Gynekolog svarer på spørsmålene du aldri har turt å spørre om

Les Fanny Falkman Grinndal, leder for VagiVital Sverige hadde et personlig intervju med gynekolog Arne Rådestad, der han svarer på alle spørsmålene du aldri har turt å spørre gynekologen din om.

Jeg kommer aldri til å glemme min første gynekolog! Han (ja fordi det var en mannlig gynekolog) var en eldre mann med et litt mykt, feminint utseende, og han var så utrolig pussytiv! Ved hvert besøk snakket han alltid så høyt og lykkelig om den fantastiske vulvaen min, uten å være ubehagelig eller gå over streken på noen måte. Og jeg mener ikke den vanlige og litt slitne uttalelsen om at "alt ser normalt ut". Det var mer sprudlende ros, som alltid var hyggelig. Han gjorde det på en så delikat og respektfull måte at jeg aldri følte meg ukomfortabel eller skitten. I stedet, på slutten av hvert besøk, følte jeg meg utrolig stolt og glad over den fantastiske vaginaen min! Det viste seg senere at venninnen min, som gikk til samme gynekolog, også hadde fått den samme pussytive behandlingen - men det spilte ingen rolle. Det føltes ekte, og vi gikk begge derfra med et stolt smil hver gang!

Et besøk hos gynekologen er tross alt en del av mange kvinners liv, men det kan også være en følelsesmessig utfordrende opplevelse for mange. Å måtte dele den mest intime delen av kroppen din med en fremmed, selv om det er en medisinsk fagperson, kan få kvinner til å føle seg både ukomfortable og nervøse.

En vanlig følelse som mange kvinner også kan oppleve under et besøk hos gynekologen, er skam. Det kan føles både ubehagelig og skamfullt å måtte kle av seg og eksponere kroppen sin for noen som vil se igjennom alt som er der nede. De fleste kvinner som har ligget med beina i været i en gynekologisk stol, kan nok kjenne seg igjen i denne kommentaren: "La oss få rumpa litt mer ned". Deretter må du skyve hele underlivet litt nærmere gynekologens ansikt mens du har en pågående samtale. Det er en merkelig og nesten komisk situasjon, men jeg liker å tro at det kan være noe pussytivt!

Når jeg ligger der i gynekologstolen, har jeg ofte lurt på hva gynekologen egentlig tenker om å undersøke kvinners underliv hver dag, og hvorfor folk egentlig velger å bli gynekologer? Men jeg har aldri turt å spørre. Det er, frem til nå.

Jeg intervjuet derfor gynekolog Arne Rådestad, lektor og spesialist i gynekologi. Arne er også en av VagiVitals rådgivere i V-akademiet, som består av spesialister innen ulike kliniske områder og er rådgiver for våre kliniske studier.

HVA FIKK DEG TIL Å BLI GYNEKOLOG?

"Jeg ville egentlig bli barnelege, men i siste del av turnustjenesten, det vi kaller turnus, tjenestegjorde jeg på en kvinneklinikk og syntes det var så gøy, så jeg fortsatte å vikariere der som turnuslege. Som gynekolog fikk jeg både operere og ta meg av fødsler og svangerskap - det syntes jeg var spennende. Det har alltid vært spennende å ta seg av barn som ligger i magen til mamma og som så blir født. Å prøve å hjelpe til i de sammenhengene når barn blir født og å ta seg av kvinnene som bærer barna var veldig gøy. Så er det jo slik at når man begynner å kunne en ting eller to på et felt, så føler man at man får mer ansvar og da blir interessen for faget større og man ser andre muligheter enn før jeg begynte på kvinneklinikken.  Derfor valgte jeg å spesialisere meg i gynekologi og obstetrikk, som det het den gangen."

HVA BETYR DET Å VÆRE SPESIALIST I GYNEKOLOGI?

"For å bli spesialist må man tilbringe fem år innen kirurgi, anestesi og gynekologi for å få nok erfaring til å bli spesialist innenfor området. Deretter må du lære om graviditet, fødsel og gynekologiske sykdommer, og også bli dyktig på sykdommer som kvinner kan få, men som hører inn under andre spesialiteter som kirurgi, anestesi og medisin. Etter hvert innså jeg at hvis jeg skulle bli god på noe, måtte jeg velge en spesialisering, og da ble jeg mer og mer interessert i gynekologi og skrev derfor doktorgrad i gynekologi. Det er ofte en automatikk i at man også blir værende i det området man har valgt for doktorgradsavhandlingen. Jeg var veldig fornøyd og har ikke angret på det valget."

HVA ER DE VANLIGSTE GRUNNENE TIL Å BLI GYNEKOLOG?

"Det er nok interesse for de eksistensielle spørsmålene i livet; fødsel, fertilitet, seksualitet, og du har også muligheten til å interessere deg for infertilitet og kvinnesykdommer som kan føre til døden. Du får alle livets viktige eksistensielle spørsmål innenfor én spesialitet.

Jeg tror det er disse eksistensielle spørsmålene som betyr så mye og er de mest givende. At du møter alt det viktige innholdet, fødsel og død.

Du får også ofte tillit fra pasienter som deler sine erfaringer og forteller deg ting om livet sitt som du aldri ville fått vite i andre sammenhenger."

HVA KJENNETEGNER EN GOD GYNEKOLOG?

"Det korte svaret er god oppførsel, en lyttende holdning og nysgjerrighet. Interesse for mennesker og ikke begrense deg til å ta opp viktige og følsomme problemer og vanskelige spørsmål.

Men du bør heller ikke brase inn og konfrontere pasienter med ting de ikke vil snakke om - både følsomhet og nysgjerrighet er viktig."

HVORDAN BLIR DU BEHANDLET NÅR DU FORTELLER AT DU JOBBER SOM (MANNLIG) GYNEKOLOG?

"Jeg blir vanligvis møtt med nysgjerrighet. Jeg har noen ganger møtt menn som har hatt en litt hånlig holdning og som liker å spøke med det, men de fleste er nysgjerrige på hva man kan gjøre som gynekolog. Spesielt menn har som regel ingen anelse om hva det vil si å jobbe som gynekolog."

HVA ER DEN MORSOMSTE DELEN AV JOBBEN DIN?

"Det morsomste er at du kommer rett til kjernen av problemene i livet til noen, og at du får tillit fra pasienter som forteller deg ting som du kanskje ikke engang forteller til dine nærmeste."

HVA ER DEN MEST UTFORDRENDE DELEN AV JOBBEN DIN?

"Vell, som gynekolog er det nok det å få kvinnens tillit - at hun føler seg sett, hørt og lyttet til. At hun virkelig føler at hun har fått det hun forventet av besøket hos gynekologen. Å kunne gi informasjon som både er tydelig og forståelig, og noen trøste dem som er syke og ikke kan helbredes."

HVA VILLE VÆRE BRA Å VITE FOR EN KVINNE SOM ALDRI HAR VÆRT HOS GYNEKOLOG?

"For en ung kvinne som aldri har vært hos en gynekolog, vil jeg råde henne til å først oppsøke en gynekolog, men det betyr ikke at hun må ha en gynekologisk undersøkelse; du kan ha en veiledningssamtale med gynekologen som første besøk. Ikke tro at du må ha en gynekologisk undersøkelse under et besøk hos gynekologen. Dette er viktig for veldig unge kvinner å vite. Ta gjerne med deg en partner eller venninne til det første besøket for å få støtte."

Når kvinnen har fått tillit, ønsker de ofte å bli undersøkt, men det varierer om det tar ett, to eller tre besøk for å komme dit. Hvis du ser gynekologen som en rådgivende lege på det området der de har spørsmål de vil ha svar på, så er ikke besøket så belastet."

HVA ER DITT BESTE TIPS TIL KVINNER FØR ET BESØK HOS GYNEKOLOGEN?

"For kvinner som har vært hos gynekologen før, er mitt råd å forberede seg ved å skrive ned spørsmålene du vil ha svar på, slik at du ikke glemmer å spørre om det du vil ha svar på på grunn av stress. Ikke velg gynekolog basert på kjønn - med mindre du har spesielle grunner."

HVA HAR DU LÆRT OM VAGINAEN SIDEN DU BEGYNTE Å JOBBE SOM GYNEKOLOG?

"I løpet av mine år som gynekolog har jeg først og fremst sett den enorme variasjonen når det kommer til det kvinnelige underlivet - både hvordan de ser ut og hvordan de oppleves av pasientene. Min oppgave som gynekolog er å forsøke å formidle hvor stor normalvariasjonen er, slik at kvinner ikke låser seg fast i et underliv som ser ut og fungerer på en bestemt måte. Jeg møter ofte kvinner som ikke har sett mange andre kvinners underliv og ikke alltid har sett sitt eget. Jeg spør ofte om de bruker et speil for å se på underlivet sitt. Det er for eksempel visse hudsykdommer i kjønnsområdet som du kan følge forløpet av selv, i stedet for å gå til legen. Da kan du se etter et unormalt utseende eller noe uvanlig som skjer. Dessverre er det ikke mange som regelmessig sjekker underlivet sitt med et speil, og noen har aldri gjort det. Du trenger et speil for å kunne se hele vulva. Mange har måttet nøye seg med kommentarer fra partneren, og det er heller ikke alltid til deres fordel.  De har aldri hatt muligheten til å sammenligne med andre bilder enn de fra pornografi, og det gir ikke et riktig bilde, så jeg prøver å formidle den store variasjonen det er i underlivet til kvinner."

ER DET VANLIG AT KVINNER VELGER GYNEKOLOG UT FRA GYNEKOLOGENS KJØNN?

"Nei, jeg kan ikke si at det er vanlig, men det hender at noen kvinner bare vil ha en kvinnelig eller en mannlig gynekolog. Det kan være på grunn av kulturelle årsaker eller noe du har opplevd tidligere som er forbundet med mannlig eller kvinnelig kjønn, der en hendelse har vært ubehagelig, smertefull eller truende. Da er man preget av tidligere hendelser."

HVA SYNES DU OM Å BLI AVVIST SOM MANNLIG GYNEKOLOG?

"Jeg tar det ikke personlig hvis en kvinne avviser meg fordi jeg er en mannlig gynekolog, det er ikke personlig, men ligger ofte hos dem. De har hatt erfaringer som gjør at de velger ting ut fra disse erfaringene."

KAN DU GÅ TIL GYNEKOLOGEN NÅR DU HAR MENSEN?

"Ja, det kan du gjøre fordi gynekologen vil ikke trekke seg fra å undersøke en kvinne som ønsker å bli undersøkt bare fordi hun har mensen. Så er det mange kvinner som tror at de ikke skal ha mensen når de besøker gynekologen, men det stemmer ikke. Hvis en kvinne har et problem, bør hun gå til gynekolog uansett om hun har mensen eller ikke."

KAN EN GYNEKOLOG SE OM DU ER JOMFRU, HAR FØDT ELLER HAR ONANERT?

"Hvis du med “jomfruelighet” mener at du har hatt penetrerende samleie, kan ikke gynekologen se det. Det er heller ikke mulig å se på en gynekologisk undersøkelse om en kvinne har født, men man kan selvfølgelig gjøre tolkninger hvis kvinnen for eksempel har et arr i vulva, eller hvis kvinnen har et arr på magen der man vanligvis gjør keisersnitt, så kan man anta at hun har født, men det er ikke noe bevis, og man kan ikke si det sikkert. Det er heller ikke mulig å se om en kvinne har onanert."

HVOR OFTE BØR DU GÅ TIL GYNEKOLOGEN?

"Det er ingen anbefalinger som du kan si er støttet av forskning, men jeg synes du bør gå når du har et gynekologisk problem. Så er det selvfølgelig visse kontroller du bør gjøre hvis du har celleforandringer eller hvis du følger en sykdomsprosess i underlivet, men generelt - en kvinne trenger ikke å gå til helsekontroller hos gynekologen hvis hun er fri for problemer".

VagiVital VS for vaginale infeksjoner finner du her.

ER DET NOE DU SYNES ER EKKELT UNDER EN GYNEKOLOGISK UNDERSØKELSE?

"Det er veldig sjelden at noe oppleves som ekkelt og det er også et veldig sterkt ord. Jeg har aldri opplevd noe som skulle være ekkelt. Det er imidlertid en hendelse som er uvanlig, og det er når noen har glemt en tampong som har sittet i flere dager, og så er det en vekst av illeluktende bakterier i tampongen. Det kan gi en veldig sterk lukt, men det er tampongens feil, og hvis du fjerner tampongen, går problemet vekk. Så en glemt tampong kan lukte veldig vondt, men det er et enkelt problem å løse. Jeg synes ikke det er ekkelt heller.”

VagiVital V Cleanser intimvask finner du her.

BETYR DET NOE FOR DEG OM DU HAR BARBERT underlivet ditt?

"Nei, ikke for meg. Jeg bryr meg ikke om du har barbert underlivet ditt, eller beina dine for den saks skyld."

HVA MENER DU ER VIKTIG FOR EN GYNEKOLOG Å TENKE PÅ NÅR HAN ELLER HUN TAR IMOT EN PASIENT?

"I tillegg til at det er viktig å skape tillit og lytte til pasienten, er det svært viktig at gynekologer holder seg oppdatert på sin kunnskapen sin slik at de opprettholder et høyt kompetansenivå. Kvinner i dag kommer ofte til gynekologen med kunnskap som de har tilegnet seg på ulike måter, ikke minst fra internett, og da bør du som gynekolog være godt belyst og kunne svare på kvinnenes spørsmål. For å kunne gjøre det, må du kunne vedlikeholde kompetansen din ved å videreutdanne deg hele tiden."

ER DET NOE SOM ER VIKTIG FOR DEG Å VITE OM EN KVINNE FØR ET BESØK?

"Nei, jeg trenger egentlig ikke å vite noe, hun kan komme som et bok uten tittel, hvis man kan si det på den måten. Det jeg kan hjelpe henne med, er det hun tar opp besøket. Hun trenger ikke å forhåndsmelde årsaken til besøket. Selv irriterer jeg meg over klinikker som krever at pasientene skal oppgi årsaken til at de ønsker å bestille en ny time. Jeg synes det er feil spørsmål å stille på telefonen til en kvinne som du ikke har fått tillit til og som du ikke kjenner. Jeg synes det er et dumt spørsmål. Det er et spørsmål som hun kan svare på når hun er der, og hun burde ikke måtte redegjøre for det når hun bestiller time.”

SER DU BEHOV FOR MER FORSKNING PÅ KVINNERS HELSE?

"Kvinnelig seksuell lyst er et område der det kan forskes mer, fordi seksuell funksjon er noe kvinner rangerer svært høyt når de blir spurt om livskvalitet og hva som er viktig for dem. Allerede i dag er det flere og flere kvinner som søker behandling for redusert/nedsatt seksuell lyst. Det er et mykt tema som det forskes lite på, men som er av stor betydning og som også kvinner selv vurderer høyt."

VagiVital AktivGel for tørre slimhinner og smerter under samleie finner du her.

ER DET NOEN OMRÅDER SOM HAR UTVIKLET SEG I LØPET AV DINE ÅR SOM GYNEKOLOG?

"Ja, når det gjelder gynekologisk kreft og kjønnssykdommer. Det har vært mange positive utviklinger som har økt behandlingsmulighetene og redusert sykdom."

 

Ta vare på underlivet ditt ❤️och velg en gynekolog som behandler deg pussytivt!

/Fanny