BRAIN FOG - en blogg om hjernen i overgangsalderen

Les bloggen Fanny Falkman Grindals, svensk sjef for VagiVital, om hva som skjer med hjernen i overgangsalderen og hennes personlige opplevelse av brain fog.

 

HJERNEN OG KLIMAKTERIET / OVERGANGSALDEREN

Jeg står på kjøkkenet og fikser en pasta carbonara mens jeg snakker i telefon med bestevenninnen min. Samtalen bølger frem og tilbake, vi ler og fyller ofte ut hverandres setninger. Vi har lært å forstå hverandre selv om vi i økende grad ser ut til å miste ord og glemme navn når hukommelsen svikter. Det er en livlig, om enn litt vanskelig samtale som spretter frem og tilbake som en pingpongball. Et tema blir raskt erstattet av et nytt, men vi fortsetter å ha meningsfulle samtaler i enighet, selv om vi noen ganger ikke husker hva vi nettopp snakket om. Navn på personer, steder eller hendelser kan noen ganger være helt umulig å huske. For en utenforstående ville nok samtalen vært helt uforståelig.

Jeg: «Vel, du kjenner den som har en mann med gul veske. Hva heter hun nå?"

Min venn: "Vel ja, hun ja. Ja, hva heter hun?"

(Ingen husker navnet)

Meg: "Vel, uansett...hva snakket vi om?"

(Ingen husker, så vi bytter tema med lynets hastighet og samtalen fortsetter i rasende fart)

Venninnen min: «Vel, i sommer skal vi nok besøke min svigerinne, du vet hvem som bor i... hva heter landskapet igjen... du vet... ja, du VET... Astrid Lindgren og “EMIIIL DIIN FÖÖÖGRÖÖMMADE ONGE…” (På svensk):

Jeg: "Aha, Småland! Ja, men så koselig! Vi tenkte at vi nok skulle gå og besøke naboene våre som har hus i skjærgården...og...jeg har glemt etternavnene deres...hva heter de igjen...de som nettopp har kjøpt en liten svart mini puddel og mannen sykler utrolig mange mil hver eneste helg"

(Ingen av oss kan tenke på navnet, men det spiller ingen rolle, så vi bytter gjerne emne igjen.)

Og slik kan det fortsette. Det er som et konstant ordspill hvor du IKKE har lov til å si det riktige ordet, men bare får forklare betydningen.

Ligger overgangsalderen bak denne brain fogen?

Ordet brain fog kommer ofte opp som et begrep i forbindelse med overgangsalder. Men hva er det og hva skiller brain fog fra en vanlig "trøtt" hjerne?

Tross alt er overgangsalder en naturlig prosess som oppstår når en kvinnes eggstokker gradvis reduserer østrogenproduksjonen. Dette kan føre til alt fra hetetokter, søvnproblemer og ikke minst tørre slimhinner hvor vår fantastiske og unike AktivGel har hjulpet mange kvinner, men er det noe du kan gjøre for å hjelpe hjernen din i overgangsalderen?

 

Du finner VagiVital AktivGel for tørre slimhinner her

 

 

KVINNENS HJERNE OPP GJENNOM HISTORIEN

Historisk sett har synet på kvinners hjerner variert betydelig. I antikken og middelalderen ble kvinner ansett som biologisk og intellektuelt dårligere enn menn. Dette synet var preget av teorien om "kvinners utilstrekkelige hjerner", som hevdet at kvinner hadde mindre hjerner enn menn og derfor var mindre i stand til intellektuell og kreativ evne.

På 1800-tallet og utover begynte forskere å undersøke forskjeller mellom menns og kvinners hjerner. Disse studiene hevdet at kvinner hadde mindre utviklede hjerner og at hjernen deres var mer tilpasset for emosjonell og pleiende kapasitet i stedet for intellektuell kapasitet.

Det var først i løpet av 1900-tallet og fremover at det ble utført mer objektive og vitenskapelig baserte studier på kjønnsforskjeller i hjernen. Moderne forskning viser at det ikke er noen grunnleggende forskjeller i intelligens mellom kjønnene og at eventuelle forskjeller som observeres mer er et resultat av sosiale og kulturelle faktorer enn biologi.

Oppmerksomheten til kvinners hjerner i forbindelse med overgangsalder har vært relativt begrenset gjennom historien. Det er først de siste tiårene at forskning og diskusjon rundt dette temaet har blitt mer fremtredende. Tradisjonelt ble overgangsalderen først og fremst sett på som en biologisk endring i kvinners reproduktive system og fokuset var på de fysiske symptomene, som hetetokter og søvnproblemer. Psykologiske og nevrologiske aspekter knyttet til hjernen og overgangsalder ble ikke så godt anerkjent.

 

HJERNEN UNDER OVERGANGSALDEREN

Det var ikke før på slutten av 1900-tallet og begynnelsen av 2000-tallet at forskning begynte å undersøke mulige sammenhenger mellom overgangsalder og hjernefunksjon hos kvinner. Studier har vist at endringer i østrogennivået i overgangsalderen kan påvirke hjernens funksjon og er relatert til symptomer som hukommelsesproblemer og kognitiv svikt.

Selv om det har vært en økt bevissthet om sammenhengen mellom overgangsalder og hjernen de siste tiårene, fortsetter forskningen på feltet, men det er fortsatt mye å lære.

Nedenfor er noen av endringene som kan oppstå i hjernen i overgangsalderen:

 

🌺Kognitive endringer: Noen studier har funnet at kvinner kan oppleve milde kognitive endringer i overgangsalderen. Vanlige rapporterte symptomer inkluderer problemer med arbeidsminne, oppmerksomhet og verbal evne. Det er imidlertid viktig å påpeke at ikke alle kvinner opplever disse endringene og det er også stor individuell variasjon.

🌺Østrogen og hjernefunksjon: Forskning tyder på at reduserte nivåer av østrogen, som oppstår i overgangsalderen, kan påvirke hjernens funksjon. Østrogenreseptorer finnes i ulike områder av hjernen som er involvert i kognitive prosesser, inkludert hukommelse og læring. Reduserte østrogennivåer kan ha innvirkning på disse områdene og bidra til kognitive endringer.

🌺Hormonerstatningsterapi: Studier på effekten av hormonbehandling på hjernen i overgangsalderen har vært blandet. Forskning har vist at hormonerstatning kan ha en gunstig effekt på kognitiv funksjon og redusere risikoen for demens hos kvinner i overgangsalderen. Men det er også andre studier som ikke har vært i stand til å bekrefte disse fordelene og påpeke potensielle risikoer og bivirkninger ved å legge til hormoner.

🌺Depresjon og angst: Det er en sammenheng mellom overgangsalder og økt risiko for depresjon og angst hos noen kvinner. De hormonelle endringene kan påvirke nevrotransmittersystemet i hjernen, noe som kan bidra til psykiske symptomer i denne perioden. Men det er også viktig å forstå at ikke alle kvinner opplever depresjon eller angst i overgangsalderen, men for de som gjør det kan det være verdifullt å få riktig støtte og behandling.

 

FORSKNING PÅ HJERNEN UNDER OVERGANGSALDEREN

Forskning på sammenhengen mellom hjernen og overgangsalder pågår fortsatt, og det er mye igjen å lære. Individuelle erfaringer kan variere og det er også viktig å ta hensyn til mangfoldet av erfaringer og behov hos kvinner i overgangsalderen.

Forskning viser at overgangsalder kan ha en negativ innvirkning på hjernen, spesielt hukommelse og konsentrasjon. En studie fant at postmenopausale kvinner presterte dårligere på hukommelsestester enn premenopausale kvinner. Forskere mener at hukommelsesproblemene kan skyldes nedgang i østrogen i hjernen, som kan påvirke hippocampus, en del av hjernen som er viktig for hukommelsen.

Menopause kan også påvirke hjernens struktur. En studie fant at postmenopausale kvinner hadde mindre hjernevev enn premenopausale kvinner, spesielt på områder som er viktige for hukommelse og læring.

Men ikke alt er negativt! En annen studie fant at kvinner i overgangsalderen hadde bedre mestringsevner enn kvinner før menopause. Forskere tror dette kan skyldes at østrogen reduserer nivået av kortisol, et stresshormon, i hjernen.

 

HJERNEN TIL MENN

Generelt sett påvirkes menns hjerner på samme måte som kvinners når det kommer til hukommelse og konsentrasjon på grunn av alder. Hormoner spiller faktisk også en viktig rolle selv i menns hjerner under aldring. Testosteron er et av de viktigste hormonene som påvirker menns hjerner. Når testosteronproduksjonen avtar naturlig med alderen, kan dette påvirke hjernefunksjonen hos menn på ulike måter. Forskning har vist at lave nivåer av testosteron kan påvirke hukommelsesfunksjonen og øke risikoen for demens og Alzheimers sykdom. Dette kan også påvirke konsentrasjon og mental fokus. Lavt testosteronnivå kan også forårsake tretthet og depresjon, som igjen påvirker hjernen. Bare sier det

 

TA VARE PÅ HJERNEN DIN

Det er mange måter å bevare og forbedre hjernens funksjon på – enten det er overgangsalder eller alder.

Nedenfor er noe av det som kan være greit å tenke på for å holde hjernen i gang

🌺Trening

Regelmessig trening kan forbedre blodstrømmen til hjernen og fremme veksten av nye hjerneceller og synapser.

🌺Kosthold

Et sunt kosthold rikt på frukt, grønnsaker, fullkorn og sunt fett kan også hjelpe hjernens funksjon.

🌺Hjernetrim

Å utfordre hjernen med aktiviteter som læring, minneøvelser og kryssord kan bidra til å opprettholde og forbedre hjernens funksjon

🌺Sove

Tilstrekkelig søvn er avgjørende for hjernens utvinning og fornyelse

🌺Sosiale sammenkomster

Å tilbringe tid med venner og familie kan også bidra til å opprettholde hjernefunksjonen ved å stimulere sosiale og kognitive ferdigheter

 

Menopause kan noen ganger få hjernen til å føles som en tåke av forvirring. Noen ganger glemmer jeg hva jeg skal gjøre, hva jeg var i ferd med å si, og hvorfor jeg til og med er i rommet jeg er i. Men til tross for brain fogen av og til, kan jeg fortsatt lage vitser og le, selv om jeg noen ganger glemmer hva punchline er hvor ...

Så neste gang du finner bilnøklene i kjøleskapet eller ser etter brillene som sitter på nesa, tenk på det som en mulighet til å le av deg selv og i stedet benytt anledningen til å gi hjernen en pause fra alt stresset livet har. å tilby med noe som får deg til å føle deg bra!

 

Ta vare på deg og hjernen din