Slik behandler du tørr skjede under graviditet

Under en graviditet vil du oppdage at kroppen endrer seg på mange måter. Noe av det du kan oppleve mens du venter barn, er kløe og tørrhet i skjeden. I denne artikkelen beskriver vi hvorfor dette kan skje og deler noen tips om hvordan du kan behandle det!

Hver graviditet er forskjellig, og vi er alle unike. Symptomene en kvinne opplever, er derfor svært forskjellige for hver person og hver graviditet. En vanlig endring i skjeden som ofte ikke blir snakket om, er tørrhet.

Symptomene på tørr skjede omfatter kløe, svie, irritasjon og eventuelt smerter under samleie. Selv om det er ubehagelig, er det ikke farlig – og du er heller ikke alene, for mange kvinner opplever tørr skjede under graviditeten. Når det er sagt, betyr det ikke at du trenger å lide deg gjennom det!

Tørr skjede kan ha mange forskjellige årsaker. Det første du må gjøre for å finne en passende behandling er derfor å finne årsaken til problemet. La oss se på noen av de vanligste årsakene!

De vanligste årsakene til tørr skjede under graviditet

Hormonelle endringer 

Under graviditeten endrer hormonene seg – raskt. Østrogen er hormonet som skal holde skjeden fuktig. Når østrogennivået endrer seg under graviditeten, kan det derfor føre til at du opplever tørr skjede.

Dehydrering

Hvis du føler deg tørr «der nede», kan det hende at kroppen din trenger mer vann for å holde skjeden fuktig. Mengden av væske som sirkulerer i kroppen øker med rundt 50 % under en graviditet, så du bør sørge for å drikke mer enn vanlig for å unngå tørr skjede, samt andre negative effekter av dehydrering.

Vaginal yeast infections

En studie fra 2015 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25916994/) viser at risikoen for soppinfeksjoner (også kjent som candidiasis) øker under en graviditet. Symptomene inkluderer svie under vannlating og omfattende kløe. Hvis du mistenker at du har en soppinfeksjon, bør du kontakte gynekologen for å få riktig behandling.

Vaginale infeksjoner

Noen vaginale infeksjoner kan være forårsaket av bakteriell vaginose og gruppe B-streptokokker (GBS). Vanlige symptomer er smerter under vannlating og kløe. Hvis du mistenker at du har en infeksjon, bør du kontakte legen for å få riktig behandling.

  Hvis du mistenker at du lider av en vaginal soppinfeksjon eller en annen type vaginal infeksjon, bør du alltid kontakte legen for å få passende behandling. Hvis årsaken er hormonelle endringer eller dehydrering, finnes det imidlertid behandlinger du kan prøve hjemme for å få en sunnere skjede. La oss se på noen av metodene som kan bidra til å lindre tørr skjede under graviditeten!

  Tre behandlingsmetoder du kan gjøre hjemme: 

  Hormonfri krem for V-sonen

  Hormonfrie vaginalkremer kan gjøre underverker for fuktigheten i V-sonen. Sørg for å velge en vaginalkrem uten hormoner  når du er gravid. En studie https://www.nature.com/news/2005/050502/full/050502-1.html har vist at ekstra østrogen kan være skadelig for fosteret og medføre komplikasjoner i utviklingen til guttebabyer.

  Husk å drikke nok!

  Dehydrering kan være en årsak til tørr skjede, så sørg for å drikke masse vann – helst iskaldt. For å gjøre det morsommere kan du tilsette agurk eller lime i vannet som variasjon. Et annet tips er å hoppe over kaffen, siden koffein kan gjøre deg dehydrert. Vi lover at kroppen din vil takke deg!

  Tørrhet i forbindelse med samleie

  Hvis du opplever ubehag eller smerter under samleie, finnes det flere behandlingsmetoder som kan lette symptomene. Noe som du kanskje allerede har hjemme, er kokosolje. Den kan trygt brukes både innvendig og utvendig. Andre glidemidler kan også hjelpe på symptomene. Hvis du ønsker å prøve et glidemiddel, bør du sørge for å velge et vannbasert glidemiddel. Unngå glidemidler med glyserol som første ingrediens, da dette kan føre til ubalanse i pH-nivået under graviditet.

  Vær varsom og forsiktig med V-sonen

  Du bør alltid behandle skjeden din forsiktig – og særlig når du er gravid. Her er noen råd som hjelper deg med å behandle V-området forsiktig:

  • Vær nøye med valg av undertøy. Det beste alternativet er pustende bomull.
  • Sørg for å tørke deg ordentlig med et håndkle etter at du har vasket deg.
  • Unngå å gå rundt med svett undertøy eller vått badetøy.
  •  Unngå parfymerte kremer og såper når du rengjør underlivet. Velg produkter som er tilpasset den sensitive skjeden.  

  Når forsvinner tørrheten etter graviditeten?

  Tørrheten i skjeden forsvinner av og til etter fødselen, men noen kvinner kan fortsatt oppleve den etter graviditeten, mens de ammer. Som tidligere nevnt er østrogen hormonet som skal holde skjeden fuktig. Under amming produserer kroppen prolaktin, som stanser østrogenproduksjonen og kan forårsake tørr skjede.

  Med andre ord er det vanlig å fortsatt oppleve tørr skjede under amming. Hvis du mistenker at du har en infeksjon eller at tørrheten blir verre, bør du alltid kontakte legen for å få hjelp.