Slik vet du om du lekker fostervann

I amerikanske filmer begynner fødselen nesten alltid med at en gravid kvinne i panikk utbryter "Oh no, my water broke!". og masse vann fosser ut. Men i virkeligheten er det bare 10-15% av alle fødsler som starter med at vannet går, og det er ikke alltid det kommer som et fossefall. Av og til er det bare en liten "lekkasje".

Da jeg ventet mitt første barn, startet fødselen med at vannet gikk. Det var bokstavelig talt som om en vannballong hadde sprukket. Jeg var helt uforberedt og oppførte meg omtrent som den sjokkerte gravide kvinnen i en amerikansk film. I etterkant av den opplevelsen sørget jeg for å være bedre forberedt, så godt at jeg utdannet meg til fødeinstruktør og også begynte å jobbe som doula (fødselshjelper). Min nye hobby, "å føde barn", førte til at jeg fikk ytterligere tre nydelige barn .

"Hvordan vet jeg om vannet har gått?" var et av de vanligste spørsmålene jeg fikk på fødselsforberedende kurs. Som regel kommer det mye fostervann ut, a la "Oh no, my water broke", og det er ikke til å ta feil av, men noen ganger er det bare en liten lekkasje som kan være vanskelig å identifisere. Før pleide jeg å fortelle studentene mine at fostervann faktisk kan ha samme lukt som sæd (du hørte riktig!). Dette skyldes at både fostervann og sæd inneholder aminer, som kan gi en lignende lukt. Det kan noen ganger være vanskelig å vite hva som forårsaker lukten i trusa. Det er selvfølgelig ingen overraskelse hvis det kommer som en vannbombe, men i siste del av svangerskapet er det ikke uvanlig med urinlekkasje (fordi babyen presser) og økt utflod fra skjeden. Så hvordan vet du hva som er hva?

TEGN PÅ FOSTERVANNSLEKKASJE

I omtrent 10% av alle fullbårne svangerskap går vannet spontant før fødselen starter. En for tidlig bristning av fosterhinnene, før uke 37, forekommer hos 2-4% av alle enkeltsvangerskap og 7-20% av tvillingsvangerskap. Det kjennetegnes vanligvis av en stor eller jevn væskestrøm, noe som gjør det lett å oppdage. Imidlertid kan fostervannslekkasje noen ganger være sparsom eller komme og gå, noe som gjør det vanskeligere å legge merke til.

Andre mulige årsaker til væskelekkasje kan være normal utflod, bakteriell vaginose, utflod fra livmorhalsen eller urinlekkasje. 30-40% av alle gravide opplever urinlekkasje sent i svangerskapet, noe som kan forveksles med fostervannslekkasje.

FARE FOR IKKE-DIAGNOSTISERT VANNAVGANG

Hvis man ikke oppdager vannavgang, kan det føre til at infeksjoner sprer seg oppover fra skjeden til livmoren. Dette kan forårsake komplikasjoner for både mor og barn, inkludert infeksjoner i livmoren eller morkaken, feber, sepsis hos moren og lungebetennelse hos barnet. På den andre siden kan en falsk positiv diagnose føre til unødvendige medisinske inngrep som sykehusinnleggelse, antibiotikabehandling eller tvunget igangsetting av fødselen.

VAGIVITAL AL SELVTEST - EN ENKEL LØSNING

VagiVital AL Selvtest er et bind / trusebeskytter som hjelper til med å oppdage fostervannslekkasje. Testen inneholder en polymerinnstøpt stripe som skifter farge fra gul til blå eller grønn når fostervann oppdages. Testen er utviklet for å oppdage selv svært små mengder fostervann og kan brukes fra uke 16 i svangerskapet.

Når det føles som om testen er våt, fjernes den, og resultatet avleses etter 15 minutter. Ved urinlekkasje forblir testen gul. Kliniske studier viser at testen har høy pålitelighet med en sensitivitet på 97,06% og en spesifisitet på 96,92%.

Kjøp VagiVital AL for fostervannslekkasje her!

FALSKT POSITIVT RESULTAT

VagiVital AL Selvtest kan gi falskt positivt resultat for bakteriell vaginose, da pH-nivået også er høyt. En gravid kvinne med bakteriell vaginose bør behandles med antibiotika for å redusere risikoen for at vannet går for tidlig, så et positivt testresultat kan likevel føre til nødvendig behandling. Prøven bør ikke brukes ved blødning eller blodig utflod, eller innen 12 timer etter vaginalt samleie, da dette kan påvirke resultatet.

Kjøp vår selvtest for bakteriell vaginose med 92% nøyaktighet og resultater nå her!

@andrea foto på VS

SPØRSMÅL OG SVAR OM SELVTEST FOR FOSTERVANNSLEKKASJE

Spørsmål: Hvordan virker VagiVital AL bindet?

Svar: VagiVital AL-bindet skifter farge umiddelbart ved kontakt med fostervann. Ved kontakt med fostervann endrer bindets reseptorer farge til blått og/eller grønt. Denne fargen forblir stabil etter 15 minutters tørketid. Det positive blågrønne fargeskiftet skaper en mørkere flekk som lett kan observeres over den gule bakgrunnen.

Spørsmål: Hvor lenge skal jeg bruke VagiVital AL?
Svar:
Bruk VagiVital AL-bindet til du kjenner at det blir vått. Et bind brukes i maksimalt 12 timer, deretter bytter du til et nytt. Hver pakke inneholder 5 bind.

Spørsmål: Når bør jeg bruke VagiVital AL?
Svar:
Bruk VagiVital AL når du under svangerskapet kjenner en uidentifisert fuktighet i trusa, eller hvis legen eller jordmoren din mistenker at du kan ha en høyere risiko for fostervannslekkasje enn normalt.

Spørsmål: Kan VagiVital AL-bindet erstatte en medisinsk undersøkelse?
Svar:
Testen gjør det mulig å oppdage fostervannslekkasje i tilfeller der en lege ikke er til stede. Testen er utviklet både for hjemmemonitorering og for kontinuerlig monitorering over en lengre periode. Uansett anbefaler vi at du alltid er i kontakt med jordmor eller lege ved denne typen problemer.

Husk at det alltid er best å ta kontakt med jordmor/fødestedet hvis du er usikker på symptomene dine, eller hvis du mistenker at du lekker fostervann.

Ta vare på deg selv & Stay Pussytive ❤️ 

/Fanny Falkman Grinndal
Business Manager Nordics
Peptonic Medical AB
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se