TV-deltaker Monica om sex, sexlyst og nytelse på 60+

Monica Sundberg er en lidenskapelig kvinne som har evnen til å skape en intim atmosfære av sensualitet. Og gjennom sin åpenhet har hun blitt en inspirasjonskilde for mange kvinner. Med sitt varme smil tok hun det svenske folket med storm gjennom sin deltakelse i det første dating-tv-programmet i Sverige for seniorer. I dette intervjuet snakker Monica åpent om hvordan du gjennom livet kan berike sexlivet ditt og utforske begjærets verden, hvor nytelse er en viktig del av velvære.

 

HVA BETYR SEXLYST FOR DEG?

Sexlyst for meg er veldig viktig, fordi det er livslyst! Du kan også ha lyst på mange andre ting som trening, mat og reiser, men den sterkeste lysten er seksuell. Det er den sterkeste drivkraften vi har!

 

HAR SEXLYSTEN ALLTID VÆRT SÅ STERK?

Ja, sexlysten min har faktisk eksistert siden jeg var ung. Samme med nysgjerrighet på livet, som jeg alltid har hatt, og sexlysten har også kommet siden den gang. I småbarnsårene var man selvfølgelig veldig sliten, men jeg hadde fortsatt et spennende liv og har alltid likt å møte nye mennesker. Jeg var tross alt flyvertinne og på den måten fikk jeg reist mye og fikk også mye glede gjennom den morsomme jobben min. Sexlysten måtte testes for å komme dit, for å si det sånn. Så ja, sexlysten har alltid vært der. Ulempen på disse årene var at jeg mistet litt kontakten med min egen kropp når man var sliten og jobbet om natten. Jeg spiste ikke alltid så sunt og la på meg litt og følte meg ikke så bra i kroppen på den tiden. Men min tilnærming til sexlyst i dag er omtrent den samme som da jeg var 25.

 

HVORDAN ER FORHOLDET DITT TIL KROPPEN DIN I DAG?

Det er egentlig ikke så stor forskjell, men det viktige er at du har det bra, og det gjør jeg. Det er også så viktig at kroppen får i seg litt endorfiner. Det synes jeg er veldig viktig!

 

HVORDAN FÅR DU ENDORFINER?

Det kan du få gjennom trening eller ved å møte herlige venner som gir mye positiv energi og hvis du møter en mann du føler deg tiltrukket av, så er det bare WOW! Det er nettopp denne spenningen jeg liker. Og å gjøre mye ut av deg selv! Jeg har alltid sagt at jeg elsker å gjøre mye. Det er så jævla fantastisk. Og å danse! Det synes jeg er helt fantastisk. Alt dette gir massevis av endorfiner som får deg til å føle deg bra.

 

HAR DINE LIDENSKAPER ENDRET SEG I LØPET AV ÅRENE?

Nei, egentlig ikke så mye. Jeg har også blitt ganske fri som ung. Jeg møtte en fyr da jeg var 16 og han var to år yngre enn meg (ler) og vi hang sammen i fem år, men vi var veldig unge... så vi visste ingenting om sex eller kroppen vår. Men vi var fortsatt ganske smarte fordi vi fant en bok om sexposisjoner (ler) og det var en tykk bok med tegnede stillinger og jeg husker at moren hans måtte gi tilbake boken. Vi kom gjennom den boken ganske fort, til vi ble svette, fordi vi begge var like nysgjerrige og vi var ikke det minste sjenerte mot hverandre. Jeg tror jeg fikk en god start på livet på grunn av det. Dette har faktisk fulgt meg gjennom hele livet og det har gjort meg fri og i stand til å elske kroppen min. Å ha en positiv første seksuell opplevelse tror jeg har formet meg. Gjennom hele livet har mine seksuelle erfaringer vært positive. Jeg har aldri vært utsatt for noe jeg ikke ønsket, og det kan være uvanlig. Jeg tror jeg også har valgt de rette mennene og kanskje til og med hatt litt flaks selvfølgelig. Sexlysten min har ikke endret seg, men jeg har hatt det hele livet.

 

 

HVORDAN HOLDER DU SEXLYSTEN LEVENDE?

I et forhold må du faktisk jobbe! For å være intime er det viktig at dere gjør ting sammen og at dere overrasker hverandre, og hvis dere har lite tid kan dere like gjerne bestille en dag i uken eller når det er mulig. Noen må kanskje se porno, og du kan også prøve sexleketøy eller se romantiske filmer. Å prøve å holde sexlysten i live er veldig viktig. Er man singel må man ta ansvar for å ha det bra på ulike måter. Du kan gå ut og danse og flørte og litt oralsex (ler). Du må hjelpe deg selv med å holde sexlysten i gang og den må du ikke miste, for da blir du kvitt den på en eller annen måte og da forsvinner driften mer og mer og det kan være vanskelig å få den tilbake. Derfor synes jeg du bør holde sexlivet i gang med deg selv. Prøv en dildo og sexleketøy. Ikke vær redd for å fortelle partneren din hvordan du vil ha det. Jo mindre sex du har, jo mindre ønsker du faktisk. Man kan nesten venne seg til sex.

 

HVOR OFTE BØR DU HA SEX I ET FORHOLD?

Hvor ofte du har sex og hva du trenger er forskjellig. Noen tenker en gang i uken, men jeg har hatt menn som ønsker sex 2-3 ganger i uken, men det ville blitt for mye for meg (ler). Jeg kan tenke 1-2 ganger i uken, men det kommer an på forskjellige ting. Men det kan ikke være en gang i måneden. Det er for sjeldent for meg. Å sove nakne sammen gir også mye. Det trenger ikke bare være sex. Dere må også kunne ha intimitet og ligge nakne sammen uten alltid å ha sex.

 

HAR DU NOENSINNE MISTET SEXLYSTEN?

Nei, det tror jeg faktisk ikke. Hvis jeg ikke har hatt en partner, har jeg sørget for å gjøre det selv og har dermed holdt liv i sexlysten. Jeg har også vært heldig, eller skal jeg si det, for jeg har alltid vært ganske høflig. Det holder sexlysten i live og gir også masse endorfiner i kroppen, noe som er veldig hyggelig og også holder deg ung (ler).

 

HVORDAN FIKK DU PASSIONEN DIN TILBAKE ETTER DIN SKILSmisse?

Jeg var 63 år da jeg ble skilt, og rett etter separasjonen tenkte jeg at nå må jeg finne på noe gøy. Så dro jeg med en venn til Cuba og danset salsa og var der i 5 uker og det tente bålet i meg; her er mitt nye liv! Det var salsaskole på dagtid, så var det strand og så var det salsaklubb igjen på kvelden. Vi delte en flaske rom og sprudlevann i taxien til salsaklubben og så danset vi. Vi hadde det kjempegøy og det var så gøy! På den tiden var jeg over 60 år og vennen min var bare litt over 20 år og hadde en mor som var født på Cuba. På Cuba betyr alder ingenting. Ingen spør om alderen din, for det er baken som teller. Vi var ute som to venner, og vi var begge litt gale (ler). Jeg kunne skrevet en bok om det. Da jeg kom hjem flyttet jeg rett inn i min nye singelleilighet i Uppsala. Jeg kjente ingen i Uppsala, men jeg begynte på en salsaskole og det var salsaklubb og morsomme fester. Alder spiller ingen rolle! Salsa er flott. Det er sensuelt når du vrikker på hoftene, og så er musikken romantisk (ler). Jeg elsker å danse. I Stockholm går jeg og danser i klubben Soul Train.

 

HVA SKAL DU GJØRE HVIS SEXLYSTEN FORSVINNER?

Det kan være at du vil ha sex, men kroppen din kjenner det ikke, hvis du f.eks. har tørre slimhinner. Så er det VagiVital AktivGel, som er helt fantastisk for tørre og skjøre slimhinner. For har du tørre slimhinner mister du også gleden. Jeg bruker gelen regelmessig og har gått en hel kur og nå bruker jeg den en gang i uken, noe som er nok for meg. Man må vedlikeholde kjønnsorganene slik at det ikke gjør vondt og da blir sexen også så mye bedre.

Du finner VagiVital AktivGel for tørre slimhinner her

Hvis du synes det er vanskelig å få orgasme, da det noen ganger tar litt lengre tid når du blir eldre, er det viktig at du har fantasier. Det tror jeg alltid hjelper mye. Kanskje du ikke alltid kan få en orgasme uten denne fantasien før du kommer. Jeg synes også det er herlig og mye av sexlysten sitter også i hjernen. Jeg tror at hvis du har vanskelig for å oppnå orgasme, bør du fortelle partneren din hvordan du vil at det skal føles. Du må kanskje også hjelpe deg selv under sex, men jeg tror det kan oppleves som skammelig for mange kvinner som føler at det er mannen som skal sørge for at de får orgasme. Fra mannens side tror jeg noen kan tenke at de ikke klarer å gi henne orgasme uten at hun må hjelpe seg selv, og da blir det ubehagelig for ham. Det er liksom så følsomt. Du må snakke om hvor vanskelig det noen ganger kan være for kvinner å få orgasme, og da må du vise hvordan du kan gjøre det og hva du liker. Tross alt er alle kvinner forskjellige og blir fornøyde på forskjellige måter, og det kan være vanskelig for mannen å vite nøyaktig hvordan kvinnen hans orgasmer. Det er et samspill hele tiden. Man må tørre å snakke om det og også vise hvordan man vil ha det. Ta hånden hans, vis ham hvordan du gjør det og kommuniser mye, men det er ikke alltid så lett. Eldre menn kan noen ganger ha litt vanskeligere med det. Du kan også bli veldig sjenert selv fordi du føler at mannen er tafatt. Da vil du selv bli hemmet. Det er vanskelig å få til samspillet. Men legg merke til, hvis mannen elsker å ha sex og også elsker kvinnens kropp – så blir alt mye lettere. Hvis du har hatt et langt forhold, du kan miste litt av sexlysten til sex, og da kan du også føle skyld for at du ikke vil. Mannen vil kanskje oftere. Kvinnen tar det praktiske og alt som skal til. Der kan man bli sliten og det er viktig å snakke om det. At du har en forståelsesfull mann som ikke blir sint eller opprørt.

 

HAR STRESS PÅVIRKET SEXLYSTEN DIN?

Jeg følte stress i barndommen min da vi begge fløy. Min eksmann som var pilot og meg som var flyvertinne. Det var veldig vanskelig å få alt til å passe sammen med livet og barna. Noen ganger jobbet vi om natten på et fly, og når man kom hjem var det ikke alltid man kunne sove, for da hadde man barna. Men vi pløyde gjennom det på en eller annen måte. Hvis du er positiv, fungerer det fortsatt. Gjør det beste ut av situasjonen. Du bør ikke bare se det negative. Vi hadde fortsatt jobber vi trivdes godt med og barn vi elsket, og det fungerte faktisk. Det var ikke det som fikk oss til å bryte opp. Vi hadde også begge en sans for humor. Jeg tror humor er veldig viktig i et forhold. At du kan le i stresset.

 

HVA SYNES DU OM SKAM I SEX?

Kvinnelig seksualitet blir ofte skammet, og kvinner selv kan føle skam over sitt kjønn eller sin sexlyst. Et kjønn lukter på en bestemt måte, og noen menn blir faktisk også tent på det (ler). Jeg synes det bør påpekes. Du burde ikke skamme deg over det. Så lenge du holder deg ren og sunn. Da slipper du å skamme deg. Og du bør heller ikke skamme deg over hvordan du ser ut, da alle kjønn faktisk ser forskjellige ut. Jeg synes vi skal kaste det ut av vinduet. Jeg har forstått at mange unge kvinner har mye skam over sin kropp og seksualitet, ettersom mange unge kvinner har kontaktet meg og spurt hvordan jeg kunne bli så frigjort når jeg for eksempel stakk nakken dypt ned i en foss på TV. At jeg tør å vise kroppen min. Jeg tror og håper at jeg faktisk har endret tankegangen til mange unge kvinner og inspirert dem. At, det jeg er mest glad for etter denne serien er at jeg har inspirert så mange til å være fri i kroppen. Elsk kroppen din slik den ser ut og elsk deg selv også!

 

SNAKKER DU MED VENNENE DINE OM SEXLYST OG SEX?

Jeg har venninner som jeg snakker mye med om sex og forhold. Vi synes det er et veldig interessant tema, og jeg har noen få jeg kan gjøre det med. Jeg får tross alt ofte andre til å være veldig åpne og snakke om sex fordi jeg er så frittalende. Jeg synes det er et fantastisk spennende tema. Det er givende og interessant, og man lærer også av hverandre. Det er gøy å diskutere sex. Det er en del av livet.

 

Av: Fanny Falkman Grindal

STAY PUSSYTIVE

 

VAGIVITAL

Diagnoser - Behandler - Forebygger