjedelig. plikt. Den eneste lille bonusen med brystkreftoperasjonen var min fantastiske kirurg. Jeg var så heldig å ha en av Sveriges beste kreftkirurger, som også var spesialist i plastisk kirurgi. Etter operasjonen fikk jeg to perfekte bryster og slapp å bruke bh med mye støtte, noe som tidligere hadde gitt meg fordypninger i skuldrene, noe som var en lettelse og det ble også som en liten bonus i det som ellers var kjedelig. plikt.

 

 

HVORDAN REAGERTE DU FØLELSESMÆSSIG UNDER OG ETTER BEHANDLING?

Selvfølgelig var det mange tanker om døden under behandlingen, men etter fødselsmerkekreften setter jeg så mye mer pris på livet. Jeg tar ikke noe for gitt lenger. Jeg har blitt så utrolig takknemlig for alt, og jeg orker heller ikke folk som sutrer og klager for mye, noe jeg var mer akseptert for før brystkreften min. Jeg har mange kvinnelige venner, men jeg gjorde faktisk en utrenskning blant vennene mine etter kreft og fjernet alle energivampyrer. For å ha det bra må du ha god energi rundt deg og det gjelder alt. Jeg får ikke betalt for å være livstrener. Livet er for kort. Før operasjonen hadde jeg også så tunge bryster at jeg fikk hull i skuldrene etter BH-en Det høres kanskje banalt ut, men brystene ble faktisk finere etter operasjonen, noe som var positivt.

 

 

HAR DU HATT NOEN BIVIRKNINGER?

Jeg fikk veldig informativ og tydelig informasjon om bivirkningene av behandlingen. Helsevesenet gjør heller ingen «lykkeberegninger», men de informerte om alt. Jeg fikk beskjed om at jeg kunne få brannskader av strålingen og jeg fikk også et grått område på brystet etter strålingen, men det skader ikke å ha stråling. Det føles ikke som stråling i det hele tatt! Den østrogenhemmende medisinen Tamoxifen kan også gi bivirkninger. Jeg var tross alt i overgangsalderen allerede før brystkreftdiagnosen med lave nivåer av østrogen og på toppen av det fikk jeg østrogenhemmer. Jeg sluttet også med østrogen umiddelbart da jeg fikk den tykke konvolutten fra mammografien. Antiøstrogenmedisiner er også mye verre for yngre kvinner da de havner i overgangsalderen tidligere, men jeg var allerede i overgangsalderen. Jeg tror ikke, at anti-østrogenmedisinen påvirket meg så mye i starten, men så var mitt eneste fokus på den andre siden at jeg ikke ville dø. Lave nivåer av østrogen gjør deg tørr over hele kroppen, men tørre slimhinner er ikke noe du tenker på når du skal gjennom brystkreftbehandling. Jeg har også alltid hatt litt fett hår, men plutselig ble håret supertørt og sprøtt og neglene mine fikk dårligere kvalitet. Jeg skulle gå på Tamoxifen i fem år, men etter fire år tok jeg kontakt med legen min da urinveisinfeksjonene mine begynte å komme tilbake. Når slimhinnene blir tørre og skjøre blir de også mer mottakelige for UVI og jeg ville ikke havne der jeg var i 2014, hvor jeg hadde UVI hele tiden og da ble det bestemt at jeg kunne slutte. Tamoxifen. men så var mitt eneste fokus på den andre siden at jeg ikke ville dø. Lave nivåer av østrogen gjør deg tørr over hele kroppen, men tørre slimhinner er ikke noe du tenker på når du skal gjennom brystkreftbehandling. Jeg har også alltid hatt litt fett hår, men plutselig ble håret supertørt og sprøtt og neglene mine fikk dårligere kvalitet. Jeg skulle gå på Tamoxifen i fem år, men etter fire år tok jeg kontakt med legen min da urinveisinfeksjonene mine begynte å komme tilbake. Når slimhinnene blir tørre og skjøre blir de også mer mottakelige for UVI og jeg ville ikke havne der jeg var i 2014, hvor jeg hadde UVI hele tiden og da ble det bestemt at jeg kunne slutte. Tamoxifen. men så var mitt eneste fokus på den andre siden at jeg ikke ville dø. Lave nivåer av østrogen gjør deg tørr over hele kroppen, men tørre slimhinner er ikke noe du tenker på når du skal gjennom brystkreftbehandling. Jeg har også alltid hatt litt fett hår, men plutselig ble håret supertørt og sprøtt og neglene mine fikk dårligere kvalitet. Jeg skulle gå på Tamoxifen i fem år, men etter fire år tok jeg kontakt med legen min da urinveisinfeksjonene mine begynte å komme tilbake. Når slimhinnene blir tørre og skjøre blir de også mer mottakelige for UVI og jeg ville ikke havne der jeg var i 2014, hvor jeg hadde UVI hele tiden og da ble det bestemt at jeg kunne slutte. Tamoxifen. når du må gjennomgå brystkreftbehandling. Jeg har også alltid hatt litt fett hår, men plutselig ble håret supertørt og sprøtt og neglene mine fikk dårligere kvalitet. Jeg skulle gå på Tamoxifen i fem år, men etter fire år tok jeg kontakt med legen min da urinveisinfeksjonene mine begynte å komme tilbake. Når slimhinnene blir tørre og skjøre blir de også mer mottakelige for UVI og jeg ville ikke havne der jeg var i 2014, hvor jeg hadde UVI hele tiden og da ble det bestemt at jeg kunne slutte. Tamoxifen. når du må gjennomgå brystkreftbehandling. Jeg har også alltid hatt litt fett hår, men plutselig ble håret supertørt og sprøtt og neglene mine fikk dårligere kvalitet. Jeg skulle vært på Tamoxifen i fem år, men etter fire år tok jeg kontakt med legen min da urinveisinfeksjonene mine begynte å komme tilbake. Når slimhinnene blir tørre og skjøre blir de også mer mottakelige for UVI og jeg ville ikke havne der jeg var i 2014, hvor jeg hadde UVI hele tiden og da ble det bestemt at jeg kunne slutte. Tamoxifen. da mine urinveisinfeksjoner begynte å komme tilbake. Når slimhinnene blir tørre og skjøre blir de også mer mottakelige for UVI og jeg ville ikke havne der jeg var i 2014, hvor jeg hadde UVI hele tiden og da ble det bestemt at jeg kunne slutte. Tamoxifen. da mine urinveisinfeksjoner begynte å komme tilbake. Når slimhinnene blir tørre og skjøre blir de også mer mottakelige for UVI og jeg ville ikke havne der jeg var i 2014, hvor jeg hadde UVI hele tiden og da ble det bestemt at jeg kunne slutte. Tamoxifen..

 

HVOR TØRR BLIR DU ETTER KREFTBEHANDLING?

Jeg ble ikke så tørr at jeg begynte å blø når jeg hadde sex – slimhinnene har aldri vært så tørre. I løpet av tiden jeg tok Tamoxifen møtte jeg også en mann som jeg hadde et normalt sexliv med, og i løpet av denne tiden brukte jeg aktuell østrogen. Jeg bruker også VagiVital AktivGel regelmessig og det jeg liker med den er at den er klumpfri. Som intimvask bruker jeg alltid VagiVital V Cleanser og jeg kommer faktisk aldri til å bruke noe annet. Jeg anbefaler det til alle vennene mine siden det fukter så godt og er fantastisk!

 

Du finner VagiVital V Cleanser intimvask her

 

HVORDAN BLEV DITT SEXLIV PÅVIRKET ETTER KREFTBEHANDLING?

Det var en så merkelig ting også. Under kreftbehandling våren 2016 var jeg singel og datet en fyr jeg hadde sex med, og jeg forstår fortsatt ikke hvorfor jeg gjorde det fordi han ikke var veldig seriøs. Han var veldig interessert i begynnelsen, men da han fant ut at jeg var 10 år eldre enn ham, da...ja. Jeg tok ikke alltid gode beslutninger i denne perioden. Jeg skjønte for eksempel ikke at jeg skulle hvile og sykemelde meg på jobb. Ønsket var der hele tiden i løpet av de fire årene med behandling. Libido var ikke svekket. Jeg ville ha sex. Jeg kan faktisk kjenne på mangelen på lyst nå, men da må man kjempe litt med det på egenhånd.

 

Du finner VagiVital AktivGel for tørre slimhinner & smerter ved samleie her

 

BLE KROPPSBILDET DIN PÅVIRKET ETTER BRYSTKREFT?

Nei, jeg tror ikke det, men det er også så motstridende. Jeg hadde bursdagsmiddag med venninnene mine da jeg fylte 60, samme år som kreftbehandlingen. Når jeg ser bilder fra den middagen ser jeg helt strålende ut. Det er også et bilde fra en fottur på Mallorca samme år, hvor jeg ser veldig bra ut, og jeg fikk også ofte skryt i 2016 for ikke å miste meg selv. Var det ekte eller falskt? Jeg vet faktisk ikke.

 

ER DET NOE DU ØNSKER DU HADDE GJORT ANNERLEDES?

Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke meldte meg syk. Så i ettertid er det et godt tips å gi opp å være flink jente! Det var faktisk ganske sprøtt at jeg gikk tilbake på jobb så snart. Da jeg gikk til stråling kunne jeg vært sykemeldt 25 %, men for ikke å gå glipp av jobben var jeg på sykehuset for å få stråling kl. 06:30 hver dag så jeg kunne jobbe etter det. Helt sinnsykt! Mine kolleger, som jeg var ansvarlig for, var de beste i verden og sa ofte til meg; "Annika, skal du ikke til behandling? Hva gjør du her?". De var utrolig støttende og smartere enn meg. Alle rundt meg sa at jeg skulle sykemelde meg, men jeg var sånn den gangen – det har jeg vurdert på nytt. Jeg ville endret det. Dum. Livet har forskjellige faser og nå hadde jeg kreft. Jeg tenkte faktisk på det, da jeg så politikeren Lena Hallengren på nyhetene, da hun hadde betydelig tøffere kreftbehandling enn meg. Jeg fikk lyst til å si "gled med regjeringen nå, Lena!" og ville nesten sende henne en e-post. Du sier også alltid "Ja, men jeg føler meg bra å jobbe" men det må være noe i mellom, ikke sant? At jeg ikke kunne ta fri og var sykemeldt i fire uker – det er bare latterlig!

 

HAR DIN HOLDNING TIL HELSE ENDRETS PÅ NOEN MÅTE?

Jeg har alltid likt vin og litt for mye sukker. Etter skilsmissen min i 2008 har det vært mye festing med sene kvelder og mye dating, men det har endret seg etter brystkreften. Jeg tar bedre vare på meg selv etter kreft. Jeg er mer forsiktig nå. Jeg drikker aldri slik at jeg får bakrus og drikker kun 1 eller max 2 glass vin og kun til mat og aldri på tom mage. Jeg har alltid trent og gjør det fortsatt, men nå tenker jeg mer på å ta vare på meg selv. Jeg stresser mindre. Jeg sover også godt og passer på søvnen, som nesten har blitt en vitenskap, hvor det er viktig for meg å få nok søvn og jeg har både et vektteppe, en neglematte og en pute mellom bena (ler) for å ikke å forstyrre hoften min. Jeg kan nå bli litt av en hypokonder noen ganger. Jeg fikk en vokspropp i øret, som gjorde at jeg mistet balansen og jeg trodde umiddelbart at det var hjernekreft. Det har ikke skjedd så mange ganger, men kreft kommer med en. Det blir litt av et hypokondrisk lys. Etter en langvarig forkjølelse som aldri tok slutt, tenkte jeg at nå er det kreft igjen. Det kan skje noen ganger. I dag er jeg erklært frisk siden 2021 og deltar nå i det vanlige mammografiprogrammet, men jeg er og vil alltid forbli en kreftoverlever.

 

HAR DU NOEN RÅD TIL KVINNER SOM AKKURAT HAR FÅTT BRYSTKREFT?

Hvis du nå er rammet av kreft, må du være klar over at brystkreft sannsynligvis er en av de beste formene, da brystene stikker ut og ikke er i nærheten av noen vitale organer. I dag overlever de fleste en brystkreftdiagnose. Tipset er faktisk å tro på helsevesenet. Jeg satt ofte på venterommet og hørte folk være misfornøyde med det ene og andre – og man kan selvsagt bli lurt, men jeg tenker først og fremst at man må stole på brystkreftbehandlingen. Det er et superprofesjonelt system med et helt team av mennesker med enorm kunnskap. Ikke se etter feil, men se på det store bildet. Lytt også til deg selv. Meld deg syk og slutt å være en flink jente! Den kloke legen min ba meg sykmelde meg, men jeg ville ikke høre på henne. Det kom også veldig bra ut basert på brystkreften min. Jeg har fått en ny måte å se livet på, hvor jeg verdsetter meg selv, min tid og min helse på en bedre måte. Jeg har utviklet et mye tettere forhold til min søster, hvor vi i dag er veldig nære og jeg har på mange måter revurdert meningen med livet, noe som har vært veldig positivt!

 

Av: Fanny Falkman Grindal