URINVEISINFEKSJON - SYMPTOMER, ÅRSAKER OG MÅTER Å FOREBYGGE DET PÅ

Urinveisinfeksjon er en ganske vanlig, men også svært ubehagelig og smertefull tilstand som kvinner i alle aldre opplever. Det anslås at 50-60% av alle kvinner vil oppleve urinveisinfeksjon i løpet av livet. Det er også vanlig at kvinner som har hatt urinveisinfeksjon tidligere, får tilbakevendende infeksjoner. 

Hvis du opplever symptomer på urinveisinfeksjon, er det lurt å oppsøke lege så snart som mulig, men det er også en rekke ting du kan gjøre for å forebygge urinveisinfeksjoner eller lindre symptomene hvis du allerede er rammet av det.

FÅ UMIDDELBAR SVAR OM DU HAR URINVEISINFEKSJON

🌺 VagiVital Urinary Tract Infection Self Test:

✅ Klinisk bevist med 99% treffsikkerhet
✅ Svar innen 2 min
✅ Måler på 4 parametere (Leukocytter, Blod, Protein, Nitritter)

Les mer om VagiVital Urinary Tract Infection Self Test her!

 

URINVEISINFEKSJONER GJENNOM HISTORIEN

Urinveisinfeksjon (også kalt blærekatarr eller cystitt) er en sykdom som har eksistert i tusenvis av år og som særlig har påvirket kvinners helse og velvære. Historisk sett har behandlingen av urinveisinfeksjoner vært svært forskjellig fra hva den er i dag.

I gamle Egypt ble urin ansett som et viktig diagnostisk verktøy for å identifisere sykdommer. Legene så på urinen og bestemte hvilken sykdom en person hadde ut fra fargen og lukten. For å behandle urinveisinfeksjoner anbefalte de å drikke en blanding av vann, melk og honning. Dette ble ansett som effektivt på grunn av honningens antibakterielle egenskaper.

I middelalderen trodde man at urinveisinfeksjoner var forårsaket av for mye svart galle i kroppen, og behandlingen involverte vanligvis blodigler *huff* eller kobber for å trekke gallen ut av kroppen. 

Det var først i renessansen at man oppdaget at bakterier var hovedårsaken til urinveisinfeksjoner og at behandling med antibiotika var den mest effektive løsningen.

På 1900-tallet ble det utviklet effektive antibiotika for å behandle urinveisinfeksjoner, noe som gjorde sykdommen mer håndterbar og mindre farlig. I dag anbefales vanligvis antibiotika for urinveisinfeksjoner, men det er også mye du kan gjøre for å forebygge denne vanvittig ubehagelige tilstanden som kvinner i alle aldre lider av.

 

ÅRSAK TIL URINVEISINFEKSJON

Urinveisinfeksjoner forårsakes vanligvis av bakterier som kommer inn i urinveiene. De vanligste bakteriene som forårsaker urinveisinfeksjoner er Escherichia coli (E.coli), som normalt finnes i tarmen og rundt anus.

Urinveisinfeksjoner kan oppstå når bakterier sprer seg fra anus til urinveiene gjennom urinrøret, og kvinner har også større sannsynlighet for å utvikle urinveisinfeksjoner enn menn fordi kvinner har kortere urinrør, noe som gjør det lettere for bakterier å nå blæren.

SYMPTOMER PÅ URINVEISINFEKSJON

Urinveisinfeksjoner er absolutt ikke morsomme, men det er viktig å huske at urinveisinfeksjoner er vanlige og kan behandles. Hvis du opplever noen av symptomene nedenfor, er det selvfølgelig viktig å oppsøke lege. Med en urinveisinfeksjon må du kanskje også ta litt ekstra vare på deg selv med litt ekstra kjærlighet og omsorg ♥.

Nedenfor er noen av de vanligste symptomene på urinveisinfeksjon:

 • Smerter eller en brennende følelse under vannlating

Dette er svært ubehagelig og kan føles som om du tisser piggtråd, men ikke glem at det er din fantastiske kropp ♥ som forteller deg at det er noe som må gjøres noe med.

 • Mer frekvent vannlating  

Å måtte tisse ofte kan være irriterende, men det betyr også at kroppen din prøver å bli kvitt infeksjonen.

 • Trykk eller smerter i magen

Dette kan føles ubehagelig, men husk at det er fordi kroppen din kjemper mot infeksjonen og jobber hardt. 

 • Blod i urinen

Hvis du har blod i urinen, bør du alltid kontakte legen din, da det kan være tegn på en mer alvorlig urinveisinfeksjon. 

 • Feber og skjelving

Feber kan være et tegn på en mer alvorlig infeksjon og er kroppens naturlige forsvar mot infeksjoner. Hvis du får feber i forbindelse med en urinveisinfeksjon, bør du alltid oppsøke lege. 

 

VARIABLER SOM ØKER RISIKOEN FOR URINVEISINFEKSJONER

 • Hormonelle endringer, som overgangsalder, menstruasjonssyklus og graviditet, kan gjøre noen kvinner mer utsatt for urinveisinfeksjoner.
 • Urin som blir værende i urinveiene på grunn av blokkering eller innsnevring, noe som gir bakterier tid til å vokse og spre seg.
 • Nedsatt immunforsvar, noe som gjør det vanskeligere for kroppen å bekjempe infeksjoner.
 • Urinveisanatomi, for eksempel et trangt urinrør, som kan gjøre det vanskeligere for kroppen å fjerne bakteriene.
 • Seksuell aktivitet kan øke risikoen for å spre bakterier fra endetarmen til urinveiene.
 • Noen midler som dreper sædceller og noen prevensjonsmidler kan irritere urinrøret og gjøre det lettere for bakterier å komme inn i urinrøret.

 

URINVEISINFEKSJON OG SEX

Sex kan øke risikoen for urinveisinfeksjon fordi bakterier i området kan spre seg til urinrøret under samleie. Det er også mer sannsynlig at kvinner får urinveisinfeksjoner under sex fordi de har kortere urinrør enn menn, noe som gjør det lettere for bakterier å komme inn i urinveiene.

Økt seksuell aktivitet som fører til større belastning på urinrøret kan forårsake en mild infeksjon og lignende symptomer, noe som betyr at urinveisinfeksjoner noen ganger omtales som "bryllupsreise-sykdommen".

En ny sexpartner betyr også ny bakterieflora, noe som også øker risikoen for infeksjon. Å tisse etter sex kan bidra til å skylle ut bakterier som kan ha kommet inn i urinveiene under samleie.

Urinveisinfeksjoner er ikke smittsomme, men det anbefales ikke å ha sex under en urinveisinfeksjon, da samleie kan øke infeksjonen ved å spre flere bakterier gjennom urinrøret. Bakteriefloraen i underlivet endres selv om du er på antibiotika, noe som kan gjøre deg mer mottakelig for bakterier som du vanligvis kan unngå.

 

URINVEISINFEKSJON OVER 50+

Kvinner i overgangsalderen kan ha økt risiko for urinveisinfeksjoner på grunn av hormonelle endringer som påvirker urinveiene. Etter hvert som østrogenproduksjonen avtar i overgangsalderen, kan urinveienes evne til å forsvare seg mot infeksjoner reduseres, noe som kan føre til urinveisinfeksjoner. 

Andre faktorer som kan øke risikoen for urinveisinfeksjoner i overgangsalderen skyldes en reduksjon i mengden av de "gode" vaginale laktobasillene som bidrar til å beskytte mot infeksjoner.

Tørre og skjøre slimhinner er også vanlig etter overgangsalderen, noe som kan påvirke vevet i urinveiene, inkludert urinrøret og blæren, og gjøre dem mer utsatt for infeksjoner. Når vevet i urinveiene blir tynnere og mindre elastisk, kan urinrøret bli irritert og betent, noe som kan føre til urinveisinfeksjoner. 

VagiVital AktivGel styrker og fukter slimhinnen, noe som kan være grunnen til at så mange kvinner rapporterer at gelen også har hjulpet dem med å forebygge urinveisinfeksjoner. 

"De siste årene har hatt flere problemer med tørrhet som reduserer motstanden mot urinveisinfeksjoner. Bruk en gang i uken, og det hjelper virkelig!"

 

Les mer om VagiVital AktivGel her!

 

FOREBYGGE URINVEISINFEKSJON

Det er en rekke ting du kan gjøre for å forebygge urinveisinfeksjoner. 

1. DRIKK NOK VANN

Ved å drikke nok vann kan du bidra til å skylle ut bakterier fra urinveiene, noe som er et viktig forebyggende tiltak mot urinveisinfeksjoner. Urinveiene spiller en viktig rolle i kroppen og bidrar til å fjerne avfallsstoffer og overflødig væske. Når vi drikker nok vann, øker urinproduksjonen og urinen fortynnes, noe som reduserer risikoen for bakterievekst og infeksjon.

 

2. TISS REGELMESSIG

Å tisse regelmessig er et annet viktig forebyggende tiltak mot urinveisinfeksjon. Når urinen blir liggende lenge i blæren, kan bakterier begynne å formere seg og forårsake infeksjon. Å tisse regelmessig tømmer blæren og reduserer risikoen for bakterievekst. Det er også viktig å tømme blæren helt og ikke holde urinen tilbake, da dette kan føre til at bakterier blir værende i blæren og øke risikoen for urinveisinfeksjon.

 

3. TØRK DEG SELV I RIKTIG RETNING

Ja, du har sikkert hørt dette før, men det er utrolig viktig. Når du har vært på toalettet, bør du tørke deg forfra og bakover. Hvis du tørker bakfra og frem, er det en risiko for at tarmbakterier kommer inn i skjeden, noe som kan føre til urinveisinfeksjon. 

 

4. UNNGÅ IRRITERENDE PRODUKTER

Bruk av irriterende produkter som parfymerte såper kan irritere urinveiene og forstyrre den naturlige bakteriefloraen, som fungerer som et forsvar mot infeksjoner. Mange kvinner ønsker å bruke en intimvask for å rengjøre skjeden, men det er viktig å velge riktig produkt. VagiVital V Cleanser er en intimvask som har de samme fuktighetsgivende og unike egenskapene som AktivGel, men tilsatt litt rapsolje. En såpe risikerer å tørke ut skjeden og en olje kan bare fjerne fettløselige urenheter. Selv om VagiVital V Cleanser er såpefri, kan den rengjøre både fett- og vannløselige urenheter samtidig som den fukter uten å forstyrre den følsomme pH-balansen i underlivet ditt.


Les mer om VagiVital V Cleanser her!

5. TISS ETTER SEX

Under sex kan bakterier komme inn i urinrøret og forårsake infeksjon. Å tisse umiddelbart etter sex kan bidra til å forebygge urinveisinfeksjoner ved å skylle ut bakterier som kan ha kommet inn i urinrøret.

 

Urinveisinfeksjoner kan være både smertefulle og ubehagelige, men det kan hjelpe å tenke på hvor langt vi har kommet siden middelalderen da igler ble brukt som behandling. Hvis du opplever symptomer på urinveisinfeksjon, er det viktig å oppsøke lege, men det er også mye du selv kan gjøre for å lindre symptomene og forebygge infeksjonen.

 

Ta vare på deg selv ♥