Å vaske vulva korrekt – viktige råd for intimvask
Da jeg var ung, fantes det nesten bare én skikkelig intimvask på markedet. Og jeg husker at det derfor var både litt ubehagelig og flaut å gå rundt med det produktet i butikken. Produktet hadde nemlig bare ett eneste formål. Noe alle visste. I tillegg fantes det på den tiden ikke noe akseptert begrep som "vaginal helse". Derfor kjøpte mange kvinner produkter som bind, tamponger og intimvask veldig diskret i butikken, for netthandel fantes ikke. I løpet av de nervepirrende lange minuttene i kassakøen føltes det alltid som om det hang et stort lysende neonskilt over meg som ropte ut teksten "JEG SKAL HJEM OG VASKE UNDERLIVET!". Raskt opp på kassa og lynraskt betaling. Puh! Vel hjemme i dusjen kom neste utfordring. Det var mildt sagt vanskelig å vaske underlivet med et produkt som hadde konsistens som lettflytende melk. Det ble derfor utviklet ulike teknikker. Enten kunne man forsiktig helle innholdet i hånden, og så VELDIG RASKT klaske det mot underlivet og håpe at man traff riktig sted. Alternativt kunne man prøve å spraye det rennende innholdet direkte fra flasken over underlivet. I dag er utvalget av underlivsprodukter stort, og vaginal helse blir heldigvis mer og mer normalisert, men det er fortsatt mange spørsmål som gjenstår. For bør du vaske underlivet, og hvordan bør du i så fall gjøre det på riktig måte? La oss ta en titt på dette viktige temaet ❤
INTIMVASK - HVA SIER FORSKNINGEN?
Intimvask og vaginal helse er temaer som har fått stadig mer oppmerksomhet innen forskningsverdenen de siste årene. Her er noen viktige innsikter fra forskning på skjeden og vaginal mikroflora i forbindelse med intimvask:
🌺Den selvrensende mekanismen
Underlivet har en naturlig selvrensende mekanisme som regulerer pH-balansen og beskytter mot infeksjoner. Det betyr at overdreven vasking eller bruk av produkter med sterke kjemikalier eller parfyme faktisk være skadelig ved å forstyrre den naturlige balansen og pH-verdien i skjeden.
🌺Vaginal mikroflora
Forskning har vist at skjeden har en kompleks mikroflora av bakterier, inkludert de gunstige laktobasillene. Bakteriefloraen spiller en viktig rolle når det gjelder å beskytte skjeden mot skadelige bakterier og soppinfeksjoner. Bruk av sterke såper og parfymerte produkter kan derfor forstyrre den vaginale mikrofloraen.
Les bloggen om vaginalflora her!
🌺Vær forsiktig med såpe
Du tror kanskje at såpe er den beste måten å holde skjeden ren på, men overdreven bruk av såpe med høy pH kan forstyrre den naturlige balansen i skjeden. Studier har vist at sterke såper kan øke risikoen for infeksjoner og irritasjon.
🌺Unngå vaginal "douching"
Mange studier har vist at "douching" / skylling av skjeden ikke er en god idé. Faktisk har forskning knyttet det til økt risiko for vaginale infeksjoner og vaginal ubalanse. Ettersom skjeden har sin egen selvrensende mekanisme og en balansert mikroflora som bidrar til å beskytte mot infeksjoner, kan vaginal skylling forstyrre den naturlige balansen ved å vaske bort gunstige bakterier og endre pH-verdien i skjeden, noe som kan øke risikoen for infeksjoner.
🌺Forstå vaginal pH
Skjeden har en naturlig pH-verdi som bidrar til å beskytte mot skadelige bakterier og infeksjoner. Vaginaens normale pH-verdi ligger vanligvis mellom 3,8 og 4,5, og denne surhetsgraden skapes og opprettholdes av de gunstige melkesyrebakteriene (laktobasiller) som lever i skjeden. En intimvask bør derfor ha en pH-verdi som er i tråd med den naturlige surhetsgraden i skjeden for å bevare skjedens naturlige balanse.
For høye pH-verdier (dvs. mer basiske) kan forstyrre den naturlige mikrofloraen og øke risikoen for infeksjoner.
🌺Tenk gjennom produktene du bruker
Hygieneprodukter kan påvirke den vaginale mikrofloraen og pH-verdien. Forskning har vist at produkter med parfyme og kjemikalier kan forstyrre balansen i skjeden. Sørg derfor for at produktene du velger til intimvask er skånsomme, og unngå produkter som inneholder sterke dufter eller parfyme.
INTIMVASK GJENNOM HISTORIEN
Underlivspleie og rengjøring er temaer som har vært av interesse for kvinner i århundrer. Hvordan vi tar vare på underlivet vårt har også variert over tid og i ulike deler av verden. Det har eksistert en rekke ulike intimhygieniske praksiser som har blitt formet av kulturelle og geografiske faktorer, tilgjengelige ressurser og tradisjoner.
Antikkens Egypt og Hellas
I antikkens Egypt og Hellas var hygiene og skjønnhetspleie en sentral del av dagliglivet, og man brukte tidlige former for såpe til rengjøring. Det ble laget såpe ved å blande aske fra brent tre med fett eller olje. Denne blandingen dannet et rensende stoff som ble brukt til å vaske kropp og klær. Såpen ble ikke bare brukt til å rengjøre kroppen, men også til å vaske underlivet.
Europa i middelalderen
Europa i middelalderen var preget av mangel på rent vann og sanitære forhold, noe som påvirket hvordan folk kunne ta vare på sin hygienen sin, inkludert rengjøring av underlivet. På grunn av den utfordrende hygieniske situasjonen brukte kvinner ofte parfymerte kremer og urter for å maskere ubehagelig lukt fra underlivet. Disse produktene ble brukt for å skjule lukt, ikke for å rengjøre eller pleie intimområdet.
Oldtidens Kina
For kineserne i det gamle Kina var hygiene en viktig del av dagliglivet, og en av de tradisjonelle metodene for intimrengjøring var å lage en blanding av risvann og urter. Risvann er det vannet som brukes til å skylle ris med før man koker den. For å forsterke risvannets rensende og helsebringende egenskaper tilsatte kvinnene noen ganger ulike urter og planteekstrakter. Disse urtene kunne ha antiseptiske eller antibakterielle egenskaper og bidra til å forebygge eller lindre infeksjoner og ubehag i intimområdet.
Oldtidens India
Allerede i det gamle India hadde man en sterk tilknytning til ayurveda, et gammelt indisk medisin- og helsesystem som legger vekt på bruk av naturlige ingredienser og helhetlig pleie. Ayurveda la stor vekt på personlig hygiene, inkludert intimhygiene. Ayurveda brukte en rekke naturlige ingredienser for å rengjøre og pleie intimområdet. Disse ingrediensene inkluderte ulike urter, planteekstrakter og naturlige oljer. Noen ganger brukte kvinner også urtebaserte vaskeløsninger til intimhygiene. Disse løsningene kunne inneholde ekstrakter fra ayurvediske urter som aloe vera, neem og triphala. Urtene ble ansett for å ha antiseptiske og antibakterielle egenskaper og ble brukt til å rengjøre og fremme helsen i underlivet.
Tradisjonell afrikansk hygiene
Tradisjonelt har folk i mange deler av Afrika brukt naturressursene i omgivelsene til å holde seg rene. Dette inkluderer ingredienser som leire, planter, bark og røtter. En vanlig metode for renslighet og intimhygiene i tradisjonelle afrikanske samfunn er bruk av leire. Leire har absorberende egenskaper og er godt egnet til å fjerne smuss og overflødig fuktighet. Disse leirene påføres kroppen og intimområdet og vaskes deretter bort med vann. Mange tradisjonelle afrikanske samfunn brukte også planter med naturlige antiseptiske eller antibakterielle egenskaper til intimhygiene.
Arktiske baderutiner
Ishavsbading, som praktiseres av urfolk i Arktis, er en fascinerende tradisjon som innebærer bruk av is eller snø til rensing og intimhygiene. Bruken av is eller snø var en praktisk metode i det kalde klimaet der tilgangen til varmt vann var begrenset, og kulden bidro til å redusere betennelser og lindre ubehag. I tillegg ble den naturlige kulden ansett som rensende. Arktiske baderutiner var en del av den kulturelle og tradisjonelle praksisen til mange urfolk i den arktiske regionen.
Tradisjonelle japanske onsen
I Japan har tradisjonelle japanske onsen (varme kilder eller varme bad) lenge vært en del av kulturen. Onsen er spredt over hele Japan på grunn av landets geotermiske aktivitet. Disse kildene har varmt og mineralrikt vann som sies å ha terapeutiske egenskaper.
Japanerne har lenge trodd at onsen ikke bare fremmer generell renslighet, men også bidrar til å opprettholde helsen i intimområdet. Det varme vannet og mineralene i det sies å lindre muskelspenninger, øke blodsirkulasjonen og redusere betennelser, noe som kan være gunstig for intimhygienen.
INTIMHYGIENE I MODERNE TID
Kvinners vaginale hygiene er i dagens samfunn blitt et tema for intens forskning og diskusjon. De fleste eksperter anbefaler at kvinner unngår overdreven vasking av skjeden, da det kan forstyrre skjedens naturlige balanse og øke risikoen for infeksjoner. I stedet anbefales mild og skånsom rensing med vann eller spesialprodukter beregnet på intimvask. På markedet finnes det i dag en rekke produkter beregnet på intimvask, men min personlige favoritt VagiVital Moisturizing V Cleanser er MER enn en vanlig intimvask, da den er basert på VagiVitals klinisk utprøvde AktivGel og litt rapsolje som gir unike fuktighetsgivende egenskaper. Produktet kan rengjøre både fett- og vannløselige urenheter uten å forstyrre den sarte vaginalfloraen eller pH-balansen i underlivet, samtidig som det gir fuktighet. En annen viktig egenskap er at det er såpefritt og ikke inneholder parfyme eller parabener, noe som gjør det velegnet for kvinner med sensitiv hud. Bruk produktet daglig i stedet for såpe eller andre parfymerte produkter som ofte forstyrrer vaginalfloraen og den naturlige pH-balansen. Anbefales av gynekologer og kan kombineres med VagiVital AktivGel for maksimal fuktighet ❤
VagiVital V Cleanser finner du her!
HVOR OFTE BØR DU VASKE UNDERLIVET?
Vi har ingen fast regel for hvor ofte du bør vaske underlivet, da det kan variere fra person til person og avhenger av individuelle behov og preferanser. Her er noen retningslinjer du kan ta i betraktning:
🌺Daglig utvendig vask av vulva
Det er vanlig å vaske det ytre området av underlivet daglig, men husk å alltid bruke et mildt, uparfymert produkt som VagiVital V Cleanser og unngå å vaske innsiden av skjeden, da dette kan forstyrre den naturlige pH-balansen og den vaginale mikrofloraen.
🌺Unngå overdreven vasking
Overdreven vasking av underlivet kan være skadelig, da det kan forårsake irritasjon og forstyrre den naturlige balansen i skjeden. Du bør også unngå sterke eller parfymerte produkter som kan virke irriterende.
🌺Etter samleie
Det kan være nyttig å vaske det utvendige området av underlivet etter samleie for å redusere infeksjonsrisikoen. Bruk rent vann eller et mildt produkt og unngå sterke kjemikalier.
🌺Under menstruasjon
Under menstruasjonen kan det være nødvendig å vaske seg oftere for å opprettholde god hygiene. Bruk et mildt produkt som balanserer pH-verdien uten å forstyrre den sarte vaginalfloraen.
FREMTIDEN FOR VAGINAL HELSE
Fremtiden for vaginal helse og intimvask ser lovende ut med tanke på den økende bevisstheten og interessen for dette temaet. Samtidig øker forskningen på vaginal helse og intimhygiene, og det fører også til en dypere forståelse av vaginalfloraen, pH-balansen og hvordan ulike produkter påvirker underlivet. I ungdomsårene mine fantes det ikke mange produkter på markedet for intimvask, og det var en tid da vaginalhelse knapt ble diskutert åpent, men i dag ser det annerledes ut ettersom flere og flere også begynner å forstå at kvinners vaginale helse er noe både viktig og verdifullt ❤
Ta vare på deg selv & Stay Pussytive ❤.
/Fanny
VAGIVITAL
Diagnostiserer - Behandler - Forebygger