Tørr skjede under menstruasjon

Er det vanlig å oppleve kløe i skjeden under menstuasjon?

Under menstruasjonen er det større risiko for tørrhet og kløe i skjeden. I denne artikkelen beskriver vi hvorfor dette skjer og deler våre beste tips om hvordan du får en sunnere V-sone!

Det er helt normalt å oppleve tørr skjede, og det kan enkelt behandles. I beste fall kan det gi ubehag, og i verste fall smerter. La oss gjøre noe med det!

Vit at du ikke er alene – mange kvinner opplever det samme problemet. Det første steget mot å føle seg bedre er å finne ut mer om hvorfor skjeden blir tørr under menstruasjonen, og hvordan du kan behandle det.

Fall i østrogennivået forårsaker tørrhet

Det er kanskje ingen overraskelse at det er en sammenheng mellom menstruasjonssyklusen og hvordan skjeden føles. Østrogen, som du kanskje har hørt om før, er et hormon som bidrar til å holde skjeden fuktig. Nivået av østrogen i kroppen varierer avhengig av hvor du er i menstruasjonssyklusen. Før og etter menstruasjonen er østrogennivået som regel lavere, noe som kan føre til at du opplever tørrhet og ubehag i skjeden.

Så nå som vi vet at tørr skjede henger sammen med østrogennivået i kroppen, hva kan vi gjøre med det? Det finnes ulike behandlingsmetoder mot tørr skjede, hvorav en er å bruke en vaginalkrem som bidrar til å bevare fuktighetsnivået. Men det finnes også andre ting du kan gjøre og undersøke nærmere for å føle deg bedre.

Andre områder som bidrar til en sunn V-sone 

Allergi eller overfølsomhet

Selv om en av de mulige årsakene til tørr skjede kan være hormonnivåene i kroppen, kan det også hende at du reagerer på tampongene eller bindene du bruker – eller kanskje såpen eller fuktighetskremen. Test ut forskjellige alternativer, og sørg for at du bruker en såpe for ekstra sensitiv hud. Andre årsaker til allergi eller overfølsomhet kan være:

  • Stoffet undertøyet er laget av
  • Sparfymerte vaskemidler eller tøymykner
  • Kondomer
  • Glidemidler

Vårt beste tips? Pass på å alltid velge produkter som er uparfymerte og egnet for sensitiv hud.

Stress

Høye stressnivåer reduserer blodsirkulasjonen i hele kroppen – og skjeden er intet unntak. Opplever du langvarig stress, angst og depresjon, kan det i tillegg til mange andre negative sideeffekter også gi tørr skjede. Å redusere stressnivået kan bidra til å gjenopprette fuktigheten – i tillegg til å gi en rekke andre positive effekter. 

Prevensjon

P-piller eller minipiller kan også påvirke hormonnivåene og føre til at du opplever tørrhet. Lave nivåer av østrogen og høye nivåer av andre hormoner som desogestrel og norgestimat i p-pillene kan være medvirkende faktorer. Rådfør deg med gynekologen for å finne ut om du kan bytte til et mer egnet alternativ.

Røyking

I likhet med stress vet vi at røyking har flere negative effekter på kroppen. Røyking påvirker hormonnivået, noe som kan bidra til tørr skjede, men også humørsvingninger og tretthet. Begrunnelsen er at røyking har negativ innvirkning på sirkulasjonen, noe som fører til økt risiko for tørr skjede. 

Intense trening

Fysisk aktivitet og trening under menstruasjonen gir en mengde fordeler, blant annet:

  • reduserte PMS-symptomer
  • økt produksjon av endorfiner
  • at du føler deg sterkere
  • at du får bedre humør
  • reduserte menstruasjonssmerter

Imidlertid kan svært intense treningsøkter og å presse seg selv til det ytterste bidra til tørr skjede. Når du har menstruasjon, kan det være lurt å senke tempoet et lite hakk. Anbefalte aktiviteter inkluderer, men er ikke begrenset til:

  • Yoga
  • Pilates
  • Lett jogging
  • styrketrening med lavt volum

Hvordan det føles å trene under menstruasjonen er selvsagt forskjellig fra person til person. Noen kvinner kan fortsette med sin vanlige treningsrutine alle ukene i måneden, men for noen kan det hjelpe å ta det roligere og senke intensiteten på treningen.

Hver enkelt kvinne er unik, og dette vil ikke gjelde for alle. Det aller viktigste er å snakke om det og ikke lide i stillhet. Hvis du opplever ubehag, finnes det behandling som er laget for å hjelpe deg – og det finnes andre å snakke med.

Les mer om hvordan VagiVital kan hjelpe deg