RÅD MOT TØRR SKJEDE

Hjelper det virkelig å endre treningsvanene sine eller spise mer soyabønner for å kurere tørr skjede? I denne artikkelen har vi samlet (noen uventede) naturlige midler du kan prøve hjemme.

Hvis du opplever tørr skjede, finnes det flere medisinske behandlinger å velge mellom, blant annet vaginalkremer, som er kjent for å redusere tørrhet i skjeden. Men det finnes også naturlige midler du kan prøve i tillegg til behandlingene.

Noe av det er enkle ting du kan gjøre hver dag for å forbedre den vaginale helsen, eller ting du kan inkludere i den daglige rutinen. Noe du alltid bør huske, er at alle er forskjellige. Moderasjon er nøkkelen her, så pass på at du lytter til kroppen og umiddelbart stanser hvis tørrheten i skjeden blir verre. Med andre ord – prøv deg frem for å finne ut hva som føles riktig for deg og ditt v-område

Kostholdsendringer

Det vi spiser, påvirker både den mentale helsen og kroppen vår – og skjeden er intet unntak. Noe så enkelt som å drikke mer vann har vist seg å lindre tørr skjede, særlig under graviditet. Det finnes også visse vitaminer og næringsstoffer som kan hjelpe hvis du sliter med tørr skjede.

Probiotisk mat styrker ikke bare immunsystemet, men fremmer også veksten av gunstige bakterier som er bra for pH-balansen i skjeden.

Eksempler på probiotisk mat omfatter:

  • Yoghurt
  • Kombucha
  • Kimchi
  • Sauerkraut
  • Miso

Noe forskning tyder også på at mat som inneholder soya kan hjelpe, siden det har et naturlig høyt innhold av østrogen, noe som holder skjeden fuktig. Derfor kan du prøve å inkludere soyabønner eller tofu i kostholdet. Forskerne har imidlertid ikke funnet ut hva som er den optimale mengden soya mot tørr skjede. Igjen er moderasjon nøkkelen når det gjelder alle kostholdsanbefalinger.

E-Vitamin

Det har vært en debatt rundt E-vitamin som behandlingsmetode etter at Khloe Kardashian fortalte at hun brukte det som et middel mot tørr skjede. Uttalelsen hennes har blitt kritisert av noen, mens andre har tatt den til seg. I én undersøkelse klarte man å bevise at E-vitamin behandler tørr skjede effektivt. Andre advarer imidlertid om at det kan gjøre problemet verre. Snakk med legen din om kostholdet ditt, og sørg for å bruke alt med måtehold.

Vær seksuelt aktiv

Seksuell aktivitet, enten alene eller med en partner, har flere helsefordeler. Det reduserer blant annet stressnivået og styrker immunsystemet. Men visste du at det også kan lindre symptomer på tørr skjede? Dette er fordi den økte blodstrømmen til skjedeområdet bidrar til å holde skjeden fuktig.

Siden smerter under samleie er et vanlig symptom på tørr skjede, bør du imidlertid sørge for å gå sakte frem og legge vekt på forspillet for å mer glede ut av det. Hvis du fortsatt føler smerte, finnes det glidemidler du kan bruke. Naturlige midler er kokosolje, aloe vera og jojoba.

Hygieneprodukter

Når du opplever tørr skjede, er det ekstra viktig å passe på at produktene du bruker der nede er laget for det sensitive underlivet. Sørg for å bruke uparfymerte produkter og pustende stoff.

Noe av det du bør være ekstra oppmerksom på, er:

  • Vaskemiddel
  • Rens
  • Såpe
  • Undertøy (bomull foretrekkes)

Tren regelmessig

Det er mange fordeler med trening, men visste du at det er en flott måte å øke blodsirkulasjonen og balansere hormonnivåene på? Dette betyr at treningsvanene dine faktisk kan bidra til å behandle tørr skjede.

Ifølge healthline er kontinuitet viktigere enn intensitet. Selv 30 minutters gåing hver dag kan utgjøre en stor forskjell. Faktum er at svært intens trening kan ha motsatt effekt og gjøre at skjeden føles tørrere. Prøv deg frem og finn et intensitetsnivå som føles godt for din kropp.

En annen type trening som har vist seg å være effektiv mot tørr skjede, er bekkenbunnsøvelser, også kalt Kegel-øvelser. Kegel-øvelser bidrar til å styrke musklene rundt skjeden. De øker også blodsirkulasjonen, som igjen henger sammen med en fuktig og sunn skjede.

Alle forslagene ovenfor er alternative behandlingsmetoder du kan prøve hjemme. Hvis tørrheten i skjeden blir verre eller du bekymrer deg, er det viktig å kontakte legen for å forsikre seg om at det ikke skyldes underliggende helseproblemer, som for eksempel en infeksjon. Infeksjoner kan ikke kureres med naturlige midler og bør alltid vurderes av en lege.

Vi håper at tipsene i denne artikkelen kan inspirere deg til å gjøre endringer som er positive for skjeden din. Hvis du vurderer annen behandling ved siden av naturlige midler, anbefaler vi artikkelen om hvordan du velger riktig v-krem.