Så lenge varer premenopausen

Ærlig talt vet jeg ikke hvor lenge jeg har vært i premenopausen, men jeg antar at det nærmer seg et tiår. Både formen og intensiteten på symptomene har variert. I 40-årsalderen opplevde jeg perioder med intens nattesvette, mange netter sov jeg innpakket i store badehåndklær for å unngå at madrassen ble gjennomvåt, og ofte våknet jeg utmattet og ekstremt tørst om morgenen. Min menstruasjonssyklus har vært alt annet enn forutsigbar, med alt fra 19 til 126 dager mellom menstruasjonene, noe som har gjort det utfordrende å forstå hvor i syklusen jeg befinner meg. Det har også vært vanskelig å tolke plutselige humørsvingninger. Skyldes sinnet mitt utfordrende PMS, er det påvirkning fra premenopausen, eller er det rett og slett gode grunner til frustrasjonen min? Mange ganger har jeg følt at jeg har mistet kontakten med kroppen min, der den uregelmessige menstruasjonssyklusen ikke har kunnet gi meg noen veiledning. I ettertid kan jeg på en litt pinlig måte koble den økte lysten min til eggløsningstidspunktet, og når mensen endelig kommer, forstår jeg plutselig årsakene til gårsdagens hodepine, irritasjon og søtsug. Å forsøke å leve i harmoni med menstruasjonssyklusen i premenopausen kan mildt sagt være en utfordring. Noen ganger har jeg hatt en hukommelse som en gullfisk og gjort merkelige ting, som for eksempel å prøve å "bipe" opp inngangsdøren til huset med bilnøklene, men om forvirringen skyldtes søvnmangel i småbarnsalderen eller en blomstrende premenopause, er et spørsmål jeg fortsatt ikke kan svare på. Det kan være en komplisert reise for mange kvinner å navigere seg gjennom premenopausen, særlig fordi det kan være vanskelig å vite når den starter og hvor lenge den vil vare. Jeg er fortsatt i premenopausen fordi jeg fortsatt har mensen, selv om den er uregelmessig, men i dag har jeg funnet måter å håndtere og ta vare på meg selv på i denne perioden, og det første steget var å faktisk forstå at jeg er i premenopausen. ❤️

HVA ER PREMENOPAUSE?

Premenopausen er perioden før overgangsalderen, når en kvinne ikke har hatt menstruasjonssyklus på 12 måneder. Kroppen begynner gradvis å produsere mindre østrogen, noe som kan føre til ulike symptomer som uregelmessige menstruasjoner, hetetokter, nattesvette, humørsvingninger og søvnproblemer. Det er en naturlig del av aldringen, men opplevelsen og symptomene varierer sterkt fra kvinne til kvinne.

Finn ut om du er i premenopausen med VagiVital Menopause FSH Test her.

HVOR LENGE VARER PREMENOPAUSEN?

Premenopause, også kjent som perimenopause, er en periode hvor kvinnekroppen gradvis begynner å redusere produksjonen av kjønnshormoner som er ansvarlige for reproduksjonen, særlig østrogen. I denne fasen skjer det en betydelig endring i kvinnens reproduktive system, og det kan gi en rekke symptomer som for mange kan være både forvirrende og utfordrende. Hvor lenge premenopausen varer og hvor intense symptomene er, varierer sterkt fra kvinne til kvinne, noe som gjør den til en svært individuell opplevelse.

Ifølge forskning presentert i Journal of the North American Menopause Society er den gjennomsnittlige lengden på premenopausen rundt fire år. Dette er imidlertid en forenkling, ettersom noen kvinner bare opplever overgangssymptomene i en mye kortere periode, mens det for andre kan vare i over ti år. Denne variasjonen skyldes en rekke faktorer som til sammen påvirker hver enkelt kvinnes unike premenopausale reise:

🌸 Genetik

En viktig faktor når det gjelder lengden på premenopausen, er familiehistorien. Kvinner som har mødre og søstre som har gjennomgått en lengre eller mer intens premenopausal periode, kan oppleve at deres egne erfaringer gjenspeiler dette mønsteret. Genetiske faktorer kan påvirke debutalder, varigheten av premenopausen og hvilke symptomer som er mest fremtredende.

🌸 Livsstil

Livsvaner har også en betydelig innvirkning på forløpet av premenopausen. Røyking, høyt alkoholforbruk, lite fysisk aktivitet og dårlige kostholdsvaner har alle vist seg å fremskynde inntreden av premenopause og potensielt forlenge perioden. På den annen side kan en sunn livsstil med regelmessig mosjon og et balansert kosthold lindre symptomene og muligens bidra til en kortere og mindre plagsom overgangsperiode.

🌸 Generell helse

Kvinnens generelle helse er en annen faktor som kan påvirke lengden og alvorlighetsgraden av premenopausen. Tilstander som skjoldbruskkjertelforstyrrelser, diabetes og høyt blodtrykk kan påvirke kroppens hormonbalanse og dermed påvirke både utbruddet og varigheten av premenopausen. 

Les mer om premenopausale symptomer her.

HVA SIER FORSKNINGEN? 

Forskning viser at tidlig forståelse og håndtering av premenopausale symptomer kan forbedre livskvaliteten og bidra til å redusere risikoen for helsetilstander som er forbundet med reduserte østrogennivåer. En studie fra 2015 i The Lancet understreker viktigheten av personlig tilpasset behandling for kvinner i overgangsalderen, inkludert opplæring, livsstilsendringer og eventuelt hormonerstatningsterapi (HRT).

Premenopausen er en svært individuell opplevelse som ofte krever en personlig tilnærming. Ved å forstå endringene som skjer i kroppen og utforske ulike mestringsstrategier, kan kvinner navigere bedre gjennom premenopausen med større selvtillit og velvære. Forskningen og kunnskapen om premenopausen fortsetter også å øke, noe som gir kvinner bedre verktøy og ressurser til å håndtere denne livsfasen på en sunn og informert måte. Det faktum at kvinner også begynner å dele sine erfaringer med hverandre, er nok et skritt i riktig retning mot større forståelse og muligheten til å påvirke denne til tider turbulente perioden i livet.

Ta vare på deg selv & Stay Pussytive ❤️

/Fanny Falkman Grinndal
Business Manager Nordics
Peptonic Medical AB

fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se