Årsaker som ligger bak endringer i vaginal utflod

Det kan kanskje virke som et litt merkelig samtaleemne ved middagsbordet, men sannheten er at nesten alle kvinner en eller annen gang i løpet av dagen tar en rask titt i trusa etter et toalettbesøk. Dette er en stille sjekk, en ubevisst helserutine som til tross for at den rammer 100% av alle kvinner, sjelden diskuteres åpent. Naturen og hyppigheten av utflod endrer seg gjennom de ulike fasene i livet, fra puberteten til overgangsalderen og alt derimellom. Disse endringene kan fortelle oss mye om hvordan vi har det, og det er derfor oppsiktsvekkende at det er så lite diskusjon rundt dette temaet. Mange kvinner tyr til Google for å prøve å forstå hva som er "normalt" i seg selv, i stedet for å dele erfaringer. Men tenk om vi kunne endre på dette? Hva om vi i stedet kunne skape en åpen dialog der ingen temaer er tabubelagte, og der kunnskap om og forståelse av kroppen vår og dens signaler blir sett på som en styrke? Dessuten er utflod ofte mer enn bare en fysisk hendelse, det kan også være en refleksjon av helsen vår som gir oss viktig informasjon. Hvis vi begynner å snakke åpent om disse temaene, kan vi begynne å bygge en kultur preget av åpenhet, kunnskap og støtte. Så la oss starte samtalen med å snakke litt mer om hva utflod forteller oss ❤️

 

ILLELUKTENDE UTFLOD

 

Illeluktende utflod eller kløe kan være tegn på en infeksjon, for eksempel bakteriell vaginose eller soppinfeksjon. Studier har vist at opptil 30% av alle kvinner opplever bakteriell vaginose i løpet av livet. Med VagiVital VS Selvtest kan du i løpet av 30 sekunder diagnostisere om utflod skyldes bakteriell vaginose med 92% nøyaktighet, og med Vernivia Vaginal Mousse by VagiVital kan du enkelt behandle bakteriell vaginose hjemme, slik at den illeluktende utfloden lindres i løpet av bare 12 timer. 

 

Ikke gå glipp av vårt bakterielle vaginose kit med 10% rabatt VagiVital VS Selvtest & Vernivia Vaginal Mousse by VagiVital.

 

Du finner VagiVital BV-kit for diagnostisering og behandling av bakteriell vaginose her!

 

UTFLOD FRA SKJEDEN UNDER EGGLØSNING

 

Kunnskap om å gjenkjenne utflod i forbindelse med eggløsning er uvurderlig hvis du prøver å bli gravid eller utforsker naturlig familieplanlegging. Kroppen vår kommuniserer med oss på en fascinerende måte, hvis vi bare lærer oss å lytte ❤️

 

🌸 Kjennetegn å legge merke til

 

Når du nærmer deg eggløsning, se etter følgende tegn på utflod:

 

Konsistens:  Væskene blir mer elastiske og ligner rå eggehvite, noe som letter sædcellenes mobilitet.

 

Farge: Utfloden blir klarere, noe som indikerer en økning i østrogennivået og den optimale perioden for unnfangelse.

 

Mengde: Du vil merke en økt mengde utflod, som er et annet tegn på at kroppen forbereder seg på befruktning.

 

🌸 Vitenskapen bak dette fenomenet

 

Denne endringen i vaginal utflod under eggløsningen er godt dokumentert i vitenskapelige studier. Det skyldes de økte østrogennivåene som oppstår like før eggløsningen, og som gjør slimet i livmorhalsen mer gunstig for sædcellene. Det er kroppens naturlige måte å maksimere sjansene for befruktning på.

 

🌸 Selvstendighet gjennom kunnskap

 

Ved å forstå og identifisere disse tegnene på eggløsning kan du bli mer synkronisert med kroppens naturlige sykluser. Det er et skritt i retning av å ta kontroll over egen reproduktiv helse og ta informerte valg basert på kroppens signaler. Å lære seg å gjenkjenne utflod i forbindelse med eggløsning er et viktig verktøy for alle som er interessert i fruktbarhet og ønsker å forstå kroppen sin. Det gir ikke bare innsikt i kroppens naturlige sykluser, men oppmuntrer også til en proaktiv tilnærming til kvinners helse og velvære ❤️

 

Les bloggen En grunnleggende guide til vaginal utflod her!

 

UTFLOD FRA SKJEDEN UTEN EGGLØSNING

 

Både hormonelle ubalanser, stress og visse medikamenter kan påvirke hvilke egenskaper eller kvaliteter utfloden har, for eksempel farge, konsistens og lukt. Dette gjelder blant annet hvor tykt eller tynt det er, om det er klart eller uklart, og om det har en nøytral, søtaktig eller illeluktende lukt. Hormonelle ubalanser, stress og bruk av visse medisiner kan føre til endringer i utfloden, selv uten eggløsning. Det er imidlertid viktig å være klar over at selv om eggløsning er en viktig del av den reproduktive syklusen, kan kroppen produsere vaginal utflod selv uten en aktiv eggløsningsprosess. Når kroppen ikke gjennomgår en eggløsningsprosess, kan hormonbalansen endre seg, noe som igjen kan føre til ulike typer utflod. Disse endringene kan skyldes flere faktorer:

 

🌸 Hormonelle ubalanser

 

Hormonelle ubalanser er en viktig faktor som kan påvirke kvinners helse på flere måter, inkludert deres reproduktive system og vaginal utflod. Disse ubalansene kan være et resultat av flere forskjellige årsaker, som medisinske tilstander, livsstilsvalg, medisinering og naturlige overgangsperioder i livet som perimenopause og overgangsalder.

 

🌸 Perimenopause og overgangsalder

 

I overgangsperioder som perimenopause og menopause, gjennomgår kvinners kropp betydelige hormonelle endringer som kan påvirke utflod fra skjeden. Perimenopause, tiden frem til overgangsalder (også kalt menopause), kan være preget av uregelmessigheter i menstruasjonssyklusen og dermed også i utflodene. Kvinner kan oppleve både tørrhet og episoder med økt utflod som følge av de svingende hormonnivåene.

 

I overgangsalderen, når menstruasjonen stopper helt, avtar kroppens østrogenproduksjon kraftig. Dette kan føre til vaginal tørrhet, som er et vanlig problem blant postmenopausale kvinner. Tørrheten skyldes ikke bare redusert østrogenproduksjon, men også en endring i sammensetningen og mengden av utflod fra skjeden.

 

Finn ut om du er i premenopause / menopause med VagiVital Menopause FSH-test. Den kan hjelpe deg med å få en bedre forståelse av symptomene du opplever, og hjelpe deg med å bestemme deg for mulige neste skritt, for eksempel å utforske passende behandlingsalternativer. 

 

Du kan finne VagiVital Menopause FSH test her!

 

🌸 Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

 

PCOS er et eksempel på en tilstand som kan forårsake hormonelle ubalanser, som fører til uregelmessig eller manglende eggløsning. Dette kan igjen påvirke utflod fra skjeden, hvor kvinner med PCOS kan oppleve både tørrere utflod og perioder med uvanlig kraftig utflod avhengig av de spesifikke hormonelle ubalansene.

 

🌸 Effekter av østrogen og progesteron

 

Når kroppen produserer for lite østrogen, kan det resultere i tørrere utflod, da østrogen spiller en nøkkelrolle for å opprettholde fuktigheten og elastisiteten i skjeden. Omvendt kan en ubalanse der østrogen dominerer over progesteron føre til økt sekresjon, noe som resulterer i uregelmessig eller uvanlig rikelig utslipp.

 

🌸Stress

 

Stress er en annen viktig faktor som kan påvirke både eggløsning og utflod. Kroppens stressrespons kan forstyrre hormonbalansen, noe som kan føre til endringer i menstruasjonssyklusen og tilhørende utflod. Det kan dreie seg om alt fra redusert mengde utflod til endret konsistens.

 

🌸 Medisiner

 

Visse medisiner, spesielt de som påvirker hormoner, kan også påvirke utfloden din. Dette inkluderer hormonelle prevensjonsmidler som p-piller, p-plaster eller vaginalringer. Disse medisinene kan påvirke den naturlige balansen mellom østrogen og progesteron i kroppen, noe som kan føre til undertrykkelse av eggløsning og dermed også påvirke utflod fra skjeden.

 

HVA BETYR UTFLOD MED BLOD?

 

Hvis du ikke lenger har menstruasjon og opplever utflod med blod, kan dette være tegn på medisinske tilstander som krever oppmerksomhet fra en helsepersonell.

 

Utflod med blod utenfor normal menstruasjonssyklus, ofte kalt «unormal vaginal blødning», kan skyldes en rekke ulike årsaker som varierer i alvorlighetsgrad. Når blod er tilstede i vaginal utflod utenom forventet menstruasjon, er det derfor viktig å ikke ignorere dette tegnet, da det kan være en indikator på flere medisinske tilstander. Når du opplever blødninger som ikke passer inn i din normale syklus, er det derfor viktig å oppsøke lege.

 

UTFLOD OG VAGIVITAL AKTIV GEL

 

Vi har gjennomført kliniske studier med VagiVital AktivGel på ca. 500 pasienter, og i disse studiene er det noen kvinner som faktisk har fått utflod, eller rettere sagt har fått tilbake den naturlige utflod som de hadde før overgangsalderen, før de led av tørre slimhinner. I dette tilfellet er utfloden et fantastisk bevis på at AktivGel virker, og den viser at slimhinnene igjen er fuktet ❤️ For å få best mulig effekt av AktivGel mot tørre slimhinner ser vi i våre studier at den beste effekten oppnås ved først å bruke gelen én gang daglig i tre måneder, noe som tilsvarer tre tuber, og deretter etter behov, som vanligvis er annenhver eller hver tredje dag.

 

Ved kjøp av 3-pakninger AktivGel får du nå 10% rabatt her!

 

Ta vare på deg selv & Stay Pussytive❤️

 

/Fanny Falkman Grindal

Business Manager Nordics

Peptonic Medical AB

fanny.falkman-grinndal@peptonicmedical.se