Finn ut om du er i premenopausen

Jeg befinner meg midt i London på 50-årsdagen min, med et kart over alle bydelene foran meg, og jeg blir veldig frustrert over at jeg ikke vet hvor jeg er. Det å ikke vite hvor man er, er utfordrende i alle situasjoner. Kanskje er det derfor selv før overgangsalderen kan føles som å reise gjennom et ukjent land. Som en bussreise der du ikke helt vet hvilken stasjon du er på eller hvor du skal gå av, og der medpassasjerene snakker et fremmed språk. Du roper høyt "HVOR ER JEG?", men får ikke noe svar.

I ettertid har jeg forstått at jeg trolig kom inn i pre-menopausen omtrent samtidig som jeg fødte mitt fjerde barn i en alder av 41 år. Jeg var omgjengelig og kunne bli gal over småting. Om natten svettet jeg så mye at jeg måtte legge store badehåndklær på sengen. Samtidig som jeg ble forbanna på alt og alle, fikk jeg økt sexlyst. Å være kåt og sint er også en veldig merkelig (og noen ganger humoristisk) kombinasjon. Mensen min fortsatte som vanlig og kom regelmessig, men hver gang blødde jeg. Siden jeg også tilhører gruppen kvinner som er rammet av PMS, ble det enda mer uoversiktlig, da det noen ganger var vanskelig å skille mellom hva som var PMS og hva som skyldtes begynnelsen av premenopausen. Jeg følte bokstavelig talt at jeg holdt på å bli gal.

Til slutt forstod jeg og begynte å studere. Jeg tok aktive beslutninger om hvordan jeg skulle håndtere og behandle min hormonelle berg-og-dal-bane, og i dag har det roet seg. Men jeg er fortsatt i premenopause, for så langt har jeg faktisk mensen. Men menstruasjonssyklusen min er ekstremt uregelmessig og varierer fra 18 til 126 dager, noe som kan være veldig stressende.

Nå er jeg ikke lenger like sint, men kanskje mer skjør, og det er faktisk noe jeg prøver å akseptere og omfavne. En viktig del er at særlig mannen min vet hva jeg går gjennom og har kunnskap om overgangsalderen. Det krever trygghet og tillit å kunne være skjør også. For med alderen har jeg lært at man kan være veldig sterk og skjør på samme tid. I dag prøver jeg også å prioritere søvnen bedre, og trening er viktig - spesielt for hjernen.

Hvis jeg hadde tilgang til en overgangsalderen test for 9 år siden ville det faktisk ha gjort en stor forskjell. Jeg hadde sluppet unna en rekke år med forvirring og frustrasjon og var i stedet umiddelbart i stand til å ta aktive beslutninger for å håndtere min hormonelle berg-og-dal-bane. Derfor er jeg ekstra stolt over at VagiVital nå kan tilby en før-menopause/menopause-selvtest som direkte gir deg svar på hvor du er på reisen

HVA ER PREMENOPAUSE?

Premenopause, også kjent som perimenopause, markerer en viktig overgangsperiode i en kvinnes liv og kan begynne så tidlig som 35 år. Det er i denne perioden hun begynner å nærme seg menoopause, eller overgangsalderen, som er punktet der menstruasjonen slutter for godt. Denne fasen innebærer at kroppen gjennomgår en rekke omfattende hormonelle endringer. Symptomene under perimenopause kan være mange og varierte. Kvinner kan oppleve alt fra humørsvingninger, uregelmessige menstruasjoner og søvnproblemer til hetetokter og nattesvette. Listen over mulige symptomer er lang og hver kvinnes opplevelse er unik.

VANLIGE SYMPTOMER

Hver kvinnes opplevelse av perimenopause er unik og symptomene kan også variere over tid. Noen av de mer vanlige symptomene inkluderer:

🌸
Irritasjon: Følelser av irritabilitet og frustrasjon over små ting.

🌸
Angst: En følelse av konstant angst eller nervøsitet, ofte uten åpenbar grunn.

🌸
Tretthet: Overveldende og vedvarende følelse av utmattelse, som ikke blir bedre med hvile.

🌸 Humørsvingninger: Raske og uforutsigbare endringer i humør, fra lykke til tristhet eller sinne.

🌸
Økt sexlyst: En merkbar endring i seksuell lyst, ofte en økning.

🌸
Søvnproblemer: Vansker med å sovne eller opprettholde en god natts søvn.

🌸
Hjerneteppe: Opplevelsen av forvirring, glemsel og konsentrasjonsvansker.

🌸
Hjertebank: Ubehagelige følelser av at hjertet slår for fort eller uregelmessig.

🌸
Nedstemthet: Følelser av tristhet, håpløshet eller redusert livsglede.

🌸
Såre bryster: Ømhet og ubehag i brystene, ofte med en følelse av tyngde eller spenning.

🌸
Hetetokter: Plutselige varmebølger som sprer seg over kroppen, ofte ledsaget av rødme og svette.

🌸
Nattesvette: Intens svetting om natten, som kan være så omfattende at det krever bytte av sengetøy.

🌸
Endret menstruasjonssyklus: Uregelmessighet i menstruasjonssyklusen, som kan inkludere endret strømningsstyrke eller lengde.

🌸
Jernmangel: Symptomer som tretthet og blekhet, forårsaket av redusert jernnivå i kroppen.

🌸
Vektøkning: En uforklarlig økning i kroppsvekt, ofte konsentrert rundt midjen.

Denne omfattende listen over symptomer på perimenopause gjenspeiler virkelig hvordan hver kvinnes opplevelse kan variere. Det er viktig å huske at disse symptomene kan variere i intensitet og hyppighet. Det kan også være en utfordring å finne ut om symptomene dine er relatert til PMS eller premenopause. Det er imidlertid noen klare forskjeller som kan hjelpe deg å forstå hva du opplever.

FORSKJELLEN MELLOM PMS OG PREMENOPAUSALE SYMPTOMER

PMS-symptomer begynner vanligvis omtrent 14 dager før menstruasjonsstart og avtar eller forsvinner helt med menstruasjonsstart. Symptomer kan inkludere humørsvingninger, økt irritabilitet, tretthet, følsomhet, angst og til og med fysiske plager som ømme bryster, oppblåsthet og hovenhet, leddsmerter, hodepine og hudproblemer. Forskning har ikke helt klarlagt årsakene til PMS, men det antas at kvinner med PMS er ekstra følsomme for lavere nivåer av progesteron og/eller for stoffene som bryter ned progesteron etter eggløsning.

På den annen side, i premenopause, føles symptomene mer eller mindre de samme gjennom hele menstruasjonssyklusen. Disse symptomene fortsetter kontinuerlig og er ikke direkte relatert til menstruasjonssyklusen. Vanlige tegn på premenopause kan inkludere lavt energinivå, endringer i hud og hår, humørsvingninger, endret menstruasjonssyklus hvor menstruasjonen kan bli tyngre, samt hetetokter og nattesvette. Kvinner som nærmer seg overgangsalder kan også oppleve en endring i PMS, som ofte blir mer merkbare eller endrer karakter.

HVOR LENGE VARER PREMENOPAUSE?

Premenopause er en tid med hormonelle endringer som varierer mellom kvinner. Gjennomsnittsalderen for debut av premenopause er rundt 47,5 år, men den kan starte så tidlig som 35 år. Symptomer blir vanligvis merkbare mellom 40 og 45 år. Denne fasen kan vare fra fem til ti år eller lenger, avhengig av hver enkelt kvinnes fysiske helse og kroppslige forhold. Siden mange kvinner i dag velger å få barn senere i livet, kan symptomer på overgangsalder være spesielt utfordrende for kvinner som også håndterer kravene til å være nybakt mor.. Å forstå og identifisere om du er i overgangsalderen kan være et viktig første skritt i å håndtere denne livsendringen.

FINN UT OM DU ER I PREMENOPAUSE

Et effektivt første skritt er å bruke VagiVital Menopause FSH-test for premenopause/menopause som er laget for å gi en indikasjon på om du er i premenopause/menopause ved å måle visse hormonnivåer. Det kan hjelpe deg med å få en bedre forståelse av symptomene du opplever og hjelpe deg med å bestemme deg for eventuelle neste trinn, for eksempel å søke profesjonell medisinsk rådgivning eller å utforske passende behandlingsalternativer.

VagiVital Menopause FSH-test:

🌸Selvtest før premenopause/menopause

🌸Klinisk bevist med 94% nøyaktighet

🌸Enkel å bruke hjemme

🌸Svar innen 5 min

🌸Gir deg en indikasjon om du er i pre-menopause/menopause

🌸Inneholder 2 tester

Du finner VagiVital Menopause FSH-testen her!

Premenopause er en tid med både endring og tilpasning. Å forstå symptomene og virkningen kan hjelpe kvinner med å navigere gjennom denne fasen med større letthet og bevissthet. Hver kvinnes opplevelse er unik, men ved å dele våre erfaringer i større grad kan vi også hjelpe våre medsøstre Og det er mye mer å fortelle om både premenopause og overgangsalder. Så ikke gå glipp av å abonnere på vårt nyhetsbrev

Ta vare på deg selv og Stay pussytive

/Fanny Falkman Grindal

Business Manager Nordics

fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se