Tre vanlige myter om vaginaen

For noen uker siden var jeg på konferansen "Reproduktiv Hälsa" som arrangeres annethvert år for jordmødre i Sverige. Det var som å bli overskyllet av en tsunami av PUSSYTIV energi, for alle der jobber for én og samme ting - nemlig kvinners velferd. Over 500 jordmødre deltok i to fantastiske dager med den nyeste forskningen, interessante foredrag og tankevekkende debatter om alt fra kvinners kjønnsorganer til graviditet, fødsel og seksuell helse. Jeg delte selv ut rosa "Stay Pussytive" goodiebags og hadde mange spennende samtaler. En av disse samtalene handlet om myter om underlivet som fortsatt henger igjen. I vår tid er det faktisk flere vagina-myter som fortsetter å sirkulere, til tross for økt tilgang til informasjon og utdanning. Jeg tenkte det var på tide å sette hull på i hvert fall tre av dem

MYTE NR. 1 - UNDERLIVET SKAL VÆRE LUKTFRITT

Det er en utbredt misforståelse at en vagina skal være helt luktfri, og at enhver form for naturlig lukt er et tegn på dårlig hygiene eller en infeksjon. Faktum er at skjeden har en naturlig lukt som varierer fra person til person og kan påvirkes av faktorer som kosthold og hormoner. En sterk eller uvanlig lukt kan være et tegn på en infeksjon, men en mild lukt er normalt. Myten om at vaginaer skal være helt luktfrie er en vanlig og potensielt skadelig misforståelse som påvirker mange kvinners selvtillit og seksuelle helse. La oss dykke litt dypere inn i dette temaet:

🌺Naturlig vaginal duft

Underlivet er en kompleks kroppsdel som har sin egen unike lukt, og den naturlige lukten varierer fra person til person. Denne lukten er vanligvis mild og kan minne om en kombinasjon av surt og søtt. Lukten avhenger av flere faktorer, blant annet hormonbalanse, kosthold, alder og gener.

🌺Hvorfor lukter underlivet i det hele tatt?

Den naturlige lukten er en del av skjedens selvrensende prosess. Skjeden har sin egen bakterieflora som bidrar til å holde den ren og sunn. Denne floraen produserer melkesyre, som skaper et surt miljø som forebygger skadelige bakterier og infeksjoner. Den naturlige lukten er et resultat av det sure miljøet og stoffene som utskilles av slimhinnene i skjeden.

🌺Illeluktende utflod

En mild, konstant vaginal lukt anses som normalt og sunt. Det er viktig å forstå at en viss lukt ikke nødvendigvis er et tegn på dårlig hygiene eller en infeksjon. En ubehagelig fiskeaktig lukt kan imidlertid være et tegn på bakteriell vaginose, som er en vanlig infeksjon i skjeden.

🌺Negative konsekvenser av myten om at skjeden skal være luktfri

  • Kvinner kan føle seg usikre og skamme seg over sin naturlige kroppslukt, noe som kan påvirke selvtilliten og den seksuelle selvfølelsen.
  • Det kan skape en unødvendig frykt for å være intim med noen av frykt for å lukte "feil".
  • Kvinner kan forsøke å skjule eller maskere sin naturlige lukt med ulike produkter, noe som kan føre til ubalanse i den vaginale mikrofloraen og øke risikoen for infeksjoner.

MYTE NR. 2 - STØRRELSEN OG UTSEENDET PÅ UNDERLIVET ER VIKTIG

Noen kvinner tror at størrelsen eller utseendet på sin egen vagina er viktig for seksuell nytelse eller partnerens nytelse. Størrelsen og utseendet på selve skjeden varierer fra person til person og har absolutt ingen direkte sammenheng med seksuell tilfredsstillelse. Myten om at skjedens størrelse og utseende er avgjørende for seksuell nytelse eller partnertilfredshet er en misforståelse som påvirker mange kvinners selvtillit og seksuelle selvfølelse.

🌺Hvorfor denne myten ikke stemmer

  • Som med alle kroppsdeler varierer størrelsen og utseendet på skjeden naturlig nok fra person til person. Denne variasjonen er normal og en del av mangfoldet blant mennesker. Det finnes ingen "ideell" størrelse eller form på skjeden.
  • Skjeden er en fleksibel og tilpasningsdyktig del av kroppen. Den kan både utvide seg og trekke seg sammen. Størrelsen på skjeden er overhodet ikke relevant for seksuell nytelse.
  • Seksuell nytelse handler om mange faktorer, blant annet følelser, kommunikasjon og følsomhet, og ikke bare om skjedens fysiske egenskaper. En åpen og ærlig kommunikasjon mellom seksualpartnere, tillit og intimitet spiller en mye større rolle for å oppnå seksuell tilfredsstillelse


Bli inspirert av blogginnlegget om sex, lust & nytelse her.
https://vagivital.no/blogs/news/tv-deltaker-monica-om-sex-sexlyst-og-nytelse-pa-60

🌺Negative konsekvenser av myten om at størrelsen og utseendet på underlivet er viktig

  • Mange kvinner kan føle seg usikre på kroppen sin og ha negative følelser rundt egen seksualitet hvis de tror at skjeden ikke "måler seg" med de påståtte standardene.
  • Denne myten kan skape en følelse av press og prestasjonsangst i forbindelse med sex, noe som kan redusere lysten og den seksuelle nytelsen.
  • Hvis denne myten er til stede i et parforhold, kan den hindre en åpen og ærlig kommunikasjon om seksuell tilfredsstillelse, noe som kan være skadelig for begge parter.

MYTE NR. 3 - VAGINALE INFEKSJONER ER ET RESULTAT AV UBESKYTTET SEX

Det er en misforståelse at vaginale infeksjoner oppstår hvis en kvinne har hatt ubeskyttet sex eller mange seksualpartnere. Infeksjoner kan oppstå av ulike årsaker, inkludert ubalanse i den vaginale mikrofloraen eller andre faktorer som ikke er relatert til sexvaner. Myten om at vaginale infeksjoner er et resultat av usikker sex eller en eller annen form for promiskuøs atferd, er derfor en misforståelse som må oppklares og ryddes av veien. Det er derfor viktig å forstå at årsakene til vaginale infeksjoner er mangfoldige og kan ha mange ulike årsaker:

🌺Vaginal mikroflora og pH-balanse

Skjeden har en delikat balanse mellom bakterier og gjærsopp som utgjør dens mikroflora. Hvis denne balansen forstyrres, kan det føre til en overvekst av visse bakterier eller sopp, som igjen kan forårsake en infeksjon. Dette kan skje av mange årsaker, blant annet hormonelle endringer, antibiotikabehandling eller stress, og er ikke direkte relatert til seksuell atferd.

Les bloggen om vaginalflora her https://vagivital.no/blogs/news/hold-vaginalfloraen-sunn-unnga-illeluktende-utflod-sopp-og-urinveisinfeksjoner

🌺Svakt immunforsvar

Et svekket immunforsvar kan øke risikoen for vaginale infeksjoner. Dette kan skyldes sykdommer, medisinsk behandling eller andre faktorer som ikke er relatert til seksuell aktivitet.

🌺Allergier 

All kontakt med allergener eller kjemikalier kan forårsake irritasjon og infeksjoner i skjeden. Dette kan blant annet skje ved bruk av visse produkter, for eksempel parfymerte intimvaskemidler, som kan forårsake allergiske reaksjoner.

DEMYSTIFISERE UNDERLIVET

Å forstå den naturlige vaginalduften og avkrefte myten om at underlivet må være helt luktfritt, er viktig for å fremme et sunt syn på kvinners kropp og seksuelle helse. Å være klar over hva som er normalt og hva som ikke er det, kan også hjelpe kvinner til å ta vare på intimhelsen sin og føle seg trygge på kroppen sin uten å bli offer for skadelige misforståelser. Vaginaens utseende spiller heller ingen rolle for deg eller partneren din. Det gjør det faktisk ikke. Dessuten verdsetter de fleste mennesker ærlighet, tillit og intimitet med en partner høyere enn stereotype kroppsnormer, og hele poenget med seksuelle opplevelser er å kunne nyte dem uten unødvendig bekymring eller stress. Ved å øke bevisstheten kan vi bidra til å demystifisere underlivet og fremme et mer realistisk og positivt syn på kvinners kropp og seksualitet. Skjeden din er fantastisk som den er - akkurat som deg

Ta vare på deg selv & Stay Pussytive

/Fanny

VAGIVITAL

Diagnoserer - Behandler - Forebygger