Forskjellen mellom vulva og vagina

Nylig har jeg hatt et av de øyeblikkene som virkelig får en til å stoppe opp og tenke. Det startet med en e-post - ikke en hvilken som helst e-post faktisk, men en e-post fra en engasjert gynekolog. Vedkommende hadde lest en av mine tidligere blogger med tittelen "Vask vaginaen riktig - viktige råd for intimvask". Det hun pekte på, var noe så enkelt, men likevel grunnleggende: språkbruken min. Jeg hadde skrevet "vagina" når jeg skulle ha skrevet "vulva". Og hun hadde selvfølgelig helt rett. Fordi det faktisk er en vesentlig forskjell på vulva og vagina. De er faktisk to helt forskjellige deler av kvinnekroppen, og hver av dem har sin egen unike funksjon og sitt eget pleiebehov. Akkurat det har jeg skjønt. Virkelig. Allikevel falt jeg for det enkle, men unøyaktige språket. Jeg skal innrømme at det er utrolig lett å gjøre det, selv for en som meg som er klar over og forstår denne viktige forskjellen. Det er nemlig veldig viktig å bruke de riktige ordene når vi omtaler kjønnsorganene våre, og det handler ikke bare om å være pirkete i språket. Når vi vet forskjellen på vulva og vagina, blir vi for det første kroppseksperter på oss selv. Det hjelper oss til å ta bedre vare på helsen vår og forstå kroppen vår. Når vi snakker åpent og presist om kjønnsorganene våre, kan det også bidra til å knuse gamle tabuer og falske myter. Derfor er det på tide å avklare forskjellen mellom vulva og vagina en gang for alle

VULVA - DE YTRE DELENE

Vulva er fellesbetegnelsen på de ytre delene av kvinnens kjønnsorganer som er synlige og beskytter de indre kjønnsorganene mot bakterier og infeksjoner. På vulva bør man unngå å bruke intimprodukter som inneholder parfyme eller såpe, da de kan forstyrre den naturlige pH-verdien og den delikate vaginale bakteriefloraen. VagiVital V Rensemiddel er en unik intimvask som renser både vann- og oljebaserte urenheter uten å forstyrre den følsomme vaginale mikrofloraen eller pH-verdien, samtidig som den er fuktighetsbevarende, siden den er basert på den samme unike fuktighetsbevarende formelen som VagiVital AktivGel.

VagiVital V Cleanser finner du her!

ANATOMI VULVANS

🌺 Mons pubis (venusberget)

Mons pubis, også kjent som venusberget, er den fettfylte puten som ligger rett over pubisbenet, nederst på magen. Kjønnshåret i dette området har flere praktiske funksjoner, da det bidrar til å beskytte området mot friksjon og gir et lag med beskyttelse mot bakterier og andre patogener. I tillegg spiller kjønnshårene en rolle i den naturlige spredningen av feromoner, noe som er viktig for å tiltrekke en partner. I noen tilfeller kan størrelsen eller formen på venusberget endre seg på grunn av vektøkning, vekttap eller hormonelle endringer som kan oppstå i ulike livsfaser, for eksempel graviditet eller overgangsalder..

Les bloggen om kjønnshår her!

🌺 Labia majora (de store kjønnsleppene)

I vulva finnes det to sett med kjønnslepper - de store (labia majora) og de små (labia minora). De store kjønnsleppene er de ytre, større hudfoldene som omgir vulva. De er vanligvis dekket av kjønnshår og inneholder fettvev, svettekjertler og oljeproduserende kjertler. Deres viktigste funksjon er å beskytte de indre kjønnsorganene og å bidra til den seksuelle responsen ved å hovne opp og bli mer følsomme ved økt seksuelt stimuli.

🌺 Labia minora (de små kjønnsleppene)

De små kjønnsleppene er tynne hudfolder som ligger på innsiden av de store kjønnsleppene. Disse kjønnsleppene har ingen kjønnshår og er rike på blodårer og nerveender, noe som gjør dem svært følsomme ved berøring. Deres funksjon er blant annet å beskytte åpningen til urinrøret og skjeden og bidra til seksuell stimulering gjennom sin følsomhet. Det er viktig å huske på at både størrelsen og formen på de ytre og indre kjønnsleppene varierer sterkt fra kvinne til kvinne. Disse variasjonene er normale og en del av kroppens naturlige diversitet. Dessuten spiller kjønnsleppene en rolle i kroppens forsvar mot infeksjoner ved å opprettholde et sunt mikroklima i vulva.

🌺 Klitoris (klitoris)

Klitoris, som er et sentralt og svært følsomt organ i det kvinnelige reproduksjonssystemet, ligger der de indre kjønnsleppene møtes. Det er et omfattende organ som strekker seg inn i kroppen, som et isfjell der bare toppen er synlig. Den delen som er synlig, glans klitoris, utgjør bare en liten del av hele strukturen og varierer i størrelse og form fra person til person.

Klitoris er en av de mest nervetette delene av menneskekroppen, med rundt 8000 nerveender - dobbelt så mange som på mannens penis. Denne ekstremt høye følsomheten gjør klitoris sentral for seksuell opphisselse og orgasme. På samme måte som mannens penis, har klitoris en unik evne til å svulme opp når blodstrømmen øker under seksuell opphisselse, noe som øker følsomheten og kan føre til seksuell tilfredsstillelse.

Klitoris spiller en avgjørende rolle for kvinnens seksuelle respons, inkludert opphisselse og orgasme. For mange kvinner er stimulering av klitoris ofte nødvendig for å oppnå orgasme. Interessant nok har klitoris og penis et felles opphav, ettersom de begge utvikles fra det samme embryonale vevet. Dette betyr at de er strukturelt og funksjonelt like organer.

🌺 Urethral opening (urinrørsåpningen)

Urinrørsåpningen er en viktig del av kroppens urinveissystem og har som hovedfunksjon å sørge for at urinen kommer ut. Hos kvinnen er denne åpningen strategisk plassert rett under klitoris og foran vaginalåpningen. Det er gjennom denne kanalen at urinen transporteres fra blæren til utsiden av kroppen. Kvinners urinrør skiller seg fra menns ved at det er relativt kort, vanligvis rundt 4 cm, noe som er betydelig kortere enn hos menn. Denne korte lengden, sammen med at den ligger nær anus, øker også risikoen for urinveisinfeksjoner.

Les bloggen om urinveisinfeksjon her!

Samtidig kan du prøve vår urinveisinfeksjonstest her!

🌺Vaginalåpningen

Vaginalåpningen, altså inngangen til vagina, er en sentral del av kvinnens reproduksjonssystem. Vaginalåpningen ligger rett under urinrørets åpning og spiller en viktig rolle i flere aspekter av kvinners helse og velvære. Vaginalåpningen er ikke bare viktig for reproduktive funksjoner som samleie og fødsel, men også for menstruasjonen. Denne åpningen er fleksibel og kan tilpasse seg ulike størrelser, noe som er spesielt viktig under fødsel, da den utvider seg for å gi plass til barnet. Det elastiske vevet rundt vaginalåpningen bidrar til denne fleksibiliteten. Ved seksuell opphisselse kan skjedeåpningen også utvide seg, noe som letter samleie og kan øke seksuell nytelse. Vaginalåpningen påvirkes også av ulike faktorer som infeksjoner og hormonelle forandringer. Smerter i vulva, kjent som vulvodyni, er en tilstand der det oppstår smerter i skjedeåpningen ved vaginalsex, innføring av tampong eller annen berøring. Denne tilstanden var tidligere kjent som vestibulitt, men begrepet vulvodyni, som bokstavelig talt betyr smerter i vulva, har blitt brukt de siste tjue årene.

Les bloggen om Vulvodynia - smerter i skjedeåpningen under sex og berøring her!

🌺 Bartholinske kjertlene

Bartholinske kjertler er to små, men viktige kjertler som ligger på hver side av skjedeåpningen og spiller en sentral rolle for kvinnens reproduktive og seksuelle helse. Deres hovedfunksjon er å produsere en væske som bidrar til å smøre vulva, noe som er viktig for komforten under samleie og bidrar til å redusere friksjon og irritasjon. Disse kjertlene er normalt små, omtrent på størrelse med en ert, og er ikke synlige eller merkbare når de er friske. Væsken de produserer, frigjøres i små mengder og blir mer merkbar ved seksuell opphisselse. Den naturlige smøringen spiller en viktig rolle for å opprettholde vulvas helse og velvære, og den letter også naturlige kroppsfunksjoner som samleie og menstruasjon.

🌺 Perineum

Perineum hos kvinner er det spesifiserte området mellom vulva og anus, og blir også kalt for mellomkjøttet. Perineum består strukturelt sett av muskler, vev og hud. Det inneholder deler av bekkenbunnsmuskulaturen, som er viktig for å støtte bekkenorganene og opprettholde kontrollen over urin- og avføringsekskresjon. Muskulaturen spiller også en rolle for seksualfunksjonen og kan påvirke følelsen under samleie. Under fødselen blir perineum et spesielt viktig område. Den strekker seg og tilpasser seg for å gjøre det mulig for barnet å passere.

SKJEDEN – DEN INDRE KANALEN

Vagina er en muskuløs kanal som strekker seg fra livmorhalsen (som er den nedre delen av livmoren) til vulva.

🌺 Struktur

Vaginaen har en anatomisk struktur som kjennetegnes av en unik fleksibilitet og tøyelighet. Dette er egenskaper som er avgjørende for flere av kroppens funksjoner, blant annet seksuell aktivitet, menstruasjon og fødsel. Vaginaens fleksibilitet og evne til å tøye seg er et direkte resultat av dens komplekse anatomiske struktur. Veggene i vagina består av flere lag med muskelvev og elastiske fibre som gjør at den kan utvide seg og trekke seg sammen. I løpet av menstruasjonssyklusen spiller skjeden også en viktig rolle. Den fungerer som den kanalen som menstruasjonsblod og vev fra livmoren transporteres ut av kroppen gjennom. Vaginaens tilpasningsevne kommer tydeligst til uttrykk under fødselen. Under denne prosessen kan skjeden strekke seg betydelig for å gjøre det mulig for barnet å passere gjennom fødselskanalen. Denne enestående evnen til å utvide seg er avgjørende for en trygg og effektiv fødsel og viser den utrolige styrken og fleksibiliteten til denne delen av kvinnens reproduksjonssystem

🌺 Slimhinner

Vaginalslimhinnen, som dekker de indre overflatene i skjeden, er ikke bare viktig for å opprettholde den naturlige fuktigheten i området, men også for å beskytte mot infeksjoner og bidra til en sunn mikroflora. Slimhinnene i vagina er rike på kjertler som skiller ut naturlige væsker. Vaginalsekretet er avgjørende for å opprettholde en sunn pH-balanse i skjeden, noe som er viktig for å hindre vekst av skadelige bakterier og sopp. Denne naturlige fuktigheten letter også seksuell aktivitet ved å redusere friksjon og øke komforten.

Les bloggen Tre vanlige myter om vagina her!

I noen tilfeller kan imidlertid slimhinnene i vagina bli tørre. Dette kan skyldes en rekke faktorer, for eksempel hormonelle endringer (spesielt i overgangsalderen), medisinske behandlinger, stress eller visse hygieneprodukter. Tørre slimhinner kan føre til ubehag, kløe, irritasjon og økt risiko for infeksjoner.

VagiVital AktivGel er en svensk, hormonfri og ikke-klebrig vaginal gel som både behandler og helbreder intimsymptomer som tørrhet, irritasjon, kløe, ubehag ved intim kontakt og smerter ved vannlating. Den krystallklare gelen er klissfri og fester seg til vaginalslimhinnen der den frigjør vann over tid, stimulerer celleveksten i slimhinnens overflate og gjenoppretter pH-verdien. Produktet anbefales av gynekologer, og effekten er klinisk dokumentert. Resultatene er dokumentert i en multisenterstudie utført av kvinnelige forskere, inkludert leger og professorer i gynekologi, fra Karolinska Universitetssjukhuset, Akademiska Sjukhuset i Uppsala og Norrlands Universitetssjukhus.

VagiVital AktivGel finner du her!

🌺Vaginaens selvrensende funksjon

Den unike egenskapen til vagina er at den opprettholder hygiene og helse gjennom sin selvrensende evne. Dette skjer gjennom produksjon av naturlige sekreter, som spiller en avgjørende rolle for å opprettholde et sunt miljø. Sekretet er ikke bare viktig for å rense vagina for døde hudceller og annet avfallsstoff, men bidrar også til å opprettholde et optimalt og balansert pH-nivå. En slik balanse er avgjørende for å beskytte mot infeksjoner og opprettholde en sunn bakterieflora. Denne floraen består av gode bakterier, hovedsakelig laktobaciller, som beskytter mot skadelige mikroorganismer og støtter skjedens naturlige forsvarssystem. Bruk av eksterne rengjøringsmidler eller produkter i intimområdet bør derfor begrenses, da de kan forstyrre denne naturlige balansen og føre til problemer som tørrhet, irritasjon eller infeksjoner. Å respektere og støtte vaginaens selvrensende prosess kan bidra til bedre intim helse og velvære.

🌺 Mikroflora

Vaginaens unike mikroflora består av ulike typer bakterier, hovedsakelig melkesyrebakterier, som bidrar til å beskytte mot infeksjoner og opprettholde et sunt miljø. Sterke såper og parfymerte produkter kan forstyrre denne delikate balansen og øke risikoen for ubalanse og infeksjoner.

Les bloggen om hvordan du holder vaginalfloraen sunn.

HVORFOR ER DET VANSKELIG Å SKILLE MELLOM VULVA OG VAGINA?

Men hvorfor er det noen ganger så vanskelig å skille mellom hva som er vulva og hva som er vagina? Forvirringen skyldes i stor grad måten vi snakker om disse delene på. I Norge, og mange andre steder, har vi ofte sagt «mage» når vi mener både vulva og vagina. Det er litt som å kalle hele foten for "tå" - ikke helt feil, men heller ikke helt korrekt. Dette uklare språket kan skape problemer, ikke bare når vi snakker om hygiene, men også når vi snakker om helse og sykdom.

Det er viktig å tenke på vulva og vagina som to forskjellige deler, viser ny forskning. Det blir litt som å ha to verktøy i verktøykassen - de ser forskjellige ut og har ulike oppgaver. Hvis vi skiller dem fra hverandre og forstår deres unike roller, kan vi bli flinkere til å ta vare på dem. Dette handler ikke bare om å vite hvilken del som er hvilken, men også om å gi hver del den omsorgen den fortjener. Samtidig belyser forskningen hvordan et tydeligere terminologisk skille også kan føre til bedre egenomsorg og en bedre forståelse av kvinners helse generelt. Bedre kunnskap gir bedre helse ❤️

Ps. Tittelen på bloggen er nå selvfølgelig endret til "Vask vulva riktig - viktige råd for intimvask".Les hele bloggen her!

Abonner på vårt nyhetsbrev for å få nyheter, tilbud og inspirasjon her!

Ta vare på både vulva og vagina og Stay Pussytive ❤️

/Fanny