Lichen Sclerosus: en guide til å forståelse og håndtering

Lichen Sclerosus er en kronisk hudsykdom som hovedsakelig rammer underlivet og analområdet, men kan også ramme andre deler av kroppen. Sykdommen er relativt sjelden, men den kan forårsake betydelig ubehag og påvirke livskvalitet. Det anslås at omtrent 1 av 70 kvinner lider av Lichen Sclerosus. Det betyr at rundt 1,4% av alle kvinner kan være rammet av denne kroniske hudsykdommen. Det er imidlertid viktig å merke seg at dette tallet kan variere noe avhengig av hvilken studie og befolkningsgruppe som undersøkes. Lichen Sclerosus kan forekomme i alle aldersgrupper, men er mer vanlig hos kvinner etter overgangsalderen (kvinner som har passert menopausen). Samtidig er det verdt å nevne at sykdommen kan være underdiagnostisert, da mange kan føle seg ukomfortable med å søke behandling for symptomene sine, eller symptomene kan forveksles med andre tilstander.

Når jeg leste en anmeldelse fra en av våre brukere, Pernilla, som selv har Lichen Sclerosus, følte jeg at det var på tide å sette fokus på sykdommen og spre litt mer kunnskap om den ❤️

HVA ER LICHEN SCLEROSUS?
Lichen Sclerosus (LS) er en inflammatorisk hudsykdom som kjennetegnes av tynne, hvite flekker på huden som kan klø og forårsake smerte. Disse hudflekkene kan bli ømfintlige, skjøre og sprekke, noe som kan føre til ytterligere komplikasjoner.

SYMPTOMER PÅ LICHEN SCLEROSUS
Lichen Sclerosus-symptomene kan variere fra person til person, men de vanligste er
🌸 Hvite flekker på huden, hovedsakelig i kjønns- og analområdet
🌸 Kløe, som kan være intens
🌸 Smerte eller ubehag, spesielt ved berøring eller under samleie
🌸 Sprekker eller blødninger på huden
🌸 Forandringer i hudens struktur, for eksempel fortykning eller rynker
Lichen Sclerosus kan ramme vulva hos kvinner, mens menn oftest rammes på forhuden på penis. Sykdommen kan også forekomme hos barn, men er mer vanlig hos voksne.

ÅRSAKER TIL LICHEN SCLEROSUS
Den nøyaktige årsaken til Lichen Sclerosus (LS) er ukjent, men forskere mener at flere faktorer kan spille en rolle:
🌸 Autoimmun reaksjon: Mange eksperter mener at LS kan være en autoimmun sykdom, der kroppens immunsystem feilaktig angriper friskt hudvev.
🌸 Genetiske faktorer: Noe tyder på at genetiske faktorer kan øke risikoen for å utvikle LS.
🌸 Hormoner: Det er mer vanlig med LS hos kvinner etter overgangsalderen, noe som tyder på at hormonelle endringer kan være en medvirkende faktor.
🌸 Hudskader: Skader på huden, for eksempel arrdannelse eller betennelse, kan også være en utløsende faktor.

DIAGNOSTISERING AV LICHEN SCLEROSUS
En diagnose av lichen sclerosus stilles ofte gjennom en fysisk undersøkelse og en medisinsk anamnese. For å bekrefte diagnosen kan legen også ta en hudbiopsi, som innebærer at en liten bit av huden fjernes og undersøkes under mikroskop.

BEHANDLING AV LICHEN SCLEROSUS
Det er ingen kur for lichen sclerosus, men behandlinger kan bidra til å håndtere symptomene og forhindre at sykdommen forverres. Vanlige behandlingsalternativer inkluderer:
🌸 Kortikosteroidkremer: Disse kremene er den vanligste behandlingen og kan redusere betennelse og kløe.
🌸 Immunsuppressive legemidler: For mennesker som ikke responderer på kortikosteroider, kan immunsuppressive legemidler være et alternativ.
🌸 Fuktighetsgivende kremer: Regelmessig bruk av fuktighetsgivende kremer kan bidra til å holde huden myk og forebygge sprekkdannelser.
🌸 Kirurgi: I alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med kirurgi for å fjerne skadet hud eller for å behandle komplikasjoner som arrdannelse.

VAGIVITAL AKTIVGEL - KLINISK BEVIST VED SVENSKE UNIVERSITETSSYKEHUS
Ved en sykdom som Lichen Sclerosus finnes det dessverre ingen mirakelkur, men VagiVital AktivGel kan gi betydelig lindring ved å fukte slimhinnene. Gelen er hormonfri og består hovedsakelig av vann. Den unike egenskapen ligger i den lave osmolaliteten, som gjør at fuktigheten i gelen effektivt overføres til slimhinnene. Dessuten har gelen en høy viskositet som gjør at den blir liggende der den påføres, slik at fuktigheten frigjøres til slimhinnene over tid uten å klebe seg fast.
Kliniske studier ved svenske universitetssykehus har vist at kvinner oppnår best resultat når de bruker gelen én gang om dagen i 90 dager, noe som tilsvarer tre tuber.

Kjøp 3 tuber AktivGel og få 10% rabatt her.

Å LEVE MED LICHEN SCLEROSUS
Å få diagnosen Lichen Sclerosus kan være skremmende, men det er viktig å huske at det finnes hjelp og støtte å få. Her er noen tips for å håndtere sykdommen:
🌸 Følg rådene fra legen din: Bruk de foreskrevne behandlingene regelmessig og i henhold til instruksjonene.
🌸 Unngå irritasjon: Bruk løstsittende klær og unngå såper og produkter som kan irritere huden.
🌸 Hold huden ren og tørr: Nøye hygiene kan bidra til å forebygge infeksjoner og ytterligere irritasjon.
🌸 Søk hjelp: Snakk med en lege, terapeut eller støttegruppe for å få råd og støtte.
Dersom du mistenker at du har Lichen Sclerosus eller opplever symptomene ovenfor, må du ikke nøle med å søke medisinsk hjelp. Med riktig behandling og støtte kan du leve et fullverdig og aktivt liv til tross for sykdommen ❤️

Ta vare på deg selv ❤️

/Fanny Falkman Grinndal

Business Manager Nordics

Peptonic Medical AB

fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se