Tørre slimhinner ved bruk av antidepressiva: Årsaker & løsninger

Tørre slimhinner er et problem som mange ikke ønsker å snakke åpent om, men det er faktisk en vanlig bieffekt av antidepressiv medisinering. Vi hos VagiVital elsker vår chat-funksjon der vi får mulighet til å møte kvinner som har spørsmål og bekymringer om produktene våre, fordi det gir oss en personlig kontakt og hjelper oss også til å forstå hvilke spørsmål og bekymringer som finnes om intimhelse - spørsmål som vi også har mulighet til å ta opp ❤️

Nylig fikk vi en ganske oppgitt melding i chatten vår fra en ung kvinne som fortalte at hun led av tørrhet og irritasjon til tross for at hun bare var 32 år gammel. Vi informerte henne om AktivGel mot tørre slimhinner, som er hormonfri og passer for kvinner i alle aldre, og om blogginnlegget vårt "Seks vanlige årsaker til tørre slimhinner", der kvinner kan lære mer om temaet.

Denne kvinnen tok kontakt igjen etter en stund og fortalte at hun nå hadde lest bloggen og oppdaget at SSRI-preparater (antidepressiva) kan forårsake tørre slimhinner. Hun hadde tatt SSRI-preparater i mange år, men ante ikke at de også kunne gi tørre slimhinner, og ble veldig lettet da hun endelig fikk en forklaring på hvorfor hun opplevde disse plagene ❤️

VET KVINNER AT DE KAN FÅ TØRRE SLIMHINNER AV ANTIDEPRESSIVA?

Det er faktisk mange kvinner som ikke er klar over at tørre slimhinner kan være en bivirkning av antidepressiv medisinering. Informasjon om denne spesifikke bivirkningen er ofte ikke fremtredende i pakningsvedleggene som følger med medisinen, og den blir sjelden diskutert i detalj under legekonsultasjoner.

HVA FORÅRSAKER TØRRE SLIMHINNER VED BRUK AV ANTIDEPRESSIVA (SSRI)?

Antidepressiva, særlig de som tilhører gruppen selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI), påvirker serotoninnivået i hjernen. Serotonin er en nevrotransmitter som regulerer mange kroppsfunksjoner, blant annet produksjonen av naturlige smøremidler. Dersom serotoninnivået endres, kan det forstyrre kroppens produksjon av væsker som holder slimhinnene fuktige og elastiske.

Slimhinnene i underlivet er spesielt følsomme for disse endringene. Normalt holdes disse vevene fuktige og elastiske av en balanse mellom hormoner og naturlige smøremidler. Når balansen forstyrres, kan slimhinnene bli tørre og skjøre, noe som kan føre til en rekke problemer, som for eksempel

🌸 Ubehag og kløe: Tørre slimhinner kan føre til en konstant følelse av irritasjon og kløe, noe som kan være svært ubehagelig.

🌸 Svette og svie: Mange kvinner opplever en brennende følelse som kan forverres under fysisk aktivitet eller samleie.

🌸 Smerter under samleie: Redusert lubrikasjon kan gjøre samleie smertefullt, noe som kan påvirke både fysisk og psykisk velvære.

🌸 Økt risiko for infeksjoner: Tørre og skjøre slimhinner kan lettere sprekke, noe som øker risikoen for infeksjoner.

HVORDAN KAN JEG UNNGÅ TØRRE SLIMHINNER?

VagiVital AktivGel er en hormonfri gel som er spesielt utviklet for effektivt å lindre og behandle symptomer som tørrhet, irritasjon, kløe, ubehag ved samleie og smerter ved vannlating i underlivet, og er egnet for kvinner i alle aldre.  Denne krystallklare gelen fester seg til vaginalslimhinnen og frigjør vann til slimhinnen over tid, gjenoppretter pH-verdien og stimulerer veksten av celler i slimhinnens overflatelag.

FORDELENE MED AKTIVGEL

🌸 Fuktighetsgivende effekt

De kliniske studiene ved svenske universitetssykehus viser svært positive resultater allerede etter 30 dagers (4 uker) daglig bruk av AktivGel, med ytterligere forbedringer ved oppfølging etter 12 uker. Vi anbefaler derfor å bruke tre tuber kontinuerlig over en periode på 12 uker. Etter denne perioden er det vanlig å gå over til bruk etter behov.

🌸 Hormonfri

AktivGel er hormonfri og ideell for kvinner som unngår hormoner av medisinske eller personlige årsaker, men den kan også kombineres med hormoner om ønskelig. 

🌸 Klissfri

Fordi gelen blir der den er plassert (i skjeden) takket være sin høye viskositet, er den også klissfri, dvs. at det ikke er nødvendig med truseinnlegg når du bruker den.

HVOR VANLIG ER PROBLEMET?

En studie publisert i Journal of Clinical Psychopharmacology fant at opptil 20% av kvinner som bruker SSRI-preparater opplever problemer med tørre slimhinner. En annen studie i Archives of Sexual Behaviour bekrefter disse funnene og antyder at serotoninreseptorenes påvirkning på kroppens væskeproduksjon kan være en medvirkende faktor.  Dette betyr at titusenvis av kvinner kan lide av tørre slimhinner som en direkte følge av medisinering. 

NÅR OPPSTÅR SYMPTOMENE?

Symptomene på tørre slimhinner kan oppstå både tidlig i behandlingen med antidepressiva (SSRI) og etter langvarig bruk. Hos noen kvinner kan plagene begynne i løpet av noen uker etter behandlingsstart, mens andre kan utvikle symptomer først etter flere måneder eller til og med år med medisinering. Det nøyaktige tidspunktet kan variere avhengig av den enkeltes unike kroppskjemi og hvordan de reagerer på medisinen.

SAMMENDRAG

Tørre slimhinner kan være spesielt utfordrende for yngre kvinner som ikke har funnet en forklaring på hvorfor de lider av tørrhet, svie og irritasjon i underlivet. Men det er faktisk helt normalt å ha tørre slimhinner også i ung alder, og det finnes flere bakenforliggende årsaker - antidepressiva er en av dem ❤️ 

Som alltid, ta vare på deg selv & Stay Pussytive ❤️

/Fanny Falkman Grinndal
Business Manager Nordics
Peptonic Medical AB
fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se